Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj la Lourdes

Dieceza de Iași pregătește un pelerinaj diecezan la Lourdes pentru perioada 4-15 septembrie 2006, cu participarea, în zilele de 8-10 septembrie, la sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului la Lourdes.

Pelerinajul diecezan la Lourdes va urma următorul traseu:

Traseu:

  • 4 septembrie: Iași - Oradea - Budapesta

  • 5 septembrie: Budapesta - Bregenz

  • 6 septembrie: Bregenz - La Salette

  • 7 septembrie: La Salette - Lourdes

  • 7 septembrie (seara) - 11 septembrie (dimineața): Lourdes

  • 11 septembrie: Lourdes - Torino

  • 12 septembrie: Torino - Milano-Padova

  • 13 septembrie: Padova - zona Budapesta

  • 14 septembrie: Budapesta - Satu Mare

  • 15 septembrie: Satu Mare - Sighet - Vatra Dornei - Iași.

Punctele de oprire pe traseu sunt: Bregenz, La Salette, Torino, Milano, Padova, Bad Deutsch-Altenburg, Budapesta, Sighet.

Prețul estimativ este de 550 de Euro și 25 ron, cuprinzând transportul cu autocare moderne, cazarea la hotel cu mic dejun și asigurarea medicală, la care se vor adăuga inevitabil dejunurile de pe traseu.

La înscriere se va achita 50% din valoarea pelerinajului, restul sumei fiind achitată până cel mai târziu cu 20 zile înainte de data plecării. Plata se va face la fiecare parohie unde se vor face și înscrierile.

Pașaportul trebuie să fie valabil minim șase luni de la data plecării;

Pelerinul este obligat să respecte locul, data și ora plecării, orele de întâlnire stabilite de însoțitorii de grup pe tot parcursul desfășurării pelerinajului.

Plecările se vor face din centrele mai mari: Bacău, Onești, Roman, Iași, Suceava.

* * *

"Veniți să ne suim la multele Domnului!" (Is 2,3)

Pelerinajul constituie o importantă resursă spirituală, un dar autentic al Duhului Sfânt. Este o ocazie de reînnoire spirituală. Noua evanghelizare provoacă și pastorația pelerinajelor. Știm bine că drumul, călătoria, este o formă umană de mobilitate. Pelerinajul este un loc în care se vorbește despre viață.

Pelerinajul, înainte de a fi o experiență creștină, a fost o experiență iudaică. Pelerinajul lui Abraham este răspunsul la chemarea lui Dumnezeu. Credința ca o experiență a pelerinului spre o patrie sfântă, cerească, nouă, aleasă și binecuvântată de Dumnezeu este dinamica vieții spirituale în Sfânta Scriptură (Ps 88,15-16). Evreii urcau cel puțin o dată pe an la Ierusalim, la una dintre cele trei mari sărbători.

Biserica este prin natura ei peregrină. Sfântul Luca a văzut în Evanghelia sa pe Isus ca într-un mare pelerinaj spre Ierusalim, unde avea să împlinească misiunea sa mântuitoare prin cruce și Înviere, iar Faptele Apostolilor prezintă transmiterea mesajului Învierii lui Cristos, ca o răspândire geografică progresivă de la Ierusalim.

Pelerinajul religios este o căutare în lumea aceasta a ceea ce nu este din lumea aceasta: "împărăția lui Dumnezeu" despre care Domnul nostru Isus Cristos a spus: "Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu" (Mt 6,33), dar și: "Împărăția mea nu este din lumea aceasta" (In 18,36). Când pelerinajul este însoțit de rugăciuni, de priveghere, de spovadă, de împărtășania euharistică, de convorbiri duhovnicești cu alți pelerini, el este un izvor de bucurie și pace interioară, un prilej de îmbogățire spirituală.

Pelerinajul nu este doar o simplă excursie, dar pelerinajul presupune întâlnirea cu Dumnezeu în tainele rugăciunii. Pelerinajul, în sine, este de fapt o rugăciune mai profundă, o rugăciune continuă. "Pelerinii pleacă de acasă cu un scop bine precizat și definit în suflet. Ei fac această călătorie cu o dorința vie de-a câștiga o fărâmă în plus pentru credința lor. Călătoria lor e drumul rugăciunii și al meditației, al privațiunilor, al jertfelor, e dorul după Dumnezeu". Pelerinajul este un memorial-vizual al locurilor unde s-a arătat în lume iubirea și lucrarea minunată a lui Dumnezeu pentru oameni și prin oameni.

Pelerinul dorește să viziteze și să venereze locurile sfinte, vrea să atingă locul sfânt sau moaștele sfântului în care și prin care s-a arătat prezența sfințitoare a lui Dumnezeu într-un mod deosebit de intens, pentru ca el, pelerinul, să-și intensifice credința și iubirea sa pentru Dumnezeu.

Pelerinajul este adesea un act spiritual de mulțumire adus lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la el; astfel, pelerinajul este în sine un act de asceză și o ofrandă de gratitudine. Pelerinajul cuprinde și un act de pocăință pentru păcate, fiind completat cu mărturisirea păcatelor și rugăciuni pentru mântuirea sufletului. Pelerinajul poate fi motivat și de o dorință puternică de a primi ajutorul lui Dumnezeu spre a realiza o lucrare importantă sau a primi vindecarea de o boală fizică sau psihică. Semnificațiile spirituale profunde ale pelerinajului arată în același timp folosul său spiritual atât pentru viața personală a pelerinului, cât și pentru viața Bisericii în general.

În pelerinaj Dumnezeu și omul se caută reciproc și se întâlnesc în mod spontan și misterios. Pacea și bucuria, lumina și sfințenia adunate în inimi prin pelerinaj la locurile sfinte sau în momentele sfinte ale celebrării liturgice sunt duse de pelerini în casele lor, în parohii și în societate. Astfel, pelerinii, purtători și martori ai Duhului lui Cristos în lume, devin și misionari fără să fi pretins aceasta.

Pelerinajul ne conduce la întâlnirea cu Dumnezeu, cu Cuvântul divin, cu Biserica.

Biblia este cartea excelentă ce trebuie să ne însoțească într-un pelerinaj, iar Euharistia este hrana care trebuie să ne susțină în pelerinajul pe care vrem să-l realizăm.

Preacurata Fecioară Maria trebuie să fie modelul pelerinajului nostru pământesc. Viața Mariei a fost un pelerinaj continuu, împreună cu Fiul ei Isus. Merge în grabă la verișoara ei Elisabeta, merge de la Nazaret la Betleem, unde îl naște pe Isus, fuge în Egipt pentru a salva viața lui Isus, participă la pelerinajul pascal la Ierusalim cu Isus adolescent; îl însoțește pe Fiul ei în activitatea apostolică, culminând cu participarea la jertfa supremă de pe Calvar.

Maria ne este model în pelerinajul ei de credință: "Iată, eu sunt slujitoarea Domnului..." (Lc 1,38).

Maria ne este model în pelerinajul nostru spiritual:

  • cu Maria pe drumul iubirii în slujire;

  • cu Maria pe drumul lumii pentru a împărtăși durerea și suferința;

  • cu Maria pe drumul credinței pentru constituirea comuniunii creștine.

Cu încredere în Maica Domnului, mama noastră cerească, oferim acest pelerinaj tuturor celor care vor să o cinstească.

Pr. Iulian-Eugen Kropp,
responsabil al Oficiului Diecezan pentru Pelerinaje


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat