Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Barticești: Exerciții spirituale pentru tineri

"Rabbuni - Domnul meu și Dumnezeul meu" - aceasta a fost tema zilelor de reculegere pentru tineri, cu vârste între 19 și 25 de ani, de la Casa "Maica Speranța" din Barticești, care au avut loc în perioada 19-22 aprilie 2006. Aceste zile au fost ca o continuare a sărbătorii Paștelui și s-au axat pe Evanghelia după Ioan 20,1-31. A doua zi, participanții s-au bucurat și de vizita păstorului diecezei.

Au participat 40 de tineri din mai multe localități: Barticești, Tețcani, Iugani, Mircești, Roman, Nisiporești, Luizi-Călugăra, Răducăneni, Valea Seacă etc. Ei au fost însoțiți și ajutați de sr. Erica, pr. Fernando Manni, pr. Cornel Cadar, pr. Del Bianco Italo, sr. Maria Stella, sr. Cecilia Radavoi și alte surori din Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostive".

Zilele de reculegere s-au deschis printr-o sfântă Liturghie celebrată în biserica parohială. Apoi în Casa "Maica Speranța" a avut loc introducerea în tema fixată. Tinerii și-au exprimat așteptările cu care au venit și au fixat în scris câteva gânduri care caracterizau starea lor (visurile, temerile, cine îi influențează, cine este Isus pentru ei, ce reprezintă Biserica).

A doua zi, joi, 20 aprilie, participanții au avut parte de două meditații: "O Evanghelie: Ioan" și "În căutarea semnelor: Petru și ucenicul pe care-l iubea Isus". Ei au fost ajutați să înțeleagă mai mult ce înseamnă a-i face loc lui Isus cu ajutorul persoanelor prezente în textele sacre.

Cele patru grupuri mici în care s-au împărțit participanții au purtat numele personajelor din textul sacru (Petru, Ioan, Maria Magdalena Toma) și au trebuit să răspundă la întrebări, ca de exemplu: Imaginează-ți o vizită medicală; Isus este medicul și credința ta pacientul. Care vor fi cuvintele lui Isus și ce medicament va recomanda? Când ai început să crezi? Care sunt semnele prezenței Celui Înviat pe care le cauți în viața ta de creștin? Cum colaborezi cu cei care aleargă cu tine?

Înainte de prânz, participanții au fost vizitați de PS Petru Gherghel care a răspuns la întrebările lor, i-a încurajat în drumul de credință, i-a îndemnat să citească Sfânta Scriptură și le-a dat întâlnire la Dărmănești la Ziua Tinerilor. Păstorul diecezei a rămas cu tinerii și în timpul prânzului.

Liturghia a avut loc în capela casei la ora 18.30.

Seara, după cină, toți au vizionat filmul "Leul, vrăjitoarea și dulapul".

Vineri, 21 aprilie, meditația de dimineață ("Maria Magdalena, cea care iubește cu pasiune) și cea de după-amiază ("Pace vouă") au fost o invitație la a răspunde la întrebări de genul: ?i s-a întâmplat să plângi absența Mântuitorului? Cum l-ai căutat? Cât de important este Domnul pentru tine? Dacă te-ar chema pe nume, cum a făcut cu Maria, în mod spontan, ce ai răspunde? Ce ar cuprinde un plan de misiune pentru tinerii din generația ta?

Liturghia a avut loc în capela spitalului din Barticești. Până acolo s-a mers în procesiune cu Sfânta Scriptură și cu lumânări aprinse. După Liturghie, pr. Alois Fechet și sr. Damiana Innocenti au explicat istoria construirii spitalului, la baza căruia a stat jertfa unui preot, Mihai Rotaru.

Seara între orele 22.00 și 24.00 participanții au fost chemați la adorație în fața sfântului sacrament. Printre altele, li s-a recomandat să scrie o rugăciune plecând de la un verset din In 20, să noteze apoi câteva idei cu privire la cine este pentru ei Cel Înviat și cum își văd viitorul.

Sâmbătă dimineața, 22 aprilie, după meditația "Prietenul Toma, necredincios și credincios" (cu întrebări de genul: "Du unde provin dubiile? Din experiența ta, cum se poate descrie suferința de a nu reuși a crede? Cine te ajută în căutarea Adevărului?), au urmat concluziile generale. Liturghia din capela casei a încheiat zilele de reculegere. În cadrul acestei fiecare participant a primit textul Evangheliilor cu invitația de a-l citi, medita și pune în practică.

Răspunsuri la întrebările tinerilor, citirea textelor din Scriptură, rugăciunea Breviarului, rugăciune particulară, tăcerea pentru interiorizare, cântare, discuții în grupuri mici, spovadă, impresii generale etc. nu au lipsit din programul zilelor de reculegere de la Barticești.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat