Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

In memoriam: Pr. Rafael Friedrich - 37 de ani de la moarte

Pr. Rafael Friedrich s-a născut în localitatea Colelia, județul Constanța, la 13 ianuarie 1914, și a studiat în Seminarul arhiepiscopal din București, unde a fost sfințit preot la 29 iunie 1939.

De la începutul activității sale preoțești a fost profesor și, mai apoi, rector al Seminarului arhiepiscopal din București, după numirea pr. Anton Durcovici ca episcop de Iași.

La 26 iunie 1949, a fost arestat împreună cu episcopul Anton Durcovici, cu care mergea să administreze sacramentul Mirului în Parohia Popești-Leordeni. După ce-l urmase o viață întreagă, avându-l ca model, acum l-a urmat pe ultimul său drum, pentru a îndura împreună surghiunul persecuției și martirajul învățătorului. Pr. Friedrich a petrecut șapte ani de detenție la Sighet și în alte închisori, supunându-se întru totul voinței lui Dumnezeu.

Fiind eliberat în anul 1956, an când s-au redeschis și cursurile la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, a fost numit aici profesor de filozofie creștină și teologie dogmatică, misiune pe care a îndeplinit-o până la moarte.

A murit subit la 11 mai 1969 și a fost înmormântat în cimitirul Eternitatea din Iași.

* * *

Mărturii despre pr. Rafael Friedrich

Mons. Petru Mareș: "Cei care l-au întâlnit, pot confirma că pr. Rafael trăia credința cu adevărat. Vorbirea sa trăda o realitate, și anume că e ceva deosebit în el care îi îndrumă faptele și cuvintele și care nu e pornirea naturală, așa cum se întâmplă la omul lipsit de credință. Spiritul interior se făcea vădit, manifestându-se printr-un echilibru care punea amprenta pe toate lucrurile, toate situațiile. Cât privește atitudinea față de aproapele, el era totdeauna disponibil de a primi, de a asculta. Fiind un om foarte ordonat, dirija disponibilitatea sa astfel ca să folosească bine timpul, spre a nu se pierde în lucruri inutile".

Mons. Vittorio Blasutti: "Pr. Rafael va rămâne în sufletele noastre ca un exemplu de dăruire și iubire preoțească, pe care nu am înțeles-o întotdeauna, din cauza tinereții exuberante și a lipsei noastre de experiență".


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat