Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Prelatul Holenstein la Jubileul de diamant al preoției

Din nou sărbătoare la Săbăoani: vineri, 7 aprilie 2006, prelatul Albert Holenstein, care de mai bine de un an de zile se află în mijlocul acestei comunități, și-a sărbătorit jubileul celor 60 de ani de preoție. Cu această ocazie, mai mulți preoți, împreună cu PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, au celebrat o Liturghie de mulțumire lui Dumnezeu pentru acest dar făcut Bisericii sale.

În urmă cu 60 de ani, la 7 aprilie 1946, pe atunci a V-a duminică din Postul Mare, era sfințit la Innsbruck, într-un oraș aproape distrus de bombardamente, singurul reprezentant al primei generații de preoți de după Cel de-al II-lea Război Mondial, tânărul Albert Holenstein, în vârstă de 27 de ani. A fost o sărbătoare simplă, povestește Sfinția sa, marcată de trauma războiului abia încheiat, la care nici măcar rudele sale nu au putut participa, căci nu au primit permisiunea de a trece granița dinspre Elveția, locul de origine al familiei sale. Și-a început astfel slujirea pastorală sub semnul nesiguranței și al fragilității, dar pe deplin încrezător în puterea lui Dumnezeu care i-a spus sfântului Paul acele cuvinte pe care părintele Albert și le alegea drept moto al slujirii sale: "Îți este suficient harul meu; căci puterea mea se arată în slăbiciune" (2Cor 12,9).

Au trecut 60 de ani în care a construit și a hrănit spiritual o parohie (Sfântul Columban din Bregenz, Austria), a condus o asociație misionară (Missio Feldkich) și a întemeiat o operă caritativă dedicată ajutorării bolnavilor de lepră din lumea întreagă (Aussätzigenhilfswerk), jubileul de diamant al slujirii sale preoțești găsindu-l la Săbăoani, în Dieceza de Iași. De această dată nu a mai fost singur, ci a fost înconjurat de mai mulți confrați preoți, care, împreună cu PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și cu întreaga comunitate din Săbăoani, s-au unit în rugăciune la Sfânta Liturghie spre a-i aduce laudă lui Dumnezeu pentru darul vieții și al Preoției.

Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel care a ținut să sublinieze faptul că prelatul Albert Holenstein este un prieten drag al Diecezei de Iași și să-i mulțumească pentru multele opere de binefacere realizate pentru noi. La predică, pr. paroh Toma Encuță a evocat lucrarea minunată a lui Dumnezeu în oamenii aleși de el să-i ducă planul la îndeplinire, comparându-l pe prelatul Albert Holenstein cu patriarhul Abraham căci, asemenea lui, a ascultat mereu de glasul Domnului și s-a lăsat condus oriunde el a voit să-l poarte. Liturghia s-a încheiat cu un moment artistic în care copiii comunității din Săbăoani i-au cântat prelatului câteva cântece în limba sa maternă și i-au urat tradiționalul "La mulți ani!".

Întrebat de mulți zilele acestea care ar fi secretul unei preoții frumoase și rodnice, părintele Albert răspundea mereu cu seninătate: "Secretul preoției stă în a te lăsa purtat în viață de Providența divină". Cei care-l cunosc mai îndeaproape știu că acest lucru l-a făcut toată viața: s-a născut în Statele Unite ale Americii, a copilărit în Elveția, a lucrat în Austria, s-a retras pentru o perioadă în România și - glumește el adesea - va muri probabil undeva în Siberia. Că aceasta din urmă se va întâmpla vreodată, e îndoielnic. Ceea ce e sigur e că acum este la noi, iar acest lucru reprezintă pentru dieceza noastră o onoare și o mare binecuvântare.

Pr. Mihăiță Blaj


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat