Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Studenți deschizători de drumuri

Având ca moto: "Tineri studenți, nu vă întrebați atât de mult ce vă poate oferi această facultate, ci întrebați-vă în primul rând ce puteți oferi voi facultății, universității, Bisericii și societății în general", miercuri, 10 mai 2006, cei 48 de studenți ai primei promoții de absolvenți ai Facultății de Teologie Romano-Catolică, din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași, înconjurați de preoți, profesori, părinți și prieteni, s-au întâlnit pentru a marca sfârșitul celor patru ani de studii printr-un curs festiv.

Agitația și emoțiile studenților au început să se manifeste încă de la primele ore. Îmbrăcați de sărbătoare, cu tradiționalele toci și robe, așteptau ineditul eveniment. Absolvenții, plini de entuziasm, i-au primit pe profesori și pe ceilalți invitați cu flori, pâine și sare.

După acest moment de întâmpinare, entuziasmați și cu o undă de nostalgie, ce se dorea a fi ascunsă, tinerii absolvenți, gălăgioși, s-au așezat în bănci ca de obicei, așteptând începerea cursului. Ce mai conta un curs în plus? Dar nu a fost vorba de un curs obișnuit, ce uneori era plictisitor, un curs la care este nevoie de carte, pix și foaie, ci de unu curs nou, deosebit, încărcat de emoții, așteptat cu nerăbdare de toți cei care pășesc cu încredere în universitate. Gălăgie multă, poze, agitație... dintr-o dată liniște... Și cum nici un curs sau seminar nu începea fără o rugăciune, momentul a început prin invocarea Duhului Sfânt: Veni, creator Spiritus!

Festivitatea a fost deschisă de pr. prof. dr. Emil Dumea, decanul facultății, care, stăpânit de emoție și cu bucurie în suflet, a adresat un Bine ați venit! tuturor celor care au dorit să fie alături de profesori și absolvenți la acest punct terminus, la acest ceas de sărbătoare. În prima fază a discursului său, pr. prof. Emil Dumea a prezentat un scurt istoric al facultății.

Astfel începând cu anul universitar 2002-2003 în învățământul universitar din România a început să funcționeze o nouă facultate în cadrul universității "Al.I. Cuza" din Iași, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, având trei secții cu dublă specializare:

  • Teologie romano-catolică didactică - Asistență socială;

  • Teologie romano-catolică didactică - Limba și literatura română;

  • Teologie romano-catolică didactică - O limbă și literatură străină (engleza).

Apoi a menționat persoanele care s-au implicat mai mult în lunga și dificila muncă de pregătire a tratativelor pentru înființarea ei: PS Petru Gherghel, episcop de Iași, pr. Benone Lucaci, rectorii seminarului, preoții Alois Bulai și Wilhelm Dancă, doamna prof. Mariana Purțuc, iar din partea Universității, rectorul Dumitru Oprea și alte persoane din conducerea universității. Din luna februarie 2003, timp de un an, mersul înainte pe dificilul și fragilul drum al nou-născutei instituții a fost ghidat de pr. Lucian Farcaș, iar din luna februarie a anului 2004, decan al facultății a fost ales, confirmat de Senatul Universității "Al.I. Cuza" și de Ministerul Educației și Cercetării, prof. conf. dr. pr. Emil Dumea. Alături de acești promotori au fost și alte persoane care au răspuns cu generozitate la ajutorarea și bunul mers al noii facultăți.

A menționat faptul că Facultatea de Teologie Romano-Catolică se află în colaborare, pentru disciplinele de teologie, cu Institutul Romano-Catolic din Iași, iar pentru cea de-a doua disciplină cu celelalte trei catedre din cadrul universității. Misiunea facultății este de a răspunde prompt și competent, valorificând tradiția școlii catolice occidentale, cea a Institutului Teologic Romano-Catolic și a Universității "Al.I. Cuza", pentru a promova deschiderea spre comunitatea academică internațională.

Facultatea reprezintă faza de maturitate a învățământului catolic în Moldova. Ea vrea să polarizeze tinerii catolici studioși din această parte a țării, și nu numai, în jurul prestigioasei universități ieșene pentru a le oferi o formare catolică, laică, ecumenică și larg deschisă spre spațiul culturii occidentale.

După această scurtă prezentare a cadrului istoric a urmat strigarea catalogului, momentul mult așteptat de absolvenți. Emoționați, așteptau să li se rostească numele și să răspundă "prezent" așa cum au făcut-o în ziua de deschidere a primului an de studii, când pr. Benone Lucaci, pe atunci decan al facultății, a strigat catalogul.

Susținerea cursului a fost făcută de pr. prof. Emil Dumea, decanul facultății, prezentând un subiect destul de acid pentru zilele și societatea noastră, care a zguduit pe mulți în credință și care a reușit să dezorienteze pe cei care s-au lăsat prinși în capcana romanului Codul lui da Vinci, scris de americanul Dan Brown. A prezentat temele acestui roman, scoțând în evidență atitudinea anticreștină, în special anticatolică a autorului, prin care a reușit să manipuleze lumea contemporană, construind un fals al adevărului pe baza Sfintei Tradiții și a credinței în Isus Cristos, pe care omenirea o mărturisește de două mii de ani. În concepția lui, Biserica nu e un sacrament de mântuire, trupul mistic al lui Cristos, ci este doar o instituție caritabilă, pusă la dispoziția oamenilor pentru a-i ajuta în rezolvarea anumitor probleme și situații dificile ale vieții. Scrierile lui Dan Brown sunt "un venin dulce, foarte periculos pentru credința noastră", un obstacol în trăirea autentică a valorilor și a credinței a mai adăugat decanul facultății.

Din partea studenților au luat cuvântul Claudia Sociu și Iosif Șandoru care în numele tuturor absolvenților au mulțumit cadrelor didactice pentru devotamentul și implicarea lor în formarea spirituală, umană și profesională a studenților. Au prezentat activitățile în care absolvenții s-au implicat pe parcursul celor patru ani și la care au răspuns cu disponibilitate și generozitate. Unii s-au remarcat prin talent teatral, care, pregătiți de doamna Doina Iarcuczewicz, au prezentat piesa Insomnie sau coșmar în anul 2004 atât în Iași, cât și în alte orașe ale Moldovei, iar alții se pregătesc pentru a prezenta piesa Mărturii din infernul inimii în premieră duminică, 14 mai începând cu ora 19.30 la catedrala romano-catolică "Sf. Fecioară Maria, Regină", Iași. Alții, cu voce suavă, s-au înscris în corala Gaudete, sub bagheta pr. prof. Florin Spătariu; alții cu inimă mare și generoasă s-au implicat în activități caritative în strânsă legătură cu Centrul Diecezan Caritas Iași, precum și cu alte organizații non-guvernamentale prezente în parohiile noastre.

Pe tot parcursul acestor ani de formare tinerii absolvenți s-au bucurat și au beneficiat de exerciții spirituale, zile de reculegere, iar ieșirile la zăpadă sau la iarbă verde prindeau bine după o sesiune bogată în examene și rezultate pe măsură.

S-au adus sincere mulțumiri părinților și tuturor celor care au fost alături atât la bine cât și la greu, prin încurajările de a merge mai departe învingând orice obstacol.

Dintre personalitățile invitate s-a numărat PS Aurel Percă, episcop auxiliar, susținător și bun cunoscător a situației facultății. În cuvântul său pentru cei prezenți a transmis salutul episcopului Petru Gherghel, bucurându-se împreună de primele roade ale facultății, în ciuda tuturor dificultăților care păreau că pentru moment au învins. Ca și responsabil cu învățământul catolic în dieceza de Iași, episcopul a subliniat importanța învățământului catolic în viața comunităților și a întregii Biserici locale. Parafrazând cuvintele papei Ioan Paul al II-lea "tinerii sunt speranța lumii și a Bisericii", episcopul și-a pus încrederea în primii absolvenți ai facultății. Ei reprezintă speranța pentru Dieceza de Iași, pentru învățământul catolic. I-a făcut conștienți de faptul că Biserica a avut și are mereu nevoie de tineri care să se dedice prin activitățile lor slujirii lui Dumnezeu și aproapelui, iar prin cunoștințele acumulate pe parcursul acestor ani să fie capabili să împărtășească în comunitățile noastre ceea ce au învățat. La sfârșitul discursului, episcopul a invocat binecuvântarea lui Dumnezeu asupra tuturor, pentru ca să poată înfrunta cu responsabilitate și curaj orice dificultate a vieții.

Din partea profesorilor de la specializarea a doua a luat cuvântul doamna prof. Daniela Șoitu (secția Asistență socială) care pe parcursul celor patru ani a avut posibilitatea de a urmări evoluția studenților felicitându-i pentru implicarea lor în activitățile facultății. Domnul prof. Sorin Pîrvu (secția Limba și literatura străină-engleză), care s-a simțit onorat de a fi profesor la această facultate, a întărit ideea că studenții nu trebuie să amestece literatura sacră cu literatura profană. Domnul prof. Bogdan Crețu (secția Limba și literatura română) a amintit de spusele sfântului Augustin potrivit căruia un teolog trebuie să aibă pregătirea necesară și-n alte domenii pentru a-și putea susține și apăra credința.

După aceste intervenții din partea invitaților, studenții au primit o diplomă simbolică la încheierea celor patru ani de studii superioare în cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică ce a fost înmânată de decanul facultății și câte o floare oferită de pr. prof. Iosif Enășoae, șef al catedrei de Teologie.

Cheia facultății a fost predată de Claudia Sociu, șefă de promoție, reprezentantei anului III, sr. Rodica Martin.

Fotografia de grup a fost făcută în fața universității, iar încheierea cursului festiv s-a făcut prin cântecele Gaudeamus și Vivat.

Momentul dulce și de destindere s-a lăsat așteptat printre poze, felicitări, flori, urări, absolvenții alături de profesori și de cei dragi au ciocnit un pahar cu șampanie și au servit prăjituri.

Felicitări absolvenților, mulțumiri profesorilor și părinților, succes generațiilor următoare!

Lăcrămioara Boroș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 mai: Iași: Cursul festiv al primei promoții a Facultății de Teologie Romano-Catolică.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat