Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu: Omul are nevoie de înțelepciune

În calitate de membru al Societății Internaționale "Toma de Aquino" (filiala română) și participant la lucrările Simpozionului Internațional Înțelepciunea astăzi. Abordări filozofice, teologice și culturale, desfășurat la Iași în ziua de 1 mai, pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, rectorului Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif", a avut amabilitatea de a răspunde la câteva întrebări.

Pentru început, v-aș ruga să ne vorbiți puțin despre Societatea Internațională "Toma de Aquino" și despre rolul ei în lumea de astăzi.

Să începem cu începutul. În anul 1974 s-au împlinit 700 de ani de la moartea sfântului Toma de Aquino; cu acel prilej s-a organizat la Roma un congres internațional; organizatorul principal al congresului a fost părintele dominican Abelardo Lobato; printre participanți s-a aflat și cardinalul Karol Wojtyla, în vremea respectivă arhiepiscop și mitropolit de Cracovia, iar mai târziu papa Ioan Paul al II-lea, care la sfârșitul lucrărilor congresului a propus înființarea unei societăți internaționale cu filiale în diferite țări pentru a răspândi în lume gustul pentru "Toma". Ceva mai târziu, propunerea a devenit realitate, titlul complet al societății fiind Societatea Internațională "Toma de Aquino" (prescurtat SITA). Primul membru al acestei societăți a fost cardinalul Wojtyla, al doilea părintele Lobato și, apoi, mulți, mulți alții. În momentul de față, SITA are mai mult de 50 de filiale răspândite în tot atâtea țări. Am aflat zilele acestea că se pregătește deschiderea a două filiale în Asia, una în Japonia și alta în Taiwan.

SITA - filiala română a fost înființată în aprilie 2001 la Sinaia de către părintele Abelardo Lobato și alți 22 de membri fondatori din România, printre care se aflau tineri intelectuali și personalități universitare - laici și clerici, catolici și ortodocși. Primul președinte al filialei române a fost Alexander Baumgarten, în momentul de față este șeful departamentului de studii medievale din cadrul Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, iar al doilea președinte a fost ales anul acesta și se numește Alin Tat, lector doctor în filozofie la aceeași universitate clujeană. SITA urmărește să favorizeze o infuzie tomistă în cultura românească sau, dacă vreți, un interes pentru lumea spirituală medievală în măsura în care poate să ofere soluții de rezolvare a crizelor prin care trece omul contemporan. Nu este vorba de o întoarcere în timp, ci de o interpretare creativă a unor poziționări antropologice și spirituale.

Care sunt principalele obiective trasate pentru simpozionul din acest an?

Fiecare filială SITA se întrunește o dată pe an în conferință anuală, la care pot participa și aceia care nu sunt membri SITA, din țară și străinătate. Temele fixate pentru analiză și discuție sunt alese și validate de membrii societății, avându-se în vedere contextul social și cultural al filialei. Ei bine, în funcție de contextul nostru, care îmbracă forme paradoxale (global și fragmentat, religios și materialist, mondializat și individualist), simpozionul și-a propus ca obiectiv principal să integreze tema înțelepciunii și, implicit, a virtuții în discursul despre valorile umanismului civic de sorginte anglo-saxonă, care se bazează pe respectul față de lege și succesul economic, pe democrație și socialism, și a început să trezească interes și în spațiul românesc. Potrivit altor obiective subsumate, simpozionul a urmărit să readucă în discuție rolul experienței, conștiinței, memoriei, tradiției, religiei și mediului înconjurător în viața omului.

De ce o abordare a înțelepciunii în contextul contemporan?

Discursul despre înțelepciune nu este la modă. Lipsa de interes pentru înțelepciune ar avea mai multe cauze, unele sunt de suprafață, altele de profunzime. Nu este locul aici să intrăm în detalierea lor. Totuși trebuie remarcate câteva aspecte. Mai întâi, omul de astăzi nu iubește trecutul, nu știe sau nu vrea să știe că trecutul este leagănul prezentului. Apoi, în lumea noastră contează mai mult cel care apare (pe sticlă, în ziare: apar, deci exist!), nu cel care este, așa cum este; se preferă limbaje virtuale, se caută gratificații maxime cu eforturi minime, informația și cunoașterea sunt pătrunse de concupiscență epistemologică (exces, bârfă) etc. În fine, mulți oameni se plâng de faptul că nu au timp, că nu se pot reculege - toată lumea vorbește, dar nu se comunică, probabil că există prea multe mijloace și mai puține mesaje. După cum știți, graba și zarva nu favorizează interiorizarea, examinarea conștiinței, pro-vestea, reflecția, judecata cumpănită.

Dacă privim de la distanță lumea în care trăim pe de o parte, iar pe de alta rădăcina latinească a cuvântului înțelepciune - sapientia, sapere, a simți sub limbă, a gusta din realitatea lucrurilor - atunci e clar că discursul despre înțelepciune nu se bucură de popularitate. Și totuși, e nevoie de înțelepciune, chiar dacă omul contemporan e uituc, lipsit de experiență, nu-i prețuiește pe bătrâni și trăiește un fel de întârziere existențială într-o singură vârstă: tinerețea fără prejudecăți. Un proverb latin spune: sapienti est ordinare - înțeleptul are puterea de a pune lucrurile în ordine. Deci înțeleptul vede legătura dintre lucruri și pre-vede locul care li se cuvine. În contextul contemporan e nevoie de oameni înțelepți care să re-așeze lucrurile și persoanele la locul lor. Printre altele, și membrii SITA tind spre așa ceva, dar în ce măsură reușesc, rămâne de văzut.

Care ar fi concluziile desprinse în urma conferințelor și a dezbaterilor ce au avut loc în cadrul simpozionului?

Potrivit structurii temei simpozionului, împart și eu concluziile în două părți: unele teoretice și alte practice. Dintre cele teoretice, concluzia cea mai importantă pare să fie următoarea, și anume că înțelepciunea este posibilă, realizabilă, pentru că fiecare om, într-un anumit fel, o caută și dorește. Altă concluzie, la fel de prețioasă pentru timpurile în care trăim, arată modul cum poți să fii înțelept: contemplativ în acțiune. Desigur, această formulă o găsim în patrimoniul tradiției creștine, care spune prin sfântul Benedict: ora et labora (roagă-te și muncește), sau prin sfântul Toma de Aquino: contemplata aliis tradere (transmite altora ceea ce ai contemplat), însă merită subliniat accentul pus de dezbaterile din cadrul simpozionului, și anume discuția în jurul aspectelor care lipsesc din lumea noastră: contemplație, tăcere, rugăciune, însingurare misionară și responsabilă, preocupare pentru ochiul interior. Din punct de vedere practic, o concluzie semnificativă s-a desprins în timpul bilanțului activității SITA din ultimii cinci. Cu acest prilej s-a constat că din proiectele societății unele s-au concretizat, altele nu. Îmbucurător este faptul că s-a reușit traducerea și publicarea câtorva opuscule ale sfântului Toma. Și, în sensul acesta, iată concluzia interesantă a simpozionului, s-a hotărât constituirea unei comisii de traducere a Sumei teologice a sfântului Toma și s-a fixat ca temă de reflecție pentru întâlnirea din anul viitor chiar analiza problemelor pe care le implică traducerea Sumei în limba română. În fine, dacă acest deziderat răspunde unei observații de ordin cultural, și anume că orice limbă europeană care se respectă a introdus deja Suma teologică a sfântului Toma în propriul orizont spiritual și semantic, SITA - filiala română își justifică existența prin efortul de a readuce printre noi atenția față de bunul simț, în sensul acesta Toma este un adevărat maestru, și prin încercarea de a contribui la lărgirea spațiilor interioare ale culturii românești.

Sapere aude!

A consemnat Emanuel Imbrea


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat