Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj în Țara Sfântă

Un grup de credincioși din Dieceza de Iași participă, în perioada 8-19 aprilie, la un pelerinaj în Țara Sfântă. Evenimentul a fost posibil prin sprijinul Misiunii Catolice de Pelerinaje "Ad Astra Pilgrims" din București, coordonată de pr. Diacon Dan-Florian Popescu, în strânsă colaborare cu pr. Cristian Vacaru, asistentul spiritual pentru românii din Israel, la rândul său, coordonator de pelerinaje pentru credincioșii dornici să viziteze Țara Sfântă.

Conducătorul grupului de pelerini este pr. Claudiu Dumea, profesor la Institutul Teologic "Sf. Iosif" din Iași, având și misiunea de ghid spiritual. Împreună cu acesta și cu cei doi organizatori, merg pe urmele pașilor lui Isus pr. Felician Tiba, formator la Institutul Teologic, precum și câteva persoane din Iași și Piatra Neamț. Pelerinajul are drept scop principal participarea la momentele speciale din Duminica Floriilor, Săptămâna Sfântă și sărbătoarea Învierii, precum și vizitarea multora din locurile sfinte amintite în Sfânta Scriptură.

Prima etapă a pelerinajului a început duminică, 9 aprilie, Duminica Floriilor, sărbătoarea intrării oficiale a lui Isus în Ierusalim. Grupul, cazat la Mănăstirea "San Pietro in Gallicantu" - locul în care a cântat cocoșul când Petru s-a lepădat de trei ori de Isus -, s-a deplasat pe Muntele Măslinilor, la Biserica "Dominus Flevit" ridicată pe locul unde Isus a plâns asupra Ierusalimului. După celebrarea sfintei Liturghii, la ora 14,00 ni s-au alăturat și alți români care lucrează în Israel și împreună ne-am îndreptat spre biserica Betfaghe, locul de unde Isus a pornit spre Ierusalim călare pe un măgăruș. Aici s-a format procesiunea, la care, conform canalului de televiziune Tele Pace, au participat în jur de 20.000 de persoane venite din întreaga lume, având un singur scop, și anume să reparcurgă traseul străbătut de Isus acum 2000 de ani. Drumul lung de circa trei km a fost parcurs în două ore și jumătate, mergând până în Ierusalimul vechi, la biserica "Sf. Ana", locul în care trăiau părinții sfintei Fecioare Maria. Pe drum, pe o căldură toridă, în jur de 30 de grade, fiecare grup din procesiune s-a rugat și a cântat în limba maternă. O dată ajunși la biserica "Sf. Ana", am ascultat mesajul adresat de patriarhul latin al Ierusalimului, Michel Sabach, care a dat apoi binecuvântarea cu o cruce în care se aflau bucăți din adevărata cruce a lui Isus. Procesiunea a fost impresionantă nu doar prin numărul mare de participanți, ci și prin extraordinara diversitate a acestora. Nenumărate grupuri de tineri, îmbrăcați fiecare în haine specifice organizației sau asociației din care făceau parte, copii pe jos sau în brațele părinților, patriarhul latin al Ierusalimului alături de alți episcopi, mulți preoți, călugări și călugărițe, forțe de ordine, toți au încercat să refacă, prin entuziasmul cântărilor și prin intensitatea rugăciunilor, atmosfera din timpul lui Isus. Caracteristica principală a procesiunii, pe lângă cântări și rugăciune, a fost bucuria. O bucurie specială se putea citi pe fețele tuturor, o bucurie motivată poate și de faptul că mulți din cei prezenți participau pentru prima dată la un astfel de eveniment.

După binecuvântarea patriarhului latin al Ierusalimului, tinerii și copiii prezenți, întorcându-se fiecare spre parohia din care proveneau, au oferit un veritabil concert de tobe. Îmbrăcați militărește, fiecare dotat cu o tobă și alte goarne, cu toții au dat fast sărbătorii.

La sfârșitul zilei, grupul nostru a plecat spre Haifa, în Galileea, unde în ziua următoare am vizitat Biserica Înmulțirii Pâinilor, Biserica în care Isus, după învierea sa, l-a confirmat pe Petru drept cap al Bisericii Universale, Lacul Genezaret, orașul Cafarnaum cu ruinele casei Sfântului Petru, Nazaretul cu Biserica Bunei-Vestiri, casa sfântului Iosif, precum și Cana Galileii, locul primei minuni a lui Isus.

Marți și miercuri ne-am rugat pe Muntele Fericirilor și pe Muntele Tabor, și am vizitat Tel Dan, locul de unde izvorăște Iordanul, și Cezareea lui Filip, locul unde Isus l-a confirmat pe Petru ca păstor al Bisericii Universale, alături de alte locuri binecuvântate pe care le cunoaștem din Sfânta Scriptură. Miezul zilei ne-a găsit pe Muntele Carmel, la Muqraka, locul unde profetul Ilie a adus jertfă Domnului, și a readus poporul pe calea cea dreaptă. În după-amiaza zilei am ajuns la Quiriat Yearim unde ne-am rugat sfintei Fecioare Maria, Arca Noii Alianțe, apoi ne-am bucurat să vedem locul pe unde a copilărit sfântul Ioan Botezătorul, la Ein Karem. Am încheiat ziua de miercuri cu o vizită la Zidul Plângerii, cu atât mai mult cu cât această zi este ziua în care evreii încep sărbătoarea Pesah (Paștele evreiesc). Începând de joi, întregul grup va participa activ la toate momentele speciale de la Ierusalim, respectiv Liturghia crismei la Sfântul Mormânt, celebrările din Grădina Măslinilor, Calea sfintei cruci, precum și Liturghia Învierii. Programul nostru prevede, printre altele, și celebrarea unei sfinte Liturghii împreună cu românii din Yafo, vizite la Ierihon, Qumran, Massada, Marea Moartă și Betleem.

Încheierea pelerinajului va avea loc, marți, 19 aprilie, când vom reveni în țară.

Toate aceste vizite la locurile sfinte, precum și celebrările din triduumul pascal, constituie un moment privilegiat pentru fiecare dintre participanți, dar și un imbold pentru alți credincioși români dornici să viziteze Țara Sfântă, cărora nu le putem spune decât că un asemenea pelerinaj este cu adevărat un moment de har.

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat