Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif"

Institutul Teologic Romano-Catolic l-a sărbătorit cu bucurie mare pe sfântul Iosif, care încă de la înființarea institutului, în anul 1886, a fost ales patronul spiritual al Seminarului diecezan. Sfânta Liturghie pontificală a hramului a fost celebrată la ora 10.00 și a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași.

Alături de Preasfinția sa au concelebrat PS Aurel Percă, pr. Vili Dancă, rectorul institutului, pr. Ștefan Lupu, vicerector, ceilalți părinți profesori din institut, părinți profesori de la Seminarul Liceal "Sf. Iosif" din Bacău și alți preoți invitați din Iași și împrejurimi, în total, circa 50 de preoți. De asemenea, a fost prezent și prelatul Albert Holenstein, un prieten și un mare binefăcător al Diecezei de Iași. S-au alăturat lor studenții institutului, persoane consacrate și numeroși credincioși.

Sărbătoarea propriu-zisă a început încă de duminică seara, la ora 20.30, când seminariștii au participat în capela Institutului la vigilia solemnității Sfântului Iosif.

Liturghia pontificală cu ocazia hramului a început cu o procesiune, în timp ce corul institutului, dirijat de prof. Mihai Bișoc, intona cântarea "Fii slăvit, Iosife sfinte!".

"Ite ad Joseph! Et per eum: Ite ad Iesum! Să mergem la Iosif! Și prin el: Să mergem la Isus", acestea au fost cuvintele de îndemn pe care le-a adresat Preasfințitul tuturor celor prezenți la începutul Liturghiei.

După proclamarea lecturilor, în cadrul cuvântului de învățătură, PS Petru Gherghel a voit să scoată în evidență rolul sfântului Iosif în cadrul planului de mântuire al lui Dumnezeu.

În acest context, Preasfinția sa a afirmat că "rolul cel mai important al lui Iosif este cel legat de copilăria lui Isus. După evanghelistul Matei, Iosif este cel care în mod responsabil ascultă de solul ceresc și astfel primește în casa sa pe Maria, logodnica sa, care concepuse prin lucrarea miraculoasă a Duhului Sfânt. Iosif este cel care ia asupra sa paternitatea lui Isus, impunându-i ca și prin gest de autoritate numele pe care îngerul i-l sugerase. El este prezent cu Maria la Betleem în momentul nașterii (Mt 2,1-13); protejează mama și fiul în timpul persecuției din partea lui Irod și apoi se refugiază în Egipt; după moartea tiranului îi readuce în Palestina, alegând să locuiască la Nazaret: acest fapt va face ca Isus să fie numit Nazarineanul. Evanghelistul Luca notează și completează acest cadru observând cum Nazaret a fost locuința sa atunci când îngerul a venit să-i aducă vestea cea bună (Lc 1,26), iar nașterea lui Isus are loc la Betleem tocmai pentru că fusese acel ordin general pentru înscriere la recensământ prescris de împăratul August, fiecare în cetatea sa".

În continuare, episcopul a scos în evidență trei calități principale întâlnite la sfântul Iosif.

Mai întâi, el este un om drept, deoarece, "chiar dacă nu cunoștea originea misterioasă a maternității Mariei, el refuză faptul de a o expune la o condamnare rușinoasă. El nu se lasă ispitit de a interpreta în mod legalist legea, cu răceală și fără iubire față de aproapele. El este drept, adică onest, pios, fidel și bun. El nu cunoaște maternitatea Mariei, dar îi cunoaște corectitudinea morală. Și cu toate că o concepere feciorelnică ar putea părea o ipoteză nemaiauzită, el nu acceptă ideea unei acuzări și condamnări a vinovăției Mariei. Comportarea sa este o mărturie pentru virtutea logodnicei sale".

În al doilea rând, sfântul Iosif este și tată purtător de grijă la Fiului lui Dumnezeu: "El a avut cu adevărat un rol pe care urma să-l împlinească mai târziu Biserica, adică de a păstra, apăra, hrăni și a-l educa pe Isus. Așa cum Biserica, mai târziu, împreună cu Isus și pentru Isus suferă persecuție continuă. Împreună cu Isus și pentru Isus el trăiește din muncă, în sărăcie, în lipsă. Iosif devine astfel modelul viu a ceea ce Tatăl, care este în ceruri, vrea să-l prezinte și să-l formeze pe însuși Fiul său care se face om".

În sfârșit, sfântul Iosif a fost și este și în continuare maestru și învățător: "Tenacitatea cu care Isus și-a început și conturat misiunea de vestitor al noii evanghelii, lupta pe care a dus-o cu adevărat curaj, cu simplitate și cu profundă dăruire, trecând peste tot și făcând bine până sus pe Calvar până pe cruce; iubirea cu care se apropia de oameni și le dăruia susținere și alinare, toate par să fie copii ale manifestărilor pe care Iosif le-a transmis fiului său în atelierul din Nazaret..."

>După recitarea Crezului și a Rugăciunii universale, a urmat Ofertoriul, la care cinci seminariști au prezentat la altar: pâinea (semn al hranei zilnice și al iubirii de Tată a lui Dumnezeu); vinul (rod al viței de vie și al trudei omului); ostiile (pâinea nedospită care va deveni trupul lui Isus); colecta (simbol al grijii față de Biserică și față de aproapele); florile (simbolul frumuseții și al nevinovăției).

La finalul sfintei Liturghii, episcopul Gherghel a mulțumit tuturor celor prezenți pentru participarea la sfânta Liturghie, îndemnându-i ca în acest timp al Postului Mare să fie mai aproape de Cristos, așa cum a fost și sfântul Iosif.

Marius Dumea


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat