Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Duminica Floriilor - Ziua Tinerilor (II)

An de an, Duminica Floriilor amintește fiecărui creștin de ziua în care Isus Cristos a fost primit în Ierusalim cu bucurie și entuziasm, înconjurat de mulțimea ce avea ramuri de palmier în mâini, aclamat și recunoscut ca trimis în numele Domnului. Duminica Floriilor este, de asemenea, și Ziua Tinerilor.

Anul acesta, sărbătoarea s-a celebrat la 9 aprilie, când Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a invitat pe fiecare tânăr să reflecteze asupra unui verset din Psalmul 118: "Cuvântul tău e făclie pentru pașii mei și lumină pentru cărările mele". Mai mult, i-a îndemnat să iubească cuvântul lui Dumnezeu, mărgăritarul pe care Biserica îl păstrează și-l trăiește cu fidelitate.

La Iași, a devenit o tradiție ca în această zi a Floriilor, tinerii din Parohiile "Sfântul Anton" (cartier Dacia), "Sfânta Tereza" (cartier Nicolina) și "Fericitul Ieremia" (Tomești), îmbrăcați de sărbătoare, cu ramuri în mâini, să pornească în procesiune spre catedrala "Adormirea Maicii Domnului". Imitându-i pe evreii care l-au primit cu fast pe Isus în Ierusalim, sub mângâierea razelor de soare și a unei ușoare adieri de vânt primăvăratic, tinerii, însoțiți de preoții fiecărei parohii, s-au pornit la ora 16.00 spre catedrală.

Drumul de 3-4 km părea lung..., dar pentru tinerii și credincioșii pelerini nu mai conta. Bucuria li se citea pe fețe; cu cât se apropiau mai mult de catedrală, știind că aici sunt așteptați de păstorul diecezei, episcopul Petru Gherghel, PS Aurel Percă, episcop auxiliar, pr. paroh Iosif Dorcu și pr. vicari Cristinel Farcaș și Iulian Tancău. Pe tot parcursul drumului tinerii l-au lăudat și preamărit pe regele Isus, prin cântec și rugăciune.

Celebrarea sfintei Liturghii a început la ora 17.00 în fața catedralei prin binecuvântarea ramurilor iar apoi s-a intrat în procesiune în biserică. Sfânta Liturghie a fost prezidată de episcopul Petru Gherghel, alături de care au concelebrat episcopul auxiliar Aurel Percă, preoții parohiilor participante, preoți profesori de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif", Facultatea de Teologie Romano-Catolică, Mănăstirea "Don Orione" și Societatea lui Isus (Iezuiți).

Citirea lecturilor și a intențiilor au fost făcute de tineri, iar Patima Domnului nostru Isus Cristos după sfântul evanghelist Marcu a fost proclamată pe roluri. Corul catedralei "Juvenes Ecclesiae", condus de domnul dirijor Maximilian Husaru, a încântat și a înălțat inimile celor prezenți prin frumoasele cântece.

Preasfințitul Petru a început omilia cu versetul: "Când voi fi înălțat de la pământ, îi voi atrage pe toți la mine" (In 12,32) și a subliniat că "la auzul acestor cuvinte ar trebui ca întreaga suflare să rămână tăcută, pentru a se instala pacea, liniștea și bucuria în sufletele tuturor". Printre altele, a amintit de filmele Isus din Nazaret în regia lui Franco Zefirelli și de Patimile lui Isus în regia lui Mel Gibson, subliniind lecția profundă ce se desprinde din aceste filme: conștientizarea gestului plin de iubire pe care l-a făcut Dumnezeu pentru noi, răscumpărarea noastră prin sângele preasfânt al Fiului său.

Adresându-se tinerilor, episcopul i-a îndemnat să descopere în această zi chemarea care li s-a încredințat și să mediteze asupra Sfintei Scripturi, al cărui cuvânt este făclie pentru pașii lor și lumină pentru cărările lor. Astfel, Evanghelia devine un ghid în această lume întunecată, lipsită de pace, bucurie și iubire. Episcopul Petru amintind de cuvintele papei Ioan Paul al II-lea, "Nu vă fie teamă de Cristos. Când vine la voi nu vă ia nimic ci vă aduce totul", i-a îndemnat pe toți cei prezenți să-l urmeze cu fidelitate pe Cristos și să-i asculte cuvântul.

În încheiere, Preasfințitul și-a exprimat dorința ca fiecare creștin să se lase modelat de Cristos și să devină un instrument al iubirii sale, pentru a putea fi părtaș la patima, moartea și învierea sa glorioasă.

Duminica Floriilor ne inițiază în Săptămâna Sfântă, care are în centru ultima Cină a lui Isus celebrată în Joia Sfântă, ceremonia pătimirii și morții Domnului în Vinerea Sfântă și culminează în Sâmbăta Sfântă cu învierea glorioasă din morți a lui Isus. Săptămâna Sfântă este pentru fiecare o săptămână a deciziilor. Oare ce vom striga: "Osana Fiului lui David!" sau "Răstignește-l!"?

O Săptămână Sfântă bogată în haruri iar sărbătoarea Învierii lui Isus să aprindă în sufletele noastre flacăra credinței, speranței și iubirii.

Lăcrămioara Boroș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

Despre acest eveniment mai putiți citi: Iași: Duminica Floriilor - Ziua Tinerilor (I)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat