Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Rugăciune și caritate vincențiană

În urmă cu 10 ani, pe plaiuri moldave, sub îndrumarea pr. Pavel Chelaru, se înființa în Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Iași prima Asociație "Sfântul Vincențiu de Paul" (SVP) din Dieceza de Iași. Duminică, 19 martie 2006, în aceeași parohie s-au întrunit membrii asociațiilor SVP, simpatizanți și colaboratori din dieceză: Adjudeni, Bălțați, Onești, Târgu Frumos, Tomești și evident membrii comunității; Acțiunea Catolică a Tinerilor - latura caritativă din parohie, reprezentante ale Surorilor Providenței și membri ai Mișcării "Familia de Nazaret".

Întâlnirea a debutat cu participarea la sfânta Liturghie din parohie de la ora 11.00, celebrată de pr. Gabriel Bucur, asistent spiritual al Asociației SVP din parohie. Pe lângă mesajul specific duminicii a III-a din Postul Mare, părintele a insistat și asupra atenției pe care Isus a avut-o față de cei săraci, categorie de persoane către care trebuie să se îndrepte fiecare creștin, cu atât mai mult vincențianul.

A fost aleasă o zi de duminică pentru această întâlnire deoarece s-a dorit ca această întâlnire să fie o prelungire a sfintei Liturghii duminicale, pentru a învăța cum să-i slujim pe cei săraci, jertfind din timpul nostru, oferindu-l Domnului în cei suferinzi, bolnavi, abandonați sau săraci.

"Isus Cristos se află în cel sărac, săracul este Isus Cristos" - spunea sfântul Vincențiu. Același Cristos prezent în tabernacol, cu care ne-am hrănit la sfânta Liturghie, se află prezent în mod deosebit în cei săraci. "Aceasta înseamnă a-l părăsi pe Dumnezeu pentru Dumnezeu", ne învață sfântul Vincențiu.

Scopul principal al întâlnirii a fost acela de a ne ruga împreună, căci "unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt și eu prezent în mijlocul lor" (Mt 18,20). Am prezentat la picioarele lui Isus neputința, slăbiciunea noastră ca vincențieni, dar și necazurile, suferințele celor săraci pe care îi vizităm.

Un alt scop al întâlnirii a fost acela de a ne cunoaște între noi, ca persoane umane, de a schimba impresii, de a ne îmbogăți cu experiențele personale ale fiecărui grup, deoarece, trăind în medii sociale diferite, ne confruntăm cu sărăcia exprimată în diferite forme.

Având în față prezentă legea iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele, am încercat apoi să ne răspundem la câteva întrebări:

  • Acceptăm această lege ca pe altă regulă umană sau reușim să-l descoperim pe Isus în profunzimea legii?

  • Cine este Dumnezeu pentru noi?

  • Dar aproapele?

  • De ce facem caritate?

  • Pentru cine o facem?

  • Cine sunt săracii pentru noi?

"Nu este suficient să-l iubim pe Dumnezeu dacă aproapele nostru nu-l iubește și el"
(sf. Vincențiu).

Ne-am ajutat în răspunsuri și de gândirea sf. Vincențiu, pentru care săracul era:

  • înainte de toate persoană umană;

  • stăpân și domn;

  • laolaltă trup și suflet, individ și ființă socială;

  • Isus Cristos.

"Să-l iubim pe Dumnezeu cu toată osteneala brațelor și cu sudoarea frunților noastre",
ne îndeamnă sf. Vincențiu.

S-a încercat apoi realizarea unui "portret robot" al vincențianului. El arată așa:

  • bun creștin;

  • om al acțiunii, practic: "Să mergem la cel sărac așa cum mergem la joc" (sf. Vincențiu);

  • vestitor al evangheliei;

  • misionar: simplu, umil, blând, zelos, disponibil, îngăduitor;

  • altruist, mai ales cât privește mântuirea;

  • regula vieții: evanghelia; maestrul, spune sf. Vincențiu, modelul universal să fie Isus Cristos: "Priviți-l pe Fiul lui Dumnezeu" (leitmotivul sfântului Vincențiu).

S-a accentuat și necesitatea preotului spiritual în fiecare conferință SVP, pentru o mai bună formare în spiritul evangheliei a vincențienilor și nu numai, deoarece vincențianul, pe lângă un mic ajutor material, duce vestea cea bună celor nevoiași.

După meditația ținută de pr. Gabriel în care s-a insistat asupra paragrafului din Evanghelia după sfântul Matei (25,31-46) în care îi putem descoperi "pe cei mici" așa cum așteaptă Cristos: "Ceea ce ați făcut unuia dintre aceștia mici, care sunt frații mei, mie mi-ați făcut" (Mt 25,40).

În final s-au purtat discuții asupra temelor prezentate, s-a propus ca această primă întâlnire a membrilor SVP din Dieceza de Iași să fie un început pentru o mai bună colaborare.

Întâlnirea s-a încheiat cu o oră de rugăciune, care a cuprins recitarea sfântului Rozariu și a Căii sfintei cruci, conduse de membrii SVP.

Suntem convinși că strădaniile noastre nu ar valora fără prezența lui Cristos în noi și în mijlocul nostru. Domnul să ne ajute!

Daniel Lungu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 martie: Iași: Rugăciune și caritate vincențiană.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat