Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Meditație: Umilința unei regine

"Nu tuturor le este dat să o cunoască pe Maria, ci numai acelora care cer în genunchi acest har" (Sf. Maximilian Maria Kolbe).

Pentru mulți dintre noi, luna mai e cea mai frumoasă dintre toate lunile anului, este o încununare a primăverii. Ea are un farmec aparte și asta pentru că mai mult ca oricând inimile credincioșilor se îndreaptă către sfânta Fecioară, "cea toată frumoasă". Sfânta Maria vestește primăvara, anotimp de bucurie, de speranță, de trezire la o nouă viață: "Iată iarna a trecut, ploaia a încetat și s-a dus. Se arată florile pe câmp, a venit vremea cântării, se aude glas de turturică în câmpiile noastre!" (Ct 2,11-12)

De-a lungul celor două milenii, testamentul lui Isus Cristos, încredințat sfântului Ioan la poalele crucii prin cuvintele: "Iată mama ta!", se înfăptuiește și astăzi.

"Numele Fecioarei era Maria", nume care înseamnă "steaua mării". Ea e steaua aleasă din seminția lui Iacob, ale cărei raze luminează întreaga lume care trăiește în întuneric, egoism, incertitudine; raze care strălucesc în înaltul cerului, înflăcărează sufletele lâncede, sporesc virtuțile, usucă viciile și patimile.

Toate generațiile au venerat-o pe Mama lui Cristos. Începând din răsărit și până în apus, creștinii s-au întrecut în cultul marian. Așa au luat naștere numeroase rugăciuni de pietate, litanii, rugăciuni de consfințire către inima sa neprihănită, Rozariul de durere, cele șapte dureri ale Mariei, Via Matris (alternativă a Căii sfintei cruci), Coroana înduratei.

O devoțiune specială, multiseculară, este cea pe care ne-au învățat-o bunicii și părinții noștri încă de când eram copii, rugăciunea sfântului Rozariu, cea mai frumoasă cunună de rugăciuni în cinstea preacuratei Fecioare Maria. Rozarium, cuvânt latin, poate fi tradus prin "coroană de trandafiri" sau "grădină de trandafiri".

Rozariul e rugăciunea cea mai iubită și în același timp recomandată de însăși Fecioara Maria, începând cu aparițiile de la Lourdes și Fatima unde apare cu Rozariul atârnat de braț. Zilnic, în biserici răsună cu evlavie Ave, Maria, în toate limbile pământului, în timp ce prin miile de mâini, tremurânde și bătătorite de truda muncii, alunecă bobițele sfântului Rozariu care ne ajută să contemplăm împreună cu Maria chipul lui Cristos.

Paul Claudel scrie: "Regina cerului parcă și-a desprins coroana de pe frunte pentru a o pune în mâinile noastre".

Sfânta Fecioară nu ne cere tratate, conferințe, simpozioane, expoziții... Ea a fost și este mai simplă decât ne-o putem noi imagina. Deși a fost aleasă din veșnicie, binecuvântată cu toată iubirea și harurile lui Dumnezeu, ei nu i-a plăcut să se mândrească cu identitatea sa de mamă a lui Isus, Cuvântul întrupat, Fiul unic al Tatălui ceresc. A rămas umilă, roaba Domnului, dându-și consimțământul prin fiat-ul său, supusă întru totul voinței și planului de mântuire pe care Dumnezeu îl are cu omenirea și cu fiecare om în parte.

Un sfânt spunea: "Cel mai frumos cuvânt pe care un om poate sa îl spună Dumnezeului său e o monosilabă, e un «da»".

Ea ne cere un singur lucru: inima. Locul cel mai intim al omului; locul unde sălășluiesc cele mai curate gânduri și sentimente; locul unde domnește pacea, liniștea, iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele, ascultarea, umilința, speranța, iertarea. Și noi care ne cunoaștem starea inimii noastre știm că adesea acestea sunt umbrite de răutate, egoism, indiferență...

Ea dorește atât de mult să vindece inimile noastre și să le transforme în focare de iubire, de blândețe, de generozitate, de disponibilitate. Aceste inimi imperfecte vrea să le încredințeze inimii preasfinte a lui Isus, a cărui inimă a fost zdrobită pentru fărădelegile noastre, a fost ascultătoare până la moarte, străpunsă de suliță, dar în care se găsesc toate comorile științei și ale înțelepciunii.

În toată viața sa, sfânta Fecioară nu a afișat nimic din măreția și splendoarea sa. Ea a vorbit doar prin limbajul inimii. Inima sa neprihănită a vorbit cu duioșie săracilor dându-le comoara bogăției, pe Isus; cu bunătate, i-a adunat la sânul ei pe cei părăsiți și marginalizați, și i-a făcut copii ai săi, i-a tămăduit pe bolnavi, i-a mângâiat pe muribunzi, iar păcătoșilor le-a arătat calea ce duce la viață și fericire. A îndrăgit într-un mod deosebit pe copii, pe tineri, pe îndrăgostiți, pe martiri, pe apostoli.

Nimeni din cei care au alergat la ea, nu a plecat neajutat și convins că ea va mijloci de la Isus harurile de care au nevoie pentru a trăi cu responsabilitate și bucurie viața.

Dacă în pelerinajul nostru pământesc spre cetatea eternă, vântul ispitelor se întețește și va bate cu putere, privește la Maria! Dacă te izbești de stâncile încercărilor și ale insucceselor și simți că nu te mai poți ridica și te prăbușești, aleargă la Maria! Dacă valurile înspumate ale trufiei, ambiției, egoismului te poată dintr-o parte într-alta, roagă-te Mariei! Dacă zgârcenia, mânia, invidia, clatină bărcuța slabă a sufletului tău, ce plutește pe marea vieții, încredințează-te Mariei!

Astfel vei descoperi că sfânta Fecioară, maica iubirii și a noastră, devine ambasadoarea adevărată a acestei lumi, către Fiul său Isus.

Pe tot parcursul timpului pascal corul îngerilor și credincioșii cântă neîncetat într-o policromie florală perfectă, încântătoare și parfumată: "Bucură-te, regina cerului!"

Sfântul Bernard de Clairvaux ne-a lăsat un minunat îndemn de a ne încrede în Fecioara Maria:

"Dacă o urmezi, nu te rătăcești. Dacă te rogi ei, nu deznădăjduiești. Dacă îi ceri sfatul, nu greșești. Dacă de ea ești apărat, de nimic nu ai a te teme. Dacă te călăuzește, nu ostenești. Dacă ai aflat trecere înaintea ei, ajungi la liman".

Astfel vom putea spune împreună cu Bernadeta: "Era așa de frumoasă Maria, încât, o dată ce ai văzut-o, nu-ți mai dorești altceva decât să mori și să o vezi din nou".

Lăcrămioara Boroș


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat