Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Un an de la moartea papei Ioan Paul al II-lea

Întreaga lume catolică și chiar necatolică a comemorat duminică, 2 aprilie 2006, un an de la moartea papei Ioan Paul al II-lea, primul papă polonez din istorie. Cu această ocazie, în multe țări au avut loc manifestări religioase și culturale care au dorit să evidențieze rolul major pe care l-a jucat acest suveran pontif în viața religioasă și a istoriei omenirii în general.

Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași a marcat acest moment printr-o manifestare culturală, ce a avut loc în Aula magna, cu începere de la ora 17.30. Au luat parte PS Petru Gherghel, episcop de Iași, pr. Vili Dancă, rector al Institutului Teologic, părinți profesori, surori din cadrul Congregației "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", care își desfășoară activitatea în seminar, și, bineînțeles, studenții seminariști.

La începutul manifestării, pr. Vili Dancă a evocat în câteva cuvinte personalitatea marcantă a lui Ioan Paul al II-lea, citându-l pe Jean-Louis Touran, secretar pentru relațiile cu alte state al Vaticanului, care, într-o formulă lapidară și concentrată, a spus că papa Wojtyla a fost un "geniu al umanității". Dovada elocventă a acestui fapt o constituie puternicul impact și urmele vii, de neșters, pe care le-a lăsat în inimile a milioane de oameni. Apoi, foarte pe scurt, a punctat îndeosebi momentele pastorale ale pontificatului său. A amintit faptul că începând de la atentatul lui Ali Agça, din Piața "Sfântul Petru", în 1981, și până la moartea sa, în Duminica Albă a anului trecut, papa a parcurs "un drum al crucii". În ciuda grelelor suferințe cu care se confrunta, a fost un martor credibil al lui Cristos pe care l-a predicat "în toate limbile, i-a răspândit mesajul în orice împrejurare și nu s-a temut de nimeni". De aceea, el rămâne un model de credință nestrămutată în Domnul său și un reper spiritual peren prin învățătura și exemplul său de viață.

A urmat un concurs de creație artistică (numeroase poezii, o piesă de teatru, eseuri, două picturi și trei compoziții muzicale), în care o parte dintre studenții institutului au încercat să surprindă figura papei și să accentueze unele aspecte ale învățăturii sale.

În partea a doua a întâlnirii, pr. rector a făcut recenzia cărții Memorie și identitate. Conversații la granița dintre milenii, de papa Ioan Paul al II-lea, care a fost martorul unor evenimente cruciale ce au marcat secolul al XX-lea: Al Doilea Război Mondial și grozăviile nazismului, dictatura comunistă, căderea Zidului Berlinului, dar și Conciliul al II-lea din Vatican. Volumul trece în revistă, cu rigoare, diferite aspecte ale realităților de azi, oprindu-se asupra fenomenelor văzute prin prisma faptelor din trecut, prin care se descoperă și se explică rădăcinile a ceea ce se întâmplă în prezent, oferind posibilitatea de a ajunge, printr-o călătorie în "memorie", la o mai vie conștiință a propriei "identități". Pr. Vili și-a încheiat intervenția, amintind cuvintele lui Paul Ricoeur: "Câtă memorie, atâta identitate", extinzându-le la memorialul euharistic, garanție sigură a identității noastre.

Apoi, pr. Mihai Patrașcu a prezentat în premieră conținutul cărții Lăsați-mă să plec! Puterea în slăbiciune a papei Ioan Paul al II-lea, scrisă de Dziwisz Stanislaw, Renato Buzzonetti, Angelo Comanstri și Drazek Czeslaw, care este în curs de apariție la Editura Sapientia. În acest volum omagial, fiecare dintre personalitățile de mai sus au evocat, din unghiuri diferite, trăirile și atitudinile papei Ioan Paul al II-lea, om încercat mult în suferință.

În final, a luat cuvântul PS Petru, care, mai întâi, i-a felicitat pe toți pentru această inițiativă "de păstrare mereu vie a memoriei a marelui papă Ioan Paul al II-lea, sub a cărui mână am crescut cu toții". Apoi, reflectând asupra figurii istorice a papei, Preasfinția sa a subliniat "tăcerea grăitoare" în suferință a fostului Suveran Pontif. "A impresionat lumea prin tăcerea lui... A știut să tacă despre suferința lui, și, în același timp, a vorbit atât de mult prin această tăcere", a concluzionat păstorul diecezei.

Domnul să fie lăudat pentru minunata lucrare pe care a înfăptuit-o prin generosul său slujitor, Karol cel Mare!

Ovidiu Giurgi și Marius Dumea


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat