Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Triduum pascal în Țara Sfântă

Un grup de credincioși din Dieceza de Iași a participat, în perioada 8-19 aprilie 2006, la un pelerinaj în Țara Sfântă. Evenimentul a fost posibil prin sprijinul Misiunii Catolice de Pelerinaje "Ad Astra Pilgrims" din București, coordonată de diaconul greco-catolic Dan-Florian Popescu, în strânsă colaborare cu pr. Cristian Vacaru, asistentul spiritual pentru românii din Israel, la rândul său, coordonator de pelerinaje pentru credincioșii dornici să viziteze Țara Sfântă.

Au mai participat pr. Claudiu Dumea, profesor la Institutul Teologic "Sf. Iosif" din Iași, având și misiunea de ghid spiritual, pr. Felician Tiba, formator la Institutul Teologic, precum și câteva persoane din Iași și Piatra Neamț. Pelerinajul a avut ca scop participarea la momentele speciale din Duminica Floriilor, Săptămâna Sfântă și sărbătoarea Învierii, precum și vizitarea multora din locurile sfinte amintite în Sfânta Scriptură.

Prima parte a pelerinajului a cuprins câteva locuri pe care le amintește Vechiul sau Noul Testament: Mănăstirea "San Pietro in Gallicantu", locul în care a fost casa marelui preot Caiafa, închisoarea în care a fost pus Isus după arestare până în zorii zilei când a fost judecat și totodată locul în care a cântat cocoșul când Petru s-a lepădat de trei ori de Isus; Muntele Măslinilor cu biserica "Dominus Flevit" ridicată pe locul unde Isus a plâns asupra Ierusalimului; Betfaghe, locul de unde Isus a pornit spre Ierusalim aclamat de mulțime; biserica Înmulțirii Pâinilor; biserica în care Isus, după învierea sa, l-a confirmat pe Petru drept cap al Bisericii Universale; Lacul Genezaret; orașul Cafarnaum cu ruinele casei sfântului Petru; orașul Nazaret cu biserica "Buna-Vestire" și biserica zidită pe locul casei sfântului Iosif; Cana Galileii, locul primei minuni a lui Isus; Muntele Fericirilor, cu Biserica Fericirilor; Muntele Tabor, cu biserica "Schimbarea la Față"; Tel Dan, unul dintre locurile de unde izvorăște Iordanul; Cezareea lui Filip, cu locul unde Isus l-a confirmat pe Petru ca păstor al Bisericii Universale; Muqraka, pe Muntele Carmel, cu locul unde profetul Ilie a adus jertfă Domnului, și a readus poporul pe calea cea dreaptă; Quiriat Yearim, cu biserica "Sfânta Fecioară Maria", Arca Noii Alianțe; Ein Karem, cu locul pe unde a copilărit sfântul Ioan Botezătorul și Ierusalim, cu Zidul Plângerii.

A doua parte a avut un caracter aparte întrucât, pe lângă continuarea vizitelor la locurile sacre, am participat la Ierusalim și la ceremoniile speciale din Joia Sfântă, Vinerea Sfântă și Sâmbăta Sfântă.

Liturghia crismei s-a celebrat în Joia Sfântă, la ora 8.30, la Sfântul Mormânt. Celebrantul principal a fost Michel Sabbah, patriarhul latin al Ierusalimului, alături de clerul din Ierusalim și de toți preoții pelerini în Țara Sfântă.

După sfânta Liturghie am vizitat o biserică melchită, câteva din stațiunile de la Calea sfintei cruci; Mănăstirea Surorilor "Notre Dame de Sion" sau Ecce Homo, cu locul în care soldații l-au păzit pe Isus atunci când era arestat. Aici încă se mai pot vedea pe lespedea de piatră jocurile pe care aceștia le jucau în timp ce îl păzeau pe Isus. Lângă Mănăstirea Surorilor "Notre Dame de Sion" am putut vizita o mănăstire a părinților franciscani construită pe locul în care Isus a fost încoronat cu spini și biciuit. De la acest loc am mers la Biserica Învierii, cocatedrala patriarhiei, după care am vizitat biserica "Sf. Ana", construită pe locul în care conform tradiției trăiau Ioachim și Ana și s-a născut sfânta Fecioară Maria. Am mers apoi la locul în care conform Evangheliei ucenicii lui Isus au adormit în Grădina Măslinilor, la locul în care, conform tradiției a fost înmormântată sfânta Fecioară, precum și la biserica pe locul căreia era Grădina Măslinilor. Aici se putea vedea piatra pe care Isus a plâns și a asudat sânge înainte de a fi arestat. În seara Joii Sfinte s-a format o procesiune de la biserica din Grădina Măslinilor până la biserica "San Pietro in Gallicantu", locul casei lui Caiafa, cu biserica la subsolul căreia se afla închisoarea în care a fost pus Isus pentru a fi judecat. Procesiunea a fost impresionantă, nu numai datorită numărului mare de participanți, ci și faptului că se parcurgea exact același drum pe care l-a parcurs Isus după arestare. O parte dintre participanți și-au putut petrece întreaga noapte, fie la subsolul bisericii, în incinta vechii închisori, fie afară pe treptele pe care fusese adus odinioară Isus de către soldați.

Ceremoniile specifice Vinerii Sfinte au început la ora 8.30 și s-au desfășurat pe Muntele Calvar, acolo unde a fost răstignit Isus.

După-amiază am vizitat Betania, cu biserica zidită pe locul în care au locuit cele două surori, Marta și Maria, alături de fratele lor Lazăr. Aici a existat și posibilitatea de a intra în mormântul lui Lazăr. Întorși la Ierusalim, am vizitat scăldătoarea Siloe, locul în care Isus l-a trimis pe un orb să se spele pentru a fi vindecat. Seara, la Sfântul Mormânt, alături de alți pelerini, am participat la ceremonia ungerii Mântuitorului. Trupul lui Isus a fost dat jos de pe cruce, a fost pus pe lespedea pe care a fost așezat și acum aproape 2000 de ani, a fost uns cu ulei frumos mirositor și apoi pus în mormânt. De asemenea a fost o ceremonie impresionantă.

Sâmbătă, începând cu ora 8.00, am celebrat Liturghia de înviere la Sfântul Mormânt. După-amiază am vizitat la Ein Karem biserica zidită pe locul în care sfânta Fecioară Maria a vizitat-o pe Elisabeta, verișoara sa. Seara, la Yaffo, grupul de pelerini a participat la sfânta Liturghie de înviere alături de românii care lucrează în Israel.

.

Duminică, ziua sărbătorii învierii Domnului, încă de dimineață am vizitat biserica "Dormitio", construită pe locul în care conform tradiției sfânta Fecioară Maria a fost ridicată la cer; Cenacolul, locul Cinei de Taină și locul coborârii Duhului Sfânt, precum și mormântul lui David. La ora 11.00, la patriarhie, am celebrat sfânta Liturghie pentru românii prezenți în Israel. După-amiază am vizitat Mănăstirea Surorilor Boromite, locul în care locuiește și pr. Cristian Vacaru, asistentul spiritual pentru românii din Țara Sfântă.

Luni, a doua zi după Paști, după ce am celebrat sfânta Liturghie la "San Pietro in Gallicantu", întregul grup a plecat în pustiul Iudeii, unde am vizitat Valea Hozevei cu locul în care profetul Ilie s-a adăpostit de frica Izabelei și unde corbul îi aducea zilnic de mâncare; Ierihonul, cu sicomorul lui Zaheu, cu biserica zidită pe creasta unui munte, în locul în care Isus a fost ispitit de către diavol după ce mai întâi a postit patruzeci de zile în pustiu. De la Ierihon am mers la Qumran, locul în care nu de mult un beduin, căutându-și o oaie pe care o pierduse, într-o mică grotă a găsit câteva manuscrise biblice. După Qumran a urmat Massada, o fostă fortăreață construită pe un vârf de munte. Ziua s-a încheiat cu o oprire la Marea Moartă. unde fiecare a avut ocazia să ia contact cu apa mării, gustând-o, privind-o și meditând la modul ei de formare.

Marți, a treia zi după Paști și ultima zi a pelerinajului, a început cu sfânta Liturghie celebrată pe Câmpul Păstorilor, la Betleem. Am mai vizitat Grota Laptelui și Bazilica Nașterii Domnului. Întorși la Ierusalim, întregul grup a recitat rugăciunea "Tatăl nostru" în biserica "Pater Noster", locul în care Isus i-a învățat pe ucenici această frumoasă rugăciune, după care, pentru că nu trecuseră cu toții prin Sfântul Mormânt, s-a încheiat pelerinajul cu atingerea pietrei pe care fusese așezat Isus în timpul celor trei zile cât a stat în mormânt, înainte de înviere.

Noaptea, în jurul orei 1.10, cu o cursă Tarom din aeroportul Ben Gurion, de lângă Tel Aviv, întregul grup s-a întors acasă.

Punctele forte ale pelerinajului sunt multe, însă cele mai bine imprimate rămân sfintele Liturghii celebrate în biserica "Dominus Flevit", în Grota "Buna-Vestire" de la Nazaret, pe Muntele Fericirilor, pe Muntele Tabor, la Sfântul Mormânt, la biserica "San Pietro in Gallicantu" și pe Câmpul Păstorilor de la Betleem. Emoționante au fost și procesiunile din Duminica Floriilor și cea din seara Joii Sfinte.

Nu pot fi trecute cu vederea nici frumoasele și semnificativele reflecții făcute aproape la fiecare loc sfânt de către pr. Claudiu Dumea. De asemenea, nu pot fi uitați nici pr. Cristian Vacaru, sr. Maria Patrașc și sr. Irina Patrașc din Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", precum și câteva din surorile asumpționiste prezente la Ierusalim, care au participat fiecare în felul lor la buna desfășurare a pelerinajului.

Țara Sfântă rămâne, dincolo de teama atentatelor, de diversitatea religiilor și a confesiunilor, de temperaturile uneori destul de ridicate, locul în care Dumnezeu-Tatăl l-a trimis lumii pe Fiul lui, Isus Cristos. Dacă la început fiecare pelerin adoptă atitudinea lui Zaheu, care, auzind că Isus a venit la Ierihon, a urcat într-un sicomor pentru a-l vedea mai bine și a sfârșit prin a-l primi pe Isus în casa lui, la fel și pelerinul, la început poate este curios să vadă niște locuri, niște clădiri, niște ruine, niște pietre, care să-i amintească de trecerea prin această lume a lui Isus, și el, pelerinul, sfârșește prin a se lăsa învins de glasul tainic al Mântuitorului care-i vorbește prin toate locurile care pot fi vizitate.

Țara Sfântă este a tuturor. În ea fiecare creștin trebuie să se simtă acasă. E locul în care se pot vedea urmele Mântuitorului, e locul în care se poate merge pe urmele Mântuitorului. Calea este deschisă. Oricine are acces. Mântuitorul îi așteaptă pe cât mai mulți.

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-19 aprilie: Triduum pascal în Țara Sfântă.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat