Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Funeraliile părintelui Anton Pârțac

Înmormântarea pr. Anton Pârțac, trecut la Domnul în noaptea de miercuri spre joi, 22 spre 23 martie, la Târgu Ocna, a avut loc sâmbătă, 25 martie, la Tămășeni, localitatea natală. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Au mai participat 75 de preoți, 2 diaconi de la Institutul Teologic din Iași și o mulțime de oameni, veniți din aproape toate locurile unde a slujit pr. Anton.

Trupul neînsuflețit a fost depus inițial în biserica parohială din Târgu Ocna, unde PS Aurel Percă, alături de 25 de preoți, a celebrat vineri, 24 martie, la ora 10.00 o sfântă Liturghie pentru odihna sufletului pr. Anton. Apoi sicriul cu trupul neînsuflețit al răposatului a fost transportat la Tămășeni, unde a fost depus în biserica parohială.

Sâmbătă, 25 martie, încă de dimineață un freamăt a cuprins satul Tămășeni. Credincioși veniți din Huși, Horgești, Cireșoaia, Târgu Ocna, precum și din alte parohii în care a slujit pr. Anton Pârțac în cei 42 de ani de preoție s-au reunit cu localnicii pentru a-i aduce acestuia un ultim omagiu și a înălța rugăciuni pentru odihna sufletului său. Acestora li s-au alăturat preoți, colegi de promoție și fii ai satului, călugări și călugărițe, credincioși din satele vecine.

Trupul neînsuflețit al părintelui se afla în biserică, în față, pe un catafalc înconjurat de flori și coroane. De o parte și de alta a catafalcului erau șase tineri îmbrăcați în costume naționale specifice satului, iar în fața era un tablou mare cu fotografia părintelui.

Credincioșii s-au adunat în biserică cu ceva timp înainte de a începe celebrarea pentru a se ruga sfântul Rozariu pentru ca Neprihănita Fecioară Maria să mijlocească la Domnul Isus Cristos odihna vieții veșnice a sufletului celui care s-a rugat pentru ei și i-a condus pe drumul desăvârșirii credinței.

Celebrarea prezidată de PS Petru Gherghel, păstorul Diecezei de Iași, a început cu procesiunea preoților de la casa parohială spre biserică. PS Petru a salutat întreaga comunitate, exprimându-și compasiunea și condoleanțele sale rudelor, colegilor și tuturor celor care l-au cunoscut pe pr. Anton. Apoi pr. Cornel Cadar, responsabil la Biroul de Presă din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, a trecut în revistă câteva aspecte din viața și activitatea pastorală a pr. Anton Pârțac.

În cadrul predicii, Preasfințitul rostit mai întâi câteva cuvinte pline de speranță și credință vie despre moartea în Cristos. Apoi, prin versetul evanghelic: "Dacă bobul de grâu, care cade în pământ nu moare, rămâne singur; iar dacă moare, aduce rod mult" (In 12,24) și actualizarea figurii lui Simon din Cirene, care, "împreună cu Isus a purtat crucea până pe Calvar", episcopul a sintetizat viața de dăruire a pr. Anton lui Cristos și Bisericii sale, pe care, în testamentul său, a numit-o "Mireasa de la care a primit totul".

La finalul Liturghiei, pr. Francisc Lenghen a exprimat, în numele comunității din Tămășeni, gândurile de compasiune pentru moartea pr. Anton Pârțac.

După celebrarea sfintei Liturghii, părintele decedat a fost purtat în procesiune pe ultimul drum. A fost așezat în cavoul preoților din cimitirul parohial, în care mai sunt așezați și alți preoți, printre care pr. Alois Scaramucci, pr. Grigore Enariu, pr. Wilhelm Klein și pr. Simeon Chișiu.

Părintele Anton Pârțac a lucrat ca preot la răspândirea evangheliei 42 de ani; a rămas în memoria celor din jur ca un om plin de optimism, un optimism care provine din credință și pe care îl dădea tuturor celor care erau în preajma lui. De asemenea, a fost cunoscut ca un om practic, gata să-i ajute pe toți cei care aveau nevoie.

Dumnezeu să-l fericească!

Marius Dumea și Gabriel Trișcă


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat