Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Protest pentru salvarea catedralei "Sfântul Iosif"

Peste 3000 de credincioși, numeroși preoți, călugări și călugărițe au luat parte marți, 25 aprilie, la procesiunea de rugăciune și de protest pașnic organizată de Arhiepiscopia Romano-Catolică de București pe străzile capitalei pentru salvarea catedralei "Sfântul Iosif".

Credincioși catolici din București, Buzău, Ploiești, Pitești și Târgoviște au organizat o procesiune pe traseul Biserica Franceză, Bd. Aviatorilor, Piața Victoriei până la catedrala "Sfântul Iosif", începând cu ora 12.00. Credincioșii au purtat pancarte pe care era notat: "Salvați catedrala Sfântul Iosif!".

Manifestarea de rugăciune pe străzile Bucureștiului a fost pentru ca autoritățile să ia decizii responsabile și să protejeze atât monumentele cât și drepturile comunităților minoritare.

În cursul dimineții de marți, 25 aprilie, s-a organizat și o conferință de presă pentru informarea opiniei publice. Pentru vineri, 28 aprilie, arhiepiscopul mitropolit Ioan Robu a invitat credincioșii la o zi de rugăciune și post tot pentru salvarea catedralei.

Credincioșii cer oprirea unei construcții, care ar pune în pericol structura catedralei, așa cum s-a întâmplat și în cazul bisericii Armenești ascunsă acum în spatele unui centru de afaceri în construcție.

ÎPS Ioan Robu a condus procesiunea credincioșilor de marți în speranța salvării catedralei, monument istoric construit între anii 1873 și 1884, după planurile arhitectului Friedrich Schmidt din Viena, stilul construcției fiind cel romanic, având însă îmbinate și elemente gotice.

Nemulțumirea provine din faptul că numai la doi pași de catedrală, edificiu trecut în lista monumentelor istorice, o companie internațională (Millenium Business Development SRL) a început lucrările la o construcție cu patru subsoluri, parter și 19 etaje, în total de 75 m. înălțime. Autorizația de construcție pentru colosul din beton a fost semnată de primar la 24 februarie 2006.

"Cum a fost posibil, a spus PS Cornel Damian, ca această firmă să primească un aviz de la monumente, noi am solicitat din partea firmei în repetate rânduri să ne dea avizele, totdeauna ni s-a răspuns că nu pot să transporte, s-au exprimat în acești termeni: «Sunt trei metri cubi de documentație»".

"În micul Paris, catedrala și altele monumente trebuie să fie apărate. La Paris, nu veți vedea un zgârie-nori lângă catedrala Notre-Dame", a precizat Excelența sa.

"Noua construcție, a declarat pr. Francisc Doboș, secretarul arhiepiscopiei, aduce o degradare a ambientului arhitectural, acoperind catedrala catolică «Sfântul Iosif» din București, în spatele unui colos de sticlă și oțel. Construcția a cărei fundație se află la doar câțiva metri distanță de zidurile catedralei și peste 10 m adâncime sub fundația catedralei poate pune în mare pericol existența acesteia".

Totul a început în anul 1996, când pe terenul vecin catedralei, se promova un proiect, pentru un imobil de 50 m. înălțime. Din fericire acel proiect a fost respins. În anul 1998 a fost demarat actualul proiect.

Arhiepiscopia Romano-Catolică "sub marea presiune la care au fost supuși în acele momente, că până la urmă tot se va realiza pe acel teren o astfel de construcție", a fost inițial de acord cu proiectul (19.11.1999), dar ulterior, realizând pericolul, și-a retras avizul (2001). Plângerile repetate făcute până acum de sistare a proiectului au rămas fără răspuns.

"În anul 1999, a declarat ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, ne-am dat acordul pentru obținerea autorizației de construcție. După ce am văzut ce s-a întâmplat la Biserica Armenească am decis să ne retragem acordul. Am trimis somații la Primăria Capitalei și la Primăria Sectorului 1. Nu s-a ținut seama de atenționarea noastră și s-au dat toate aprobările și avizele pe baza acordului din 1999".

ÎPS Ioan Robu a trimis luni, 10 aprilie, și o scrisoare deschisă la o listă de destinatari, incluzând președintele României, grupurile parlamentare din Camera Deputaților și din Senat, Guvernul României și alte instituții și persoane.

Între timp se strâng semnături în favoarea salvării catedralei. Protestul poate fi semnat și online la adresa: http://www.petitiononline.com/VideaNU/petition.html. Petiția a fost semnată până în ziua de 26 aprilie după-amiază de aproape 2.800 de persoane.


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat