Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Meditație: Dumnezeu îmbrăcat în lumină

"Lumina este dulce și plăcut ochilor să privească soarele" (Qoh 11,7).

Nu de mult s-a încheiat secolul al XX-lea și nu de puține ori am avut ocazia să auzim pe stradă, la școală, la serviciu și chiar în cercul de prieteni, expresia "Dumnezeu a murit..., nu mai există..., creștinismul e falimentar!" ca un ecou amplificat de tragediile trecutului și ale prezentului. Din păcate, mulți oameni și chiar cunoscuți de-ai noștri au căzut și mai cad pradă acestui ecou înșelător. Și totuși Paștele, sărbătoarea sărbătorilor, oferă tuturor oamenilor, dar într-un mod mai special celor botezați, un tezaur: tezaurul inepuizabil al răscumpărării înfăptuite de Isus Cristos prin suferința, moartea, dar mai ales prin învierea sa glorioasă din morți.

Pentru cei care deschid Sfânta Scriptură, însetați de cuvântul divin, sau pentru cei care deschid Biblia doar din pură curiozitate vor putea descoperi în lecturile sfinte dovezi ale victoriei decisive: "Domnul va învinge pe toți dușmanii săi" (Dt 28,7); "Numai în Dumnezeu e biruința" (Is 41,24); "Biruința vine de la Dumnezeu" (Prov 21,31). Apogeul victoriei, învierea lui Isus Cristos, este garanția învierii noastre.

Unul dintre momentele sugestive de la începutul ceremonialului din noaptea sfântă este atunci când de la focul sfințit se aprinde lumânarea pascală care, asemenea unei coloane luminoase de foc, luminează poporul creștin în noaptea învierii "până când va apărea steaua dimineții, acea stea care nu cunoaște apus" (Exultet).

Cu toții am avut posibilitatea de a ne aprinde lumânarea în noaptea Învierii de la lumânarea pascală, care îl simbolizează pe Isus Cristos, lumina lumii, devenind astfel receptivi la îndemnul stăruitor de a trăi în lumina lui Isus Cristos și de a dărui lumină și celorlalți.

Lumânarea pascală îl reprezintă pe Dumnezeu îmbrăcat în lumină, glorie, slavă; e simbolul învierii, al biruinței vieții asupra morții, a libertății asupra sclaviei, a iertării asupra răzbunării, a iubirii asupra urii, a luminii asupra întunericului. Istoria omenirii capătă forma unui conflict, în care se înfruntă lumina și întunericul, binele și răul, viața și moartea.

Dumnezeu ne oferă lumina sa, pe Isus Cristos pe care noi l-am răstignit, în timp ce el nu a încetat să ne iubească. Isus Cristos ne-a revelat lumina și ne-a călăuzit spre ea. El ne spune: "Voi sunteți lumina lumii" (Mt 5,14), iar "Cine nu învie zilnic prin împărtășire din lumina divină, nu va învia spre viața veșnică" (cf. In 8,12).

Treptele spre cer, către casa unde Tatăl ne așteaptă cu brațele deschise, sunt făcute din lumină. Așadar, să fim prudenți și să urcăm treptele spre locuința veșnică. Ce poate fi mai pur, mai inocent, decât lumina? Lumina are o proprietate ce întunericul nu o are: iradiază.

Flacăra lumânării pascale este călăuza spre lumina din noi. Ea ne ajută să-l descoperim pe Isus Cristos viu în sufletul nostru. Acest fapt se împlinește doar dacă permitem luminii interioare să se exteriorizeze: "Dacă lumina care este în tine este întuneric, cât de adânc va fi întunericul!" (Mt 6,23).

Papa Paul al VI-lea spunea: "Lumânarea trimite cu gândul la flacăra pentru care e destinată. Aceasta nu este o ofrandă care se păstrează intactă, dar este o ofrandă destinată să se consume, pentru a dărui lumină în jurul ei. Jertfa de sine, lumină pentru altul, iată ce vrea să simbolizeze lumânarea".

Poate ne întrebăm cum apare Dumnezeu? Răspunsul îl găsim în Habacuc 3,3: când apare "strălucirea lui e ca ziua, raze vii pornesc din mâna lui". Prin Legea sa el luminează pașii omului (Ps 119,105), el este astfel: "Făclia ce-l călăuzește, îi luminează ochii. Cel care mă urmează nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții" (Ps 8,12), "Eu, lumina, am venit în lume ca oricine crede în mine să nu umble în întuneric" (In 12,46).

Omul e pus mereu în fața celor două destine: lumina și întunericul, fericirea și nefericirea, viața și moartea.

Învierea e lumina iubirii lui Dumnezeu pentru noi, trebuie purtată zi de zi: "Când mergem spre lumină, umbra ne urmează, când ne îndepărtăm de ea, umbra ne precedă" (Mons. Vladimir Ghika).

Învierea lui Isus Cristos ne întărește credința primită la Botez, ne susține, ne pregătește și ne deschide aurora învierii fericite.

Să păstrăm mereu aprinsă lumina lui Cristos!

Lăcrămioara Boroș


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat