Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Blaj: Sărbătoare pentru Biserica Unită cu Roma

Întronizarea arhiepiscopului major Lucian Mureșan și proclamarea solemnă a ridicării Bisericii Unite cu Roma, Greco-Catolice la gradul de Biserică arhiepiscopală majoră (de la cel de Biserică mitropolitană) au avut loc duminică, 30 aprilie.

Celebrarea liturgică solemnă s-a desfășurat la catedrala arhiepiscopală majoră "Sfânta Treime" din Blaj (Piața 1848), începând cu ora 10.00.

La 16 decembrie 2005, papa Benedict al XVI-lea a decretat ridicarea Bisericii Mitropolitane Greco-Catolice la gradul de Biserică arhiepiscopală majoră, ca un semn de recunoaștere al rolului pe care Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, l-a avut în istoria poporului nostru în decursul celor 300 de ani de existență, dar și în semn de cinstire a mărturie de credință pe care episcopii, preoții, călugării, călugărițele și bunii ei credincioși au dovedit-o față de Cristos, de Biserica sa, față de papa, urmașul lui Petru.

La celebrare au participat înalți prelați ai Bisericii Catolice, invitați ai altor confesiuni creștine, oficialități centrale și locale ale statului și alți invitați de seamă din țară și din străinătate, precum și preoți și credincioși. Printre invitații de seamă s-au aflat doi cardinali: Ignațiu Moussa Daoud, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, și Lubomyr Husar, arhiepiscop major al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene. Din partea Diecezei de Iași au participat PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă. Au fost peste 3.000 de credincioși și aproape 200 de preoți greco-catolici. De asemenea, au fost prezenți Monica Macovei, ministrul Justiției, Ioan Lemeny, secretarul de stat pentru Culte, și Bogdan Tătaru-Cazaban, consilierul prezidențial.

Celebrarea a început printr-o procesiune care a pornit de la palatul arhiepiscopal până la catedrala "Sf. Treime".

În cadrul celebrării Jean-Caluse Perisset, nunțiu apostolic în România, a proclamat în mod solemn bula papală din 16 decembrie 2005 prin care Provincia Mitropolitană a Românilor Uniți cu Roma a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie majoră, iar întâistătătorul ei la demnitatea de arhiepiscop major.

În cadrul Bisericii Catolice, Bisericile majore beneficiază de o mai mare autonomie. Astfel, episcopii sunt aleși de Sinodul fiecărei biserici. Canoanele prevăd ca arhiepiscopul major să fie ales tot de către Sinodul episcopilor și confirmat de Sfântul Părinte. În lume mai există doar două Biserici Greco-Catolice de același rang: în Europa (Ucraina) și în Asia (Biserica Siro-Malabareză). Arhiepiscopul major este mitropolitul unui sediu mitropolitan care are putere asupra tuturor episcopilor și mitropoliților, asupra tuturor credincioșilor din Biserica pe care o prezidează.

Conform ultimului recensământ (2002), în România sunt aproape 200.000 de credincioși greco-catolici față de un milion și jumătate în anul 1948.
 


lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat