Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Duminica Floriilor - Ziua Tinerilor (I)

În Biserica Romano-Catolică s-a celebrat în ziua de 9 aprilie 2006 Duminica Floriilor, prin care se amintește de intrarea glorioasă a lui Isus în Ierusalim și-i introduce pe creștini în timpul sfânt al Săptămânii Mari. Totodată, în această duminică s-a celebrat și Cea de-a XXI-a Zi Mondială a Tineretului la nivel local.

În Duminica Floriilor, în fiecare parohie catolică au fost întâlniri și rugăciuni speciale cu tinerii. Aceștia s-au întâlnit sub semnul mesajului papei Benedict al XVI-lea cu tema: "Cuvântul tău e făclie pentru pașii mei și lumină pentru cărările mele" (Ps 118[119],105). Ca pregătire au fost ținute cateheze, întâlniri și rugăciuni speciale.

La Iași, tinerii și un număr mare de adulți, cu ramuri în mâini, au pornit duminică, 9 aprilie, la ora 16.00, în procesiune de la biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" (cartierul Nicolina), biserica "Sfântul Anton" (cartierul Dacia) și Parohia Tomești, către catedrala "Adormirea Maicii Domnului". Credincioșii au mers pe jos între 3 și 4 km fiind însoțiți de preoții din comunitățile respective. De-a lungul procesiunii tinerii și ceilalți credincioși s-au rugat Rozariul, Calea sfintei cruci și au înălțat cântări specifice acestei zile.

Ajunși în fața catedralei, au fost întâmpinați de PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, pr. Iosif Dorcu, parohul comunității "Adormirea Maicii Domnului", de părinții vicari ai acestei parohii, pr. Cristinel Farcaș și pr. Iulian Tancău. Lor li s-au alăturat alți 14 preoți de la parohiile din Iași.

Episcopul Diecezei de Iași i-a întâmpinat pe cei prezenți cu următoarele cuvinte: "Bine ați venit aici, ca împreună, tinerii și credincioșii, să ieșim și noi în întâmpinarea Domnului în această zi în care începe Săptămâna Sfântă. În această zi a tinerilor din întreaga lume să ieșim acum cu toții plini de credință, cu inimi tinere, cu inimi curate, în întâmpinarea lui. Purtăm în mâinile noastre ramurile, florile, dar mai ales să purtăm în inimile noastre florile iubirii, ale credinței pentru Isus care vine la noi".

După ce episcopul a sfințit ramurile, toți au intrat în catedrală unde s-a celebrat sfânta Liturghie. După proclamarea Patimii după sfântul Marcu pe roluri, PS Petru Gherghel, în cuvântul de învățătură, i-a salutat din nou pe tineri spunând apoi că "suntem impresionați de lectura patimilor Domnului după sfântul Marcu pentru a începe cea mai sfântă perioadă din an, Săptămâna Mare, centrul întregului an liturgic și al vieții lui Cristos, dar și al mântuirii noastre. Același lucru l-au făcut și îl fac toți tinerii catolici din lume, căutând făclia și lumina pentru pașii lor, căutând pe însuși Cristos - lumina vieții". Păstorul diecezei i-a invitat pe tineri să-l găsească pe Isus în Sfânta Scriptură, anul acesta fiind Anul Bibliei.

Episcopul a amintit apoi de cuvintele Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea și de cele ale papei Ioan Paul al II-lea, cel de la a cărui trecere din această lume s-a împlinit la 2 aprilie 2006 un an: "După ce la începutul pontificatului său, Sfântul Părinte [Benedict al XVI-lea] le adresa tinerilor, și nu numai lor, o invitație la curaj după exemplul venerabilului său înaintaș, papa Ioan Paul al II-lea, spunându-le textual: Nu vă fie teamă de Cristos! El nu vă ia nimic, vă oferă și vă aduce totul. După ce i-a întâlnit cu bucure pe tinerii din întreaga lume la Köln în august trecut (2005), dornici să-l întâlnească pe Cristos și să-l adore împreună cu magii și înțelepții veniți din Orient, papa îi invită pe toți la un pas mai departe. El îi cheamă pe tineri să nu uite că ascultând cuvintele Domnului, descoperă «lumina» pentru cărările vieții și «făclia» pentru pașii ce trebuie făcuți pe acest pământ".

La sfârșitul sfintei Liturghii PS Gherghel și-a exprimat bucuria pentru faptul că "l-am întâlnit pe Isus, l-am însoțit pe Isus" și mai ales dorința "de a-l urma în aceste zile, în Săptămâna Sfântă, săptămâna care ne apropie de acel ideal al înălțării noastre, al învierii; fericiți cu Isus, nu fără el...". Episcopul a mulțumit în final pentru participare tuturor preoților prezenți, parohi și vicari de la parohiile din Iași, părinților călugări, tinerilor din toate comunitățile catolice din Iași și din Parohia Tomești, precum și celorlalți credincioși prezenți.

Duminica Floriilor a fost și o pregătire pentru Ziua Diecezană a Tinerilor, când la Dărmănești (jud. Bacău), duminică, 7 mai, sunt așteptați mii de tineri din întreaga Moldovă.

Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

Despre acest eveniment mai putiți citi: Iași: Duminica Floriilor - Ziua Tinerilor (II)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat