Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită la comunitatea românilor catolici din Irlanda

În acest an, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, în biserica "Our Lady of Lourdes" din Dublin, Irlanda, a răsunat, pentru prima dată după mai mult de patru ani de când s-a format comunitatea romano-catolică, "Ecce sacerdos", în seara de Miercurea Sfânta când a început vizita Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, însoțit de pr. Lucian Păuleț, cancelar episcopal.

Cu bucurie și emoție profundă, credincioșii români s-au pregătit pentru aceste celebrări. Prezența Preasfințitului a dat o lumină nouă și o însuflețire nemaipomenită în sufletul celor ce sărbătoreau Învierea Domnului departe de casă și de cei dragi.

În zilele premergătoare, sute de credincioși s-au perindat pe la confesional, anul acesta dăruirea pr. Eugen Țâmpu fiind întărită de prezența celor doi oaspeți.

În Joia Sfânta, după ce a participat la Liturghia crismei în procatedrala din Dublin împreună cu arhiepiscopul Diarmuid Martin și cu ceilalți episcopi și preoți ai diecezei, Preasfințitul Aurel a prezidat Liturghia de Cina Domnului, în limba engleză, în biserica parohială împreuna cu pr. Michael Casey - parohul comunității irlandeze și un adevărat frate și prieten al românilor - pentru ambele comunități. Credincioșii români au participat cu multă însuflețire și la ceremoniile din Vinerea Mare după care au plecat în tăcere la casele lor. În seara Învierii, cu și mai multă însuflețire, românii s-au îndreptat unul câte unul în tăcere, cu lumânări în mână, către biserica din centrul Dublinului. Au venit nu numai din toate cartierele orașului, dar și din celelalte orașe unde locuiesc ei și chiar și din Irlanda de Nord. În scurt timp biserica a devenit neîncăpătoare. Magia nopții de Înviere, cuvântul Domnului ce a răsunat în sufletele celor peste 700 de credincioși prezenți nu pot fi descrise. Lumina Învierii a inundat biserica și sufletele tuturor. Un grup de tineri inimoși au sacrificat din puținul lor timp liber pregătindu-se pentru a vesti Învierea Domnului și mântuirea omului prin cântec.

Sărbătoarea a continuat în aceeași atmosferă și în ziua de Paști și zilele următoare. După fiecare sfântă Liturghie, curtea bisericii era plină de români dornici să-și împărtășească bucuria trăită și să-și astâmpere setea de noutăți.

Pe parcursul vizitei sale Preasfințitul Aurel s-a întâlnit cu arhiepiscopul Diarmuid Martin, cu care a discutat aspecte privind comunitatea românilor catolici din Irlanda.

În următoarele zile, după ce au vizitat și câteva familii la casele lor, și câteva obiective turistice, Preasfințitul Aurel împreună cu pr. Lucian au plecat vineri, 21 aprilie, dar ecoul vizitei lor rămâne, iar noi sperăm că astfel de vizite dătătoare de sperată și încredere se vor repeta.

Petru și Mihaela Balașcă


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat