Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Bolnavului

Zeci de bolnavi s-au întâlnit în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, pentru a marca Ziua Bolnavului la nivel diecezan, prin participarea la o Liturghie deosebită celebrată în ziua de sâmbătă, 13 mai 2006, în sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria de la Fatima.

Liturghia a fost prezidată de părintele Egidiu Condac, președintele Confederației Caritas din România, având alături drept concelebranți pe pr. Iosif Dorcu, decan de Iași și paroh al Parohiei "Adormirea Maicii Domnului", pr. Iulian Tancău și pr. Cristinel Farcaș, vicari ai aceleiași parohii, pr. Mihai Budău, director executiv al Centrului Diecezan Caritas, precum și pr. Domenico Ciselani.

Au participat zeci de bolnavi, transportați la biserică prin bunăvoința angajaților și voluntarilor din cadrul Centrului de Îngrijire la Domiciliu din Iași.

Pe fețele bolnavilor se putea citi emoție și bucurie în același timp, căci, după cum spuneau unii, n-au mai intrat în biserică de foarte mult timp. Unii, deși erau încleștați de durere, aveau puterea de a purta în mâinile lor Rozariul, semn al credinței că sfânta Fecioară este ocrotitoarea și mijlocitoarea lor.

La începutul celebrării, pr. Egidiu Condac și-a îndreptat gândul către cei care îl preamăresc pe Dumnezeu prin purtarea zilnică și resemnată a grelei cruci a suferinței.

După proclamarea primei lecturi, pr. Iosif Dorcu a proclamat evanghelia, după care a ținut și omilia. În cuvântul de învățătură, Sfinția sa a accentuat ideea că bolnavul creștin poate să valorifice suferința, unind-o cu aceea a lui Cristos. Prin suferința resemnată, o persoană suferindă are capacitatea de a salva sufletul unui semen al său, care, deși sănătos la trup, are sufletul bolnav. Apoi, prin exemple grăitoare, părintele predicator a evidențiat lecția de viață pe care un om sănătos, indiferent de condiția sa socială, o poate învăța de la un bolnav: suferința nu poate fi învățată decât de la un suferind.

La finalul celebrării, pr. Iosif Dorcu, în calitate de gazdă a evenimentului, a ținut să mulțumească tuturor participanților: bolnavi, copii, tineri, adulți, persoane consacrate, care prin simpla lor prezență au făcut să apară un surâs de fericire pe chipul acestor mădulare ale trupului mistic al lui Cristos aflate în timp de încercare și suferință.

Un gând special de mulțumire a fost adresat lucrătorilor din cadrul Caritas-ului, precum și persoanelor de bunăvoință care au facilitat deplasarea bolnavilor.

La ieșirea din biserică, fiecare dintre cei care au participat la sfânta Liturghie a primit o icoană care reprezintă sfânta Inimă a lui Isus.

Ziua Mondială a Bolnavului în Biserica Catolică este celebrată în mod obișnuit la 11 februarie, în sărbătoarea Apariția Sfintei Fecioare la Lourdes. Deoarece la 11 februarie este dificilă deplasarea bolnavilor la biserică, în Dieceza de Iași s-a hotărât ca această zi să fie marcată la 13 mai, când se sărbătorește Apariția Sfintei Fecioare la Fatima.

Gabriel Trișcă

* * *

Binecuvântarea unui om bătrân

Binecuvântați acei care înțeleg că picioarele mele au devenit mai încete, iar mâinile îmi tremură.
Binecuvântați acei care își dau seama că urechile mele aud greu și că nu înțeleg imediat totul.
Binecuvântați acei care știu că ochii mei nu mai vad bine.
Binecuvântați acei care nu înjură când îmi cade ceva din mână și mă ajută să îmi găsesc lucrurile.
Binecuvântați acei care se uită la mine zâmbind și stau să flecărească un pic cu mine.
Binecuvântați acei care țin seama de bolile mele și-mi alină durerile.
Binecuvântați acei care mă fac să simt că sunt iubit și se poartă delicat cu mine.
Binecuvântați acei care rămân lângă mine când plec pe drumul veșniciei.
Binecuvântați acei care sunt buni cu mine.
Ei mă fac să mă gândesc la bunul Dumnezeu.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 mai: Iași: Ziua Bolnavului.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat