Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fanteziile din "Codul lui da Vinci" și realitatea istorică

Interviu cu istoricul Marco Fasol, autorul al lucrării "Codul dezvăluit"

Așteptarea mediatică crește în vedere apariției în curând pe marele ecran a transpunerii cinematografice a lucrării "Codul lui da Vinci" de Dan Brown. Pentru a demasca presupusele "adevăruri" din opera romancierului american, Editura "Fede & Cultura" a dat la tipar de puțin timp un volum intitulat "Codul dezvăluit", cu subtitlul "Fanteziile din «Codul lui da Vinci» și realitatea istorică" (96 de pagini). ZENIT l-a intervievat pe autor, istoricul Marco Fasol, profesor de filozofie la Institutul "Stimmate" din Verona, de asemenea specialist în istoria Noului Testament. Traducerea interviului a fost făcută de pr. Mihai Pătrașcu.

• Înainte de toate, cum v-a venit ideea de a scrie această carte?

Codul dezvăluit se naște din numeroasele întrebări ale studenților mei în clasă, din conversațiile cu atâția cititori ai lui Dan Brown, perplecși și îndoielnici în fața afirmațiilor tulburătoare din thriller, din atenția și din interesul care mi s-a demonstrat de atâția ascultători ai câtorva conferințe ale mele ținute începând din noiembrie 2004. Rămâneam uimit că în Italia, după aproape trei ani de la publicarea Codului lui da Vinci, nimeni nu s-a decis să publice o critică istorică la adresa romanului. Sunt de acord că este vorba de un simplu thriller, însă atunci când se lezează și se atacă credința milioanelor de persoane care nu au mijloacele culturale pentru a riposta, devine necesar - după părerea mea - pentru cel care are un pic de competență istorică, să ofere un serviciu de ajutor poporului creștin.

Astfel ați decis să scrieți lucrarea dumneavoastră...

Văzând tăcerea persoanelor mai competente și mai autoritare decât mine, la un moment dat m-am decis să scriu acest scurt text. Am încercat să folosesc un limbaj accesibil, adaptat și marelui public. Voiam să divulg rezultatele studiilor marilor profesori care adesea folosesc un limbaj academic, descurajant și prolix. A rezultat un volum în mod voit sintetic și la un preț accesibil, care încearcă să clarifice marelui public criteriile adoptate de cercetători față de izvoarele istorice și deci și a Evangheliilor. Am voit să scot în evidență și imensa cantitate de documente și de argumentări care fac credibil - dintr-un punct de vedere istoric - evenimentul creștin, independent de credință. M-am inspirat din studiile mele de peste douăzeci de ani cu privire la istoricitatea Evangheliilor, în lumina papirusologiei, a analizei filologice și a criticii istorice a științelor contemporane.

Cineva ar putea să vă acuze că faceți o intelectuală "vânătoare de vrăjitoare"...

Absolut nu! Nu am intenționat, desigur, să-l încriminez pe Dan Brown, care cu siguranță a făcut un thriller de succes, o excelentă operațiune comercială. Dacă ar fi un simplu roman, nu ar fi nici o problemă. Însă pentru mulți cititori insinuările asupra Evangheliilor apocrife, asupra căsătoriei lui Isus cu Maria Magdalena, asupra rolului de dezinformare al Vaticanului, asupra falsității religiilor... sună ca întrebări și îndoieli care lezează fundamentele istorice ale creștinismului. Rămâneam uimit că credința atâtor persoane, mai ales a tinerilor, era chiar pusă în criză de un roman. Un preot chiar mi-a destăinuit că unii credincioși au declarat că s-au îndoit de propria credință tocmai ca urmare a citirii operei Codul lui da Vinci. Pentru aceasta am acceptat provocarea și am încercat să explic că Evangheliile canonice sunt foarte mult textul cel mai documentat din istorie, cât privește numărul de coduri, antichitatea lor, coerența lor internă și compatibilitatea culturală cu contextul iudaic din primul secol.

Cum a fost primită cartea?

Am rămas literalmente uimiți de succesul editorial al lucrării Codul dezvăluit! Într-o săptămână cele 1.200 de copii tipărite erau deja epuizate. Acum a ieșit a doua ediție (2.000 de exemplare), semn că poporul creștin este înfometat de acea cunoaștere care dă fundament istoric propriei credințe. Textul vrea deci să răspundă la provocarea lansată identității noastre creștine, patrimoniului nostru cel mai adevărat și profund. Cartea mea nu vrea să demonizeze relatarea lui Dan Brown, ci profită mai curând de ocazia oferită de un roman de succes pentru a clarifica și a explica cu competență științifică diversitatea între fanteziile unui inventator și documentația unui istoric.

Dacă ar trebui să explicați într-o frază conținutul lucrării dumneavoastră, ce ați spune?

Codul dezvăluit este o critică eficace adusă fanteziilor lui Brown. Cu rigoare istorică și documentare științifică este precizată imensa cantitate de coduri pe care ni le-au transmis Evangheliile de-a lungul secolelor. Este vorba de circa 5.300 de manuscrise, care - dacă sunt confruntate cu puținele zeci de manuscrise din alte texte din antichitate - reprezintă o cantitate enormă și în măsură să confere o credibilitate sigură textelor Evangheliilor canonice. Sunt definite și celelalte criterii de autenticitate ale izvoarelor istorice: atestarea multiplă, relatarea martorilor oculari ai evenimentelor, compatibilitatea cu contextul cultural al epocii, coerența narativă și consecvențială a faptelor. Sunt precizate în mod analitic și motivele excluderii Evangheliilor apocrife ca izvoare necredibile din punct de vedere istoric și străine de contextul cultural al Palestinei din primul secol.

Oferiți-ne un exemplu al acestei "critici eficace" adusă lui Dan Brown.

O atenție deosebită este rezervată istoricității primei vestiri (kerygma) despre învierea lui Isus, adevărat nucleu genetic al credinței creștine, ca răspuns la pretenția lui Brown conform căruia "toate religiile sunt falsificări". Istoricitatea primei vestiri creștine este documentată cu dovezi filologice care pot fi referite la substratul aramaic al Evangheliilor și a unor texte pauline (este esențială analiza contextului semitic din 1Cor 15,1-8). Sunt valorizate și dovezile de "plauzibilitate explicativă" care văd în înviere unicul eveniment în măsură să facă plauzibilă răsturnarea din dezamăgirea din Vinerea Sfântă la entuziasmul primei vestiri pascale.

Oricum, la puține zile de la apariția filmului despre "Codul lui da Vinci", credincioșii ar trebui "să se înarmeze" cu explicații argumentate despre credința lor...

Chiar așa este: Codul dezvăluit vrea să fie util nu numai pentru a răspunde la acuzațiile defăimătoare aduse creștinismului și pentru a risipi îndoielile și perplexitățile pe care le poate provoca un roman, ci și pentru cateheza creștină în parohii, care trebuie de acum să se îmbogățească și cu un discurs științific despre izvoarele istorice.


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat