Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Ultimul mesaj al pr. Anton Pârțac

Înmormântarea părintelui Anton Pârțac a avut loc sâmbătă, 25 martie, la Tămășeni. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel.

Celebrarea a început la ora 10.30 printr-o procesiune pornită din casa parohială. Au fost prezenți 75 de preoți.

În jurul sicriului erau așezate multe coroane: unele erau aduse de credincioșii localităților pe unde a păstorit părintele: Horgești, Satu Nou, Focuri, Coman.... În fața sicriului a fost așezată o fotografie mare cu părintele ținând în mână Breviarul, în jurul lui fiind flori.

La predică PS Petru Gherghel a vorbit despre enigma morții, spunând că această nu poate fi dezlegată decât în lumina credinței. "Cristos nu a scos moartea din lume, ci a făcut din ea un pasaj spre viața veșnică", a spus episcopul. A citat apoi din testamentul părintelui Anton Pârțac, scris în ziua de 6 martie, "cu mână tremurândă, dar hotărâtă".

Cuvintele lăsate de preotul răposat au impresionat. Din ele transpar credința și optimismul, speranța și bucuria de a fi preot. "Aduc mulțumiri bunului Dumnezeu pentru toate harurile și binefacerile sale, scrie pr. Anton Pârțac. Domnul le știe pe toate. Îl implor să mă ierte... Mulțumesc celor care m-au susținut în viață cu cele materiale și spirituale ca să pot fi un adevărat preot al lui Cristos. În ziua hirotonirii mele întru preoție m-am dăruit cu tot sufletul slujirii Bisericii lui Cristos și nu mi-a părut rău niciodată... Deoarece mi-am ales ca mireasă Biserica lui Cristos, pe care cred că am slujit-o cu iubire, de la ea am primit toate, după moartea mea toate ale mele vor rămâne în folosul Bisericii. La toți frații, surorile și rudele mele le împart o mare binecuvântare și îmi voi aminti de toți în fața Domnului".

Preasfințitul a mulțumit la finalul sfintei Liturghii celor care s-au îngrijit de părintele în ultimele săptămâni de suferință, în special surorii Sfinției sale și părintelui Iosif Păuleț, decan de Onești.

Pr. Francisc Lenghen, parohul comunității din Tămășeni, a amintit de ceea ce înseamnă preoția, subliniind că satul Tămășeni a dat Bisericii aproape 30 de preoți.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al pr. Anton a fost purtat la cimitir, fiind înmormântat aproape de intrarea cimitirului.

"Credincioșii s-au rugat toată noaptea, nu a fost nici un moment ca să nu fie nimeni în biserică", a declarat părintele paroh la sfârșitul celebrării de înmormântare.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat