Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan

Prima întrunire a Consiliului Pastoral Diecezan din anul 2006 a avut loc miercuri, 5 aprilie, în Casa de Reculegere a Părinților Verbiți din Traian. Temele principale ale acestei adunări au fost: analiza modalităților concrete în care a avut loc implementare directivelor propuse de Programul pastoral pentru Anul Sfintei Scripturi (2005-2006); o scurtă analiză asupra unor constatări surprinse de preoți și laici după publicarea Cărții sinodale și a Instrucțiunii de aplicare a Cărții sinodale cu privire la liturgie; stabilirea unui itinerar de procesiuni legate de răspândirea devoțiunii către Preasfânta Fecioară Maria pentru anii 2006-2008; studierea modului în care Dieceza de Iași poate organiza în toamna acestui an un pelerinaj amplu la Lourdes; alte probleme și sugestii.

Întrucât unii membri ai Consiliului Pastoral s-au învoit din cauza unor varii motive, la această întâlnire au participat 62 de preoți, persoane consacrate și laici, convocați de Preasfințitul Petru Gherghel, care a și prezidat întrunirea.

După o scurtă incursiune printre sugestiile pentru transpunerea în practică a Anului Biblic, prezentată de pr. Alois Moraru, a urmat o serie de intervenții ale membrilor Consiliului Pastoral Diecezan. Aceștia au susținut: inițiativa "cercurilor biblice", formarea unor laici specialiști în domeniul exegetic, necesitatea implicării profesorilor de Religie în activități formative și caritative etc.

Tema a doua a întâlnirii a fost expusă de pr. Iosif Dorcu, care a sintetizat principalele obiecții aduse unor norme cu caracter liturgic desprinse din Cartea sinodală: poziția credincioșilor la Liturghie, formulele rostite de preot și credincioși, celebrarea hramurilor și bâlciurilor, binecuvântarea familiilor etc. Preasfințitul Gherghel și unii preoți și laici au făcut anumite comentarii pe marginea celor citite și hotărâte în urma lucrărilor Sinodului diecezan.

Unele dintre aspectele cel mai intens discutate au fost cele referitoare la programul pastoral diecezan, adică pelerinajele parohiale la Cacica și pelerinajul diecezan la Lourdes. Preasfințitul Petru Gherghel și pr. Iulian Kropp au susținut că, fiind extinsă pe 3 ani, sărbătoarea mariană va insera pelerinaje ale tuturor parohiilor la bazilica minor din Cacica, aducerea steagului marian de la Lourdes, depus acolo în urmă cu 120 de ani, organizarea unei sărbători mariane la Iași etc. După ascultarea unor păreri și culegerea unor sugestii, în câteva zile Preasfințitul Petru Gherghel va emite o scrisoarea pastorală privind pelerinajele la Cacica și Lourdes.

Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan s-a încheiat cu unele anunțuri și strategii organizatorice.

Pr. Alois Moraru


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat