Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Blaj: Sesiunea de primăvară a Conferinței Episcopale Române (comunicat)

În zilele de 1 și 2 mai 2006, la reședința din Blaj a Arhiepiscopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, s-a desfășurat sesiunea de primăvară a Conferinței Episcopilor din România.

Întâlnirea a fost precedată, în ziua de duminică, 30 aprilie, de celebrarea unei sfinte Liturghii solemne în piața din fața catedralei "Sfânta Treime", cu ocazia ridicării Mitropoliei Române Unite cu Roma la rangul de arhiepiscopie majoră, și a mitropolitului Lucian Mureșan la rangul de arhiepiscop major. La sărbătoarea prilejuită de acest eveniment istoric au participat Eminența sa Ignace Moussa I cardinal Daoud, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, însoțit de secretarul său, Mons. Maurizio Malvestiti, Beatitudinea sa Lubomyr Husar, arhiepiscop major al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, Excelența sa Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, Preasfinția sa John Michael Botean, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Canton (Ohio) din SUA, alți episcopi din Europa, episcopii catolici de ambele rituri din România.

Au participat, de asemenea, dl. Bogdan Tătaru Cazaban, consilier de stat pentru cultură și culte, d-na Monica Macovei, ministru al Justiției, dl. Adrian Lemeni, secretar de stat pentru Culte, primarul municipiului Blaj, alte personalități locale. Celebrările s-au bucurat și de participarea unui mare număr de preoți, persoane consacrate și credincioși din numeroase comunități greco-catolice din Transilvania.

Lucrările sesiunii conferinței episcopale au început luni dimineața, cu intervenția Eminenței sale card. Ignace Moussa I Daoud și a ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic, după care s-a trecut la discutarea temelor de pe ordinea de zi. Aceasta a conținut puncte privitoare la: Întâlnirea Națională a Tinerilor Catolici - Miercurea Ciuc, 23-27 august 2006; Cea de-a III-a Întâlnire Ecumenică Europeană - Sibiu, 5-9 septembrie 2007; canonul 522 din CDC, cu privire la numirea parohilor pentru un timp determinat; programul marian legat de prima atestare publică și diecezană a cultului Maicii Domnului de la Lourdes (1886); raportul asupra activității pe anul 2005 și a proiectelor Asociației SIGNIS România; alegerea unui responsabil național al mișcării Scout; confirmarea pr. Egidiu Condac ca președinte al Confederației Caritas România; un mesaj de solidaritate a tuturor episcopilor catolici din România cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de București în problema construcției de lângă catedrala din București; probleme administrative și de ordin intern.

Ziua de luni s-a încheiat cu sfânta Liturghie în rit bizantin, concelebrată în catedrala "Sfânta Treime" din Blaj. Marți dimineață, în aceeași catedrală, episcopii au concelebrat sfânta Liturghie în ritul latin. S-a stabilit ca sesiunea de toamnă a Conferinței Episcopilor Catolici din România să se desfășoare la Baia Mare, în zilele de 26-27 septembrie 2006.

Pr. Cazimir Budău, secretar general CER


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat