Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Apel pentru salvarea catedralei "Sfântul Iosif"

Doamnelor și domnilor senatori

Abia trecutele sărbători pascale au fost, cred, un bun prilej, pentru fiecare dintre noi, ca să ne întrebăm în ce măsură mai rezonăm cu învățăturile creștine și ce loc îi mai acordăm astăzi sacrului în viața noastră. Har Domnului, trăim într-o societate democratică și una dintre valorile fundamentale consfințite de Constituție (art. 29) este libertatea credințelor religioase. Nimic nu poate permite însă unora lipsiți de credință să-i jignească și să îi sfideze pe toți cei care aparțin unei confesiuni, fie ea și minoritară, așa cum este cea catolică din România.

Stimați colegi,

Folosesc această înaltă tribună, cea a Senatului României, pentru a da glas indignării de care suntem cuprinși, atât eu, cât și toți creștinii din întreaga țară. În disprețul tuturor protestelor făcute, pe toate căile, de către Excelențele lor, Monseniorul dr. Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit romano-catolic de București, și Monseniorul Cornel Damian, episcop auxiliar de București, o firmă de construcții pune în pericol, prin lucrările pe care le efectuează, catedrala "Sfântul Iosif", palatul episcopal, Facultatea de Teologie și celelalte clădiri din incinta arhiepiscopiei. Proprietarii terenului situat în imediata apropiere a catedralei intenționează ridicarea pe acel loc a unui imobil de 19 etaje (75 de metri) și trei nivele subterane pentru parcaje, punând în primejdie monumente de o inestimabilă valoare istorică și arhitecturală, precum și de o deosebită importanță pentru comunitatea catolică românească și internațională. Catedrala "Sfântul Iosif" a fost construită între anii 1873 și 1884, după planurile arhitectului Friedrich Schmidt din Viena, stilul construcției fiind cel romanic, având însă îmbinate și elemente gotice. Interiorul ei adăpostește, la rându-i, alte opere de artă, inestimabile ca valoare precum și una dintre cele mai bune orgi de concert din țară.

Pentru informarea Domniilor voastre, voi trece în revistă evenimentele care au dus la o astfel de situație intolerabilă. Problemele au început în anul 1996, când, pe terenul învecinat catedralei, s-a încercat promovarea unui proiect pentru un imobil de 50 m. înălțime, respins ulterior, probabil și la insistențele Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

După aceea însă, așa cum semnala și presa, în 1998, un oarecare domn Peter Braun a cumpărat aici, în numele firmei Negulici Construct, două terenuri de la foștii proprietari repuși în posesie de Primăria Capitalei. Tot presa descoperea și că firma a fost înființată cu exact o zi înainte de cumpărarea celor două terenuri. În toamna lui 2002, primarul de atunci, Traian Băsescu, a semnat cu Millenium Business Development SRL concesionarea terenului alăturat, de 70 de metri pătrați, care aparținea Primăriei și care întregea suprafața necesară pentru construcție. Mai mult, planul de urbanism de detaliu, emis în anul 2004, aproba 19 etaje (75 de metri) și trei nivele subterane pentru parcaje, așadar o construcție-mamut, față de vechiul plan, unde erau aprobate doar parter plus trei etaje.

Supus presiunilor celor interesați, care i-au transmis, pe diverse căi, că până la urmă tot se va realiza pe acel teren o astfel de construcție, arhiepiscopului i s-a sugerat că un eventual acord ar putea aduce, pe lângă o viitoare relație de bună vecinătate, și garanții sporite, suplimentare, asupra siguranței catedralei. Drept urmare, Monseniorul Robu a semnat un acord de principiu, în 19.11.1999, constând însă, atenție, numai într-o scrisoare destinată autorităților implicate în avizarea proiectului. Or, în conformitate cu prevederile legii 50/1991, un astfel de acord al vecinilor trebuie exprimat în formă autentică, pentru construcțiile noi, amplasate în imediata vecinătate a construcțiilor existente, precum și în cazul amplasării de construcții cu altă destinație decât cea a clădirilor învecinate.

Realizând ce implicații va avea prezența unei astfel de construcții în imediata vecinătate a catedralei și arătând că între beneficiari și arhiepiscopie nu a fost semnat nici un protocol care să precizeze obligațiile sau vreun mod de remediere a eventualelor daune provocate catedralei, în anul 2001 a fost luată decizia de retragere a acordului de principiu, dat inițial.

Din nefericire, în București a mai fost efectuat deja un experiment de rău augur pentru un monument istoric: cazul Bisericii Armenești. Din cauza studierii superficiale a implicațiilor pe care le-ar putea avea asupra ei ridicarea unui imens bloc de oțel și sticlă demarată în 2000, în imediată apropiere, a fost afectată grav structura de rezistență a monumentului arhitectonic, care s-a rupt în trei bucăți într-o singură noapte.

În anul 2002, pe fondul acestui incident, și inspirat probabil și de presimțiri sumbre, Monseniorul dr. Ioan Robu a revenit cu noi adrese, reamintind autorităților că acordul inițial a fost retras. De atunci și până în prezent, s-a tot menționat, în permanență, că arhiepiscopia nu este de acord cu realizarea unei astfel de construcții în vecinătatea sa.

Când a ajuns primar general al capitalei, Adriean Videanu a sesizat că la această construcție ar exista unele nereguli și i-a cerut arhitectului-șef Adrian Bold blocarea dosarului, până la clarificarea situației existente. Asta inițial, pentru că mai apoi, pe 24.02.2006, a fost emisă autorizația de construire a noului mamut, în ciuda protestelor venite din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Aflarea acestui fapt a produs o mare durere și îngrijorare în sânul comunității catolice, al bucureștenilor, în general.

Lucrările de săpături au fost declanșate grabnic pe șantier, chiar mai înainte de o adresă trimisă arhiepiscopiei în 09.03.2006, prin care aceasta era notificată și somată să asigure accesul specialiștilor angajați de S.C. Millennium Building Development SRL, în catedrală, pentru constatarea stării fizice și pentru lucrări de monitorizare, montare de martori, mărci de tasare etc.

Întrucât arhiepiscopia nu își dăduse acordul în forma cerută de lege niciodată până atunci, s-a procedat la solicitarea, în scris, în data de 14.03.2006, sus-numitei firme, să pună la dispoziția arhiepiscopiei copii ale documentelor ce au stat la baza autorizării, precum și memorii de specialitate din proiect, din care să poată fi înțelese atât elementele generale ale proiectului, dar, mai ales, cerințele avizatorilor asupra măsurilor pentru protecția catedralei "Sfântul Iosif" și a palatului episcopal.

Acestor cereri, firești și pe deplin motivate, de altfel, li s-a răspuns cu o acțiune în instanță, arhiepiscopia fiind citată pe 07.04.2006 la Judecătoria sectorului I, de către Millennium Building Development S.R.L., proprietara terenului vecin catedralei.

Consider că reprezintă o gravă insultă și o provocare la adresa comunității creștine din București și din întreaga țară, modul lipsit de eleganță cu care a fost tratată o instituție de talia Arhidiecezei de București și ușurința cu care s-a trecut peste protestele celor mai înalte fețe bisericești ale catolicismului românesc.

Doamnelor și domnilor senatori,

Vorbim aici despre clădiri cu valoare de simbol și absolut sacre creștinilor din România; este vorba despre centrul în jurul căruia gravitează viața spirituală a unui milion și jumătate dintre dânșii.

Excelența sa, Monseniorul Robu, s-a considerat îndreptățit să afirme cu toată convingerea că "s-au strecurat grave erori și greșeli în procesul îndelungat de avizare și apoi autorizare a acestui proiect. De aceste lucruri nu este străină nici Primăria sectorului I, emitentă, în numai trei luni, a autorizației".

În scrisorile de protest adresate autorităților se cerea dispunerea, de urgență, a opririi lucrărilor în șantierul de lângă incinta catedralei, analizarea, în amănunt, a modului în care instituțiile statului au avizat și autorizat o astfel de lucrare, în imediata vecinătate a unor obiective culturale de patrimoniu, precum și anularea acestei autorizații, obținute, după părerea arhiepiscopului "pe căi obscure, cu mare răbdare, viclenie umană și rea credință".

Este de-a dreptul condamnabilă graba de a face ca răul să fie ireparabil și ireversibil în acest caz (martori oculari au afirmat că pe acest șantier s-a lucrat chiar și în noaptea de înviere). Dacă pe timpul comuniștilor bisericile deranjau viziunii ateiste a partidului unic și necredinței propovăduite de el și dacă vechi ctitorii religioase puteau fi amputate și sacrificate de dragul unei sistematizări absurde, concepute de minți bolnave, iată că tradiția este continuată și în zilele noastre, cu o și mai mare îndârjire, parcă.

Motivația de astăzi, care stă la baza încorsetării, distrugerii și ascunderii lăcașurilor de cult în spatele unor coloși de oțel, beton și sticlă, este la fel de oripilantă: banul, obținut pe orice căi, chiar și ilegale sau la limita legii, sacrificarea fără nici o remușcare a oricărui lucru, indiferent de valoarea lui artistică și spirituală, dacă stă în calea unor megabusiness-uri ce pot umple rapid buzunare hrăpărețe.

Vă cer, stimați colegi, ca, indiferent de forța și de numele care stau în spatele acestei monstruozități, să oprim dezastrul, cât încă nu este prea târziu. Așa cum spunea Giovanni Papini într-al său Un uomo finito: "Nu există forță care să nu fie învinsă de una mai mare; nu există dușman care să nu poată fi pus la pământ de către unul mai puternic ca el (...); nu există gheață care să nu poată fi topită, încălzită, făcută să fiarbă". Să ne amintim, așadar, că împreună suntem cea mai puternică forță a poporului român, aleasă de acesta pentru a exercita în numele său suveranitatea națională și că, prin pârghiile puse la îndemâna noastră de Constituție, avem puterea de a opri la timp astfel de crime ce se comit împotriva celor care ne-au desemnat.

Cer înființarea unei comisii de anchetă care să ne poată prezenta cât mai curând concluziile sale în ce privește larghețea și lejeritatea cu care au fost acordate autorizațiile de construire în acest caz, cine stă în spatele acestor mașinațiuni provocatoare și cine trebuie pedepsit pentru îngrozirea, în chiar timpul sărbătorilor pascale, a atâtor creștini.

Cer, de asemenea, primului-ministru, să folosească acel corp de control pus la dispoziția sa pentru a face lumină în acest caz, pentru a pedepsi persoanele vinovate din administrație și pentru a stopa, cât timp încă nu este prea târziu, distrugerea unor bunuri care aparțin domeniului public de interes național.

Că Dumnezeu și-a întors fața de la noi, este evident. Suntem loviți zilnic de noi și noi grozăvii: gripa aviară, inundații, alunecări de teren... La urma urmei, domnilor guvernanți și stimați colegi senatori, e treaba fiecăruia cum își trăiește credința. Dar, vă conjur, opriți ofensele care ne sunt adresate, prin astfel de acte, celor care încă mai credem în Dumnezeu și care nu vrem să ne facem părtași la crucificarea zilnică, de dragul unor pumni de arginți, a Mântuitorului nostru, Isus Cristos.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Ioan Chelaru, senator P.S.D.


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat