Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Întâlnirea responsabililor cu cateheza

Având tema "Inițierea creștină", la Roma, în perioada 8-11 mai 2006 a avut loc întâlnirea episcopilor și a responsabililor naționali cu cateheza. Au participat episcopi și responsabili de Ofiicii Catehetice Diecezane din 33 de țări. Alături de aceștia au fost prezenți experți din partea Sfântului Scaun, Congregația pentru Cler, a Consiliului Conferinței Episcopale Europene, a Conferinței Episcopale Italiene, precum și specialiști în problema catecumenatului. Din partea Conferinței Episcopale din România au participat Mons. Cornel Damian, episcop auxiliar de București și responsabil cu cateheza la nivelul Conferinței episcopale, și pr. Felician Tiba din Dieceza de Iași, responsabil cu Oficiul Catehetic Diecezan.

Organizatori au fost Consiliul Conferinței Episcopale Europene și Conferința Episcopală Italiană.

Au conferențiat Mons. Cesare Nosiglia, episcop delegat din partea Conferinței Episcopale Europene; pr. Antonio Brugnera, paroh în Parohia Mattarello, Trento, Italia; Mons. Christophe Dufour, episcop de Limoges; Beatrice Blazy, responsabilă națională pentru catecumenat, Franța; pr. Klemens Ambruster, responsabil cu Oficiul pentru Evanghelizare și Pastorală în Dieceza de Frieburg, Germania; dr. Marion Schober, responsabilul Asociației de Cateheți, Germania; pr. Jan Van der Vloet, director național al Oficiului pentru Cateheză, Olanda; diacon Ștefan Nordstrom, din partea Comisiei Catehetice, Stockholm, Suedia; Mons. Javier Salinas Vinals, președintele Comisiei Episcopale pentru Cateheză, Spania; sr. Judit Fogassy, director național pentru Cateheză, Ungaria.

Fiind o întâlnire cu scop formal și informațional, în general fiecare conferențiar a surprins realitatea existentă în țara de proveniență.

În cadrul întâlnirilor la nivel de grup lingvistic, participanții au făcut cunoscută situația din cadrul conferințelor episcopale, al Oficiilor, precum și al grupurilor pe care fiecare le coordonează.

Evanghelizarea, reevanghelizarea, catehizarea, catecumenatul, însoțirea noilor botezați, exemplul de credință al Bisericii, ca și cel propriu, au fost câteva din cuvintele foarte des auzite pe parcursul întâlnirii. În privința celor care primesc Botezul, țări ca Franța, Italia, Germania, Olanda, Suedia, evident secularizate, nu s-au sfiit să recunoască că au de învățat din exemplul de credință al multor țări din Est. Pe de altă parte, țările din Est, se confruntă și ele din ce în ce mai mult cu materialismul și cu secularizarea. Sunt provocări noi cărora li se va face față doar uniți în jurul lui Isus Cristos, având aceeași credință.

Pentru reprezentanții din partea Conferinței Episcopale din România, ca și din Dieceza de Iași, întâlnirea episcopilor și a responsabililor cu cateheza de la Roma a însemnat nu doar o prezență pasivă, ci o prezență dinamică, o mărturie a fidelității credinței de-a lungul timpului și un imbold spre mai mult.

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat