Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Scrisoare circulară cu privire la cultul Maicii Domnului de la Lourdes

Întrucât anul acesta se împlinesc 120 de ani de la aducerea statuii Maicii Domnului de la Lourdes în comunitatea din Butea (începutul lunii august a anului 1886), PS Petru Gherghel a trimis către preoții, persoanele consacrate și credincioșii din Moldova la 1 aprilie 2006 "Scrisoarea circulară cu privire la cultul Maicii Domnului de la Lourdes".

La începutul scrisorii, Preasfințitul prezintă un scurt istoric al cultului preacuratei Fecioare Maria în Dieceza de Iași, având ca punct de pornire aducerea în anul 1886, la inițiativa parohului de atunci, Giuseppe Corradini, a statuii Madonei de la Lourdes în comunitatea din Butea, statuie sfințită de către episcopul de Iași, Nicolae-Iosif Camilli în luna octombrie a aceluiași an. Din Butea acest cult s-a răspândit și în celelalte comunități catolice ale Diecezei de Iași. Cultul față de Maica Domnului a crescut încet și sigur prin aportul publicațiilor de mai târziu și prin activitatea diferiților preoți, astfel încât s-a difuzat și intensificat peste tot și astăzi se poate spune că a cuprins toate comunitățile și toate parohiile.

Pentru o aprofundare a istoriei acestei devoțiuni, PS Petru Gherghel face referință la lucrarea domnului prof. dr. Dănuț Doboș, Adu-ți aminte, Marie, și de România.

În sprijinul unei trăiri cât mai intense a aniversarului, întreaga dieceză și, în mod special, credincioșii din Butea și din împrejurimi sunt invitați la câteva momente comemorative și sărbătorești, inițiative mariane ce vor fi înscrise în planul pastoral diecezan, dedicat Sfintei Scripturi. Aceste inițiative sunt:

La nivel diecezan

a. Începând cu luna mai a acestui an va fi inițiat un lanț de pelerinaje parohiale la Cacica după programarea făcută prin Oficiul pentru Pelerinaje, program ce se va desfășura pe parcursul a trei ani:

1. 2006 - 120 de ani de la inaugurarea statuii Maicii Domnului de la Lourdes

2. 2007 - 90 de ani de la aparițiile de la Fatima

3. 2008 - 150 de ani de la apariția de la Lourdes.

b. Celebrarea anuală a pelerinajului de la Cacica - 15 august având drept scop aprofundarea cuvintelor Mariei: "Fie mie după cuvântul tău" și "Faceți tot ceea ce vă va spune el".

c. Un pelerinaj diecezan la Lourdes condus de episcop între 4 și 15 septembrie a.c. cu participarea liberă a preoților, persoanelor consacrate și a credincioșilor, din cadrul celor 10 decanate (aproximativ 250 de persoane - 5 autocare).

La nivel local - Butea

1. Participarea unui grup de credincioși bolnavi din Butea la un pelerinaj special la Lourdes la începutul lunii iulie, condus de un preot și de surori.

2. Misiuni populare pregătitoare la marea sărbătoare din ziua de duminică, 20 august, în care va fi implicată întreaga comunitate din Butea.

3. Pelerinaj local în ziua de 20 august din partea comunităților vecine: Răchiteni, Izvoare, Șcheia, Fărcășeni, Oțeleni, Buhonca, Rotunda etc. sub coordonarea părinților decani zonali.

4. Celebrarea solemnă pontificală comemorativă a inaugurării statuii Maicii Domnului de la Lourdes de acum 120 de ani cu participarea (se speră) a steagului marian românesc depus în bazilica din Lourdes în anul 1885, și a episcopului de Lourdes, Mons. Jacques Perrier.

5. Încheierea celebrărilor mariane în duminica a doua din octombrie 2006 în biserica din Butea, cu participarea fiilor satului - personalități, preoți, persoane consacrate, localnici - plecați în alte părți.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat