Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Hram și hirotonire de preoți

"Mergi și fă și tu la fel!" - acest îndemn al lui Isus a fost motoul care a însoțit întreaga celebrare desfășurată în cripta sanctuarului "Fericitul Ieremia" din Onești, la 6 mai 2006, celebrare prezidată de PS Petru Gherghel, păstorul Diecezei de Iași, cu ocazia hramului bisericii-sanctuar "Fericitul Ieremia" din Onești. În cadrul Liturghiei au fost hirotoniți întru Preoție cinci frați capucini.

La omilie, episcopul Petru Gherghel a pus în evidență legătura strânsă ce există între parabola bunului samaritean (Lc 10,25-37), fragment evanghelic proclamat în sărbătorea Fericitului Ieremia, și invitația-testament a lui Isus din timpul Cinei de taină adresată apostolilor și preoților săi: "Faceți aceasta în amintirea mea" (Lc 22,19). Sunt cele două dimensiuni ce sintetizează porunca iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele. Un îndemn-mandat trăit din plin de Fericitul Ieremia, iar acum încredințat și celor cinci frați capucini, care au primit prin impunerea mâinilor darul Preoției.

Au fost prezenți la această sărbătoare și oaspeți veniți din Italia: pr. Nunzio Giugliano, ministrul provincial al Fraților Capucini din Napoli, pr. Paolo Grasselli, ministrul provincial al Fraților Capucini din Bologna, alți frați capucini, prieteni și binefăcători. De asemenea, au mai participat: pr. Ion Ciuraru, ministrul provincial al Fraților Conventuali, Mons. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viața consacrată, pr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, alți peste 70 de preoți, persoane consacrate și un grup de călugări ortodocși de la Mănăstirea "Nechit".

Celebrarea s-a bucurat de o participare numeroasă din partea credincioșilor din Onești și a celor veniți din parohiile noilor preoți. N-au lipsit nici oficialitățile locale, în frunte cu primarul Oneștiului, Emil Lemnaru.

Corul "Caelestis" al Parohiei Romano-Catolice "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Onești a însoțit cu cântări înălțătoare întreaga celebrare. Întreaga comunitate s-a rugat ca harurile primite să aducă roade îmbelșugate în viața celor cinci noi preoți, precum și, în slujirea pe care frații capucini o aduc poporului creștin din România.

Pr. Augustin Dogaru

* * *

Preoții nou-sfințiți

  • pr. Albert Iștoc: n. 20.09.1967, Horgești; h. 06.05.2006 Onești; activează în Conventul Fraților Capucini din Nehoiu, Arhidieceza de București;

  • pr. Romeo Horvat: n. 13.02.1978, Luizi-Călugăra; h. 06.05.2006 Onești; activează în Conventul Fraților Capucini din Borzești;

  • pr. Eusebiu Jitaru: n. 25.05.1978, Gioseni; h. 06.05.2006 Onești; activează în Conventul Fraților Capucini din Borzești;

  • pr. Gabriel Goșman: n. 07.10.1978, Buruienești; h. 06.05.2006 Onești; activează în Conventul Fraților Capucini din Nehoiu, Arhidieceza de București;

  • pr. Florin Cipcă: n. 24.03.1980, Comănești; h. 06.05.2006 Onești; activează în Conventul Fraților Capucini din Onești.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat