Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Va fi prezentată piesa Mărturii din infernul inimii

Formația de teatru "Santinelele dimineții" a Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași va prezenta la subsolul catedralei romano-catolice "Sfânta Fecioară Maria, Regină" duminică, 14 mai 2006, începând cu ora 19.30, piesa de teatru Mărturii din infernul inimii.

Actorii în rolurile principale:

  • Eva-Femeia - Oana Pascaru

  • Adam-Bărbatul - Ciprian Moraru

  • Maria - Anca Dima

  • Șarpele - Ancuța Focioroș

  • Femeia însărcinată - Mădălina-Maria Martin

  • Fiorosul - Ion Apetrei

  • Tânărul - Corneliu Blaj

  • Dumnezeu - Ionuț Bradu

  • Tânăra - Daniela Bradu

Autor și regizor: Doina Jarcuczewicz

Redăm în continuare o scurtă prezentare făcută de regizoarea acestei piese.

Geneza acestui spectacol este lungă, de aproximativ opt luni de zile, octombrie-mai, de-a lungul cărora au avut loc repetiții cu nouă studenți ai Facultății de Teologie, care, plini de entuziasm, s-au constituit într-o formație de teatru cu denumirea de "Santinelele dimineții". Repetițiile au fost făcute în mod regulat, de două ori pe săptămână.

Așa se înfăptuiește spectacolul realizat de studenții Facultății de Teologie Romano-Catolică, spectacol la care vă invităm să medităm împreună inconvenientele care transformă inima, o mutilează, o degradează.

Mă întrebase odată un copil, "Unde este cu adevărat pace pe pământ?" A fost foarte greu să-i răspund, din moment ce până și în inima lui răsărise o asemenea întrebare. Și era doar un copil! Noi, oamenii "mari", adeseori uităm să privim cu adevărat în inima copiilor care, iată, primesc cu durere negrăită tot ceea ce noi le oferim rău. Dacă omul ar fi mai conștient de drumul pe care trebuie să-l parcurgă, alegându-și drept toiag în drumeția vieții cuvântul lui Dumnezeu, atunci, cu siguranță, copiii nu ar mai avea deznădejde și durere în priviri, iar inima Tatălui nu ar mai fi sfâșiată de fărădelegile oamenilor. Și unde s-ar putea vindeca cel mai bine răul lumii dacă nu în familie, spațiu esențial sacru, unde Dumnezeu trebuie să se simtă cel mai bine, cel mai respectat și iubit.

Spectacolul nostru își propune, într-un spațiu limită de aproximativ o oră și jumătate, să cuprindă emblematic factori interni și externi care zdruncină armonia familiei, bucuria lui Dumnezeu, rănit de atâția și atâția sperjuri.

Personajele, simbolizându-i pe Adam și Eva, în frământările inimilor lor, primesc în periplul spiritelor lor darurile Duhului Sfânt alungând interferențele malefice ce le-au cotropit iubirea, transformându-le viața în infern. Dar, ca și pe primii oameni, Creatorul nu îi părăsește pe cei doi soți și îi însoțește cu înțelepciunea și cuvântul său chiar și în cele mai întunecate cotloane ale inimii lor, acolo unde infernul încurcă minutarul timpului, comprimând viața, făcându-l pe om să uite că el a fost creat pentru veșnicie. Cuvântul sfânt sapă fante de "lumină" care-i conduc pe cei doi soți până la ascultare, după care li se reașază în inima plină de iubire.

Mesajul esențial al spectacolului este că nici un drum nu duce spre lumină, spre iubire adevărată fără Dumnezeu. Căci "Unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo voi fi și eu". De la Geneză și până la Apocalipsă, în orice segment de vreme, problemele omenirii sunt aceleași. Cel mai adesea iubirea din familie devine o pagină perisabilă. Totodată, când exteriorul familiei inundă cu venin, cotropește și distruge pe cei doi soți, nu sunt părți aidoma inimii lui Dumnezeu, inimii celui care ne-a creat.

Piesa de teatru-meditație Mărturii din infernul inimiidorește să-l ajute pe orice copil să găsească răspunsul întrebării "Unde este cu adevărat pace pe pământ?", dar și pe adult ca să așeze cu maturitate pe drum semne ale trecerii sale. Doar așa cei pe care Dumnezeu ni-i dă în grijă, vor ști pe unde trebuie să meargă pentru ca la capătul drumului să se reîntâlnească în veșnicie cu Tatăl, căci el i-a creat pe toți oamenii din iubire pentru iubire; cu demnitate pentru demnitatea de a-l urma pe Isus. Ca autor al acestui spectacol mă întreb, tocmai aceste valori le refuză omenirea?


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat