Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

M-am reîntors în misiune

Mihaela Gherghelucă a plecat în Togo (Africa) în ziua de 24 ianuarie 2006. În această țară ea a făcut deja doi ani de voluntariat misionar (2001-2003). Prezentăm câteva din gândurile care o animă.

Mi se întâmplă și acum să întâlnesc lume care se interesează de experiența pe care am făcut-o în Togo, timp de doi ani, ca educatoare la grădinița Surorilor Providenței. Întrebările lor mă fac să mă întorc în timp și să retrăiesc momentele cele mai frumoase petrecute cu copiii și cu tinerii din Togo.

Întrebările cele mai frecvente sunt: Ce m-a determinat să plec în Africa? Nu m-au speriat problemele prezente în acele țări? Care a fost reacția părinților mei când au aflat de decizia mea? Cum erau copiii și tinerii pe care i-am întâlnit? Te vei întoarce? Când?

Când aveam 14 ani am simțit dorința puternică de a deveni misionară. Citeam mereu viețile sfinților și a acelor misionari care își dăruiseră viața pentru cei săraci și acest lucru mă stimula să mă gândesc la posibilitatea de a pleca în aceste țări și de a întâlni această lume căruia simțeam că îi datoram ceva, că are nevoie de mine. Văzusem multe filme documentare care povesteau experiențe ale laicilor și ale tinerilor care gândeau ca mine și care răspunseseră acestei chemări. Cu aceste ocazii acea dorință se alimenta și creștea mereu mai mult.

Apoi o prietenă m-a invitat să particip la cursul de misiologie care se ținea în Casa de Reculegere a Misionarilor Verbiți. Cursul se ținea o dată pe lună și a durat doi ani. În afară de multe informații, ne erau prezentate și casete video interesante care ilustrau viața din misiuni și situațiile de "necesitate" din multe țări africane.

Într-unul dintre aceste documentare, imaginea unui copil care lucra pentru a-și întreține familia mi-a rămas în inimă. În acel moment mi-am spus: "Trebuie să fac ceva pentru ei". Și astfel am decis, ca atunci când se va ivi ocazia, să plec în Africa. Ocazia s-a ivit pe 8 martie, în anul care a urmat cursului. Lucram ca educatoare într-o grădiniță și imediat după ce se încheiase serbarea copiilor de ziua mamei, am primit un telefon prin care părintele Benone Lucaci, responsabil al cursului de misiologie, mă întreba dacă mai sunt dispusă să-mi iau "zborul" spre Africa. I-am răspuns da, spunând că eram dispusă să plec în orice țară africană.

La momentul oportun am aflat locul destinației: era vorba de Togo, satul Kouvè. Urma să lucrez ca educatoare într-o grădiniță care aparținea Surorilor Providenței. Pentru prima dată, dieceza noastră, în colaborare cu Dieceza de Gorizia și cu Surorile Providenței, dădea posibilitatea tinerilor români de a-și oferi câțiva ani din viață într-o misiune.

Mama cunoștea dorința mea, dar nu credea că aș fi avut curajul de a face un pas atât de greu, până când nu i-am comunicat că am fost aleasă și că am decis să plec. Era mulțumită pentru mine, dar și preocupată.

În ziua de 7 octombrie 2001, PS Petru Gherghel, a celebrat o Liturghie specială în catedrala din Iași, în care am primit, alături de alți patru candidați, mandatul misionar încredințat prin cuvintele: "Mergeți să trăiți aventura iubirii".

În ziua de 10 octombrie 2001 am plecat spre Togo. În capitală am întâlnit comunitățile Surorilor Providenței. Una se ocupa de formarea novicelor la Lome, alta de formarea copiilor și a tinerelor la Ahepè și, în sfârșit, comunitatea din Kouvè care se ocupa de centrul de sănătate, dar și de grădinița unde eram repartizate noi. Vedeam în aceste surori curajul, bucuria, disponibilitatea și promptitudinea în a-i sluji pe cei "săraci". Am pus săraci între ghilimele, pentru că, cu timpul, am descoperit că bogăția lor consta în valorile umane de care omul are atâta nevoie.

Copii au fost foarte primitori și plini de bucurie, chiar dacă unii erau desculți, zâmbetul nu lipsea de pe buzele lor. În fiecare zi, când mergeam la școală, se găsea câte un copil care să alerge în brațele mele spunându-mi: "Woezo lo..." care înseamnă: "Bine ai venit". Acel moment mă făcea să uit dorul de casă, de cei dragi, de prieteni și să mă simt bine în mijlocul lor.

În primul an, împreună cu prietena mea, Monica, nu am făcut foarte multe lucruri, am observat modul de a lucra al educatoarelor, modul de a gândi și de a acționa, atât al lor, cât și al copiilor și al familiilor acestora.

În al doilea an, cunoscându-i pe toți un pic mai mult, am reușit să ne inserăm în școală, în mod operativ, lucru pe care apoi, am reușit să-l facem și cu tinerii care, în ciuda sărăciei și a șomajului, luptă pentru un viitor mai bun, chiar dacă el pare incert. Am văzut tineri care locuiau pe cont propriu, întreținându-se singuri, mergând dimineața la școală și după-amiaza la lucru pentru a se întreține pe ei și de multe ori pe vreunul dintre frații mai mici. Toți tinerii visau la o societate nouă, la o familie normală, la un loc de muncă stabil pentru a-și putea îmbunătăți condițiile de viață. Îi apreciez pe acești tineri care nu se lamentează în continuu că sunt săraci, așa cum adesea facem noi, deși avem condiții de viață mai bune.

Când mi se spunea că doi ani sunt puțini pentru a cunoaște Africa nu credeam, dar așa este. Pentru a putea trăi pe deplin această experiență și a construi ceva durabil și care să se imprime în inima oamenilor sunt necesari măcar șase ani. Desigur, pentru unii dintre noi, Africa înseamnă suferință, boli, sărăcie care ne sperie. Pentru mine însă, toate astea au fost lucruri care m-au atras pentru că dădea cu adevărat sens aspirațiilor mele și faptului de a mă afla acolo.

Acum că m-am întors pot spune nu doar că am dat sens acestei experiențe pentru că am putut oferi ceva din mine, ci și că am primit foarte mult de la lumea de aici: înțelegere, disponibilitate, încurajări, etc. Dacă cineva mă va întreba dacă am intenția de a reface experiența îi voi spune că da. Un da care aș vrea să fie și o invitație pentru toți cei care ar dori să facă o experiență asemănătoare, dar ezită.

Și iată timpul a sosit. Providența m-a chemat prin dorința surorilor de a le da o mâna de ajutor în grădinița nouă de la Ahepè, localitate așezată la o distanță de 6 km față de Kouve, construită recent, cu ajutorul providenței.

Desigur, plecarea mea a fost sub o altă formă. De data aceasta, Surorile Providenței sunt acelea care mă vor susține în întreaga mea misiune alături de "Amici Padre Luigi" Proiectul are o deschidere mult mai largă în privința colaborării cu laici din lumea întreagă care doresc să-l slujească pe Cristos cu aceeași carismă a surorilor. "Carita, carita salvate le anime con la carita". Sunt prima cu care s-a început, dar eu am credința că după mine se vor mai găsi și alți tineri dornici de a face o experiență tot atât de intensă, ba chiar mai profundă. Sigur că ne trebuie curaj de a spune "da" lui Dumnezeu. Și dacă noi ne abandonăm total în mâinile sale vom vedea cum el lucrează prin noi la opera de mântuire a omenirii. Vă invit să ne rugăm pentru misionari ca iubirea să triumfe în lume.

Mihaela Gherghelucă


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat