Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Patru noi titluri

Literatura creștină s-a îmbogățit prin patru noi cărți apărute recent la Editura "Sapientia" din Iași: Ariel Álvarez Valdés: "Ce știm despre Biblie (vol. I și vol. 2), Claudiu Dumea: "Cred în Isus Cristos", Albert Holenstein: "Calea crucii", Jean Daniélou: "La început. Geneză 1-11".

*

Ariel Álvarez Valdés: "Ce știm despre Biblie (Vol. I)

Această lucrare este prima dintr-o serie de zece volume care au toate aceeași tematică - Biblia. Autorul este pr. Ariel Álvarez Valdés, licențiat al Institutului Biblic din Ierusalim. Traducerea este semnată de pr. Mihai Pătrașcu.

Această lucrare nu-și propune să prezinte o rezolvare definitivă a problemelor de introducere în înțelegea Bibliei, ci doar un ghid pentru aprecierea corectă a mesajului biblic. Volumul este redactat sub forma unui curs introductiv cu întrebări și răspunsuri referitoare la diferite probleme pe care le ridică citirea Cărții Sfinte: părțile componente ale Bibliei (numărul de cărți, autorii, încadrare istorică), existența istorică a lui Noe și arca sa, steaua din Betleem, problema identității fiarei din Apocalips, Biblia și Anticristul etc.

Cititorul poate găsi în complexitatea informațiilor oferite de acest volum o rezolvare și un răspuns posibil la întrebările pe care le ridică citirea Bibliei. Autorul intenționează ca prin aceste lucrări să-i facă pe cititori să "învețe ceva mai mult cu privire la cuvântul lui Dumnezeu și entuziasmându-se pentru el, să se simtă încurajați să-l aprofundeze".

*

Ariel Álvarez Valdés: "Ce știm despre Biblie" (Vol. II)

Cel de-al doilea volum al lucrării apare ca urmare a necesității pastorale pentru interpretarea corectă a bibliei de către preoți, în contactul lor cu credincioșii. La fel ca și primul volum, autorul folosește un limbaj simplu, dar accesibil tuturor celor care sunt cu adevărat interesați de înțelegerea Bibliei, în contextul social-cultural al societății actuale. Traducerea aparține pr. Mihai Pătrașcu.

Acest al doilea volum cuprinde noi întrebări și răspunsuri pentru tematici precum crearea lumii, existența patriarhilor din Vechiul Testament, anul nașterii lui Isus, discipolul iubit al lui Isus, evangheliile apocrife etc.

Autorul se adresează nu doar preoților și persoanelor consacrate, ci și tuturor acelora dornici să înțeleagă corect problemele inerente în contactul cu textul sacru, probleme referitoare în special la interpretarea limbajului, încadrarea istorică și veridicitatea celor relatate.

*

Claudiu Dumea: "Cred în Isus Cristos"

Cunoscutul autor de spiritualitate, părintele Claudiu Dumea, duhovnic și profesor de liturgie în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași, propune această carte tuturor celor interesați de cunoașterea lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, care s-a coborât pentru a ne reda demnitatea de fii ai lui Dumnezeu și pentru a ne împăca cu Tatăl ceresc.

Figura lui Cristos l-a fascinat pe omul ultimelor 20 de veacuri, fiind, după cum ne spune și autorul, o problemă extrem de actuală. Deși imaginea lui Cristos a cunoscut de-a lungul timpului numeroase interpretări, fiind adesea îmbrăcată într-o aură legendară, volumul încearcă, prin numeroasele meditații și fragmente literar-teologice, să reconstituie imaginea reală a lui Cristos - Cuvântul întrupat al lui Dumnezeu pentru mântuirea omului, relatând totodată și diferitele interpretări pe care le-a suferit personalitatea lui Isus în timp. Părintele tratează atât aspectele fizice ale omului-Isus, cât și calitățile moral-afective ale divinității lui Isus, receptarea sa de către contemporani, dar și de posterioritate etc.

Volumul, prin limbajul său plăcut și accesibil, poate fi citit de orice persoană doritoare să-și îmbogățească cunoștințele despre persoana lui Isus Cristos; textele sugestive pot chiar să conducă la o mai mare iubire și respect față de persoana Mântuitorului.

*

Albert Holenstein: "Calea crucii"

Calea Crucii este o devoțiune deosebit de cunoscută și îndrăgită de poporul creștin, încă din secolele XIV-XV, fiind răspândită de călugării franciscani. Deși se cunosc modele pentru meditarea suferințelor Domnului, această carte ne propune câteva meditații și rugăciuni, care s-au născut, după cum mărturisește autorul, "în urma unei contemplări tăcute" a stațiunilor Căii crucii din noua catedrală din Iași. Prelatul Albert Holenstein, unul dintre marii binefăcători ai Diecezei de Iași, a dovedit, prin lucrările sale, că este și un om al contemplației și al rugăciunii, de care este atâta nevoie în zilele noastre.

Această nouă carte s-a născut din voința autorului de a împărtăși și celorlalți gândurile sale personale, adaptate pentru omul de astăzi, tocmai pentru a ne ajuta să înțelegem și să acceptăm voința Tatălui. Prin meditarea drumului suferinței lui Cristos, trebuie să ne dăm seama de greșelile și de păcatele noastre, pentru a ne abandona în mâinile Tatălui ceresc, care l-a trimis pe Fiul său "nu pentru cei sănătoși, ci pentru cei bolnavi".

Cele 15 stațiuni ale Căii Crucii din Catedrala Sfânta Fecioară Maria Regină din Iași sunt reproduse în paginile acestei lucrări. Panourile care le reprezintă au fost lucrate în mozaic și pot sugera faptul că fiecare dintre noi, acceptându-și zilnic crucea, colaborează și se unește cu Cristos suferind.

Lucrarea se adresează tuturor celor care doresc să cunoască și să înțeleagă mai bine suferințele lui Cristos; cartea poate fi achiziționată cu suma de 3 RON (30.000 ROL) de la marile librării catolice din țară.

*

Jean Daniélou: "La început. Geneză 1-11"

Această carte, apărută sub semnătura cunoscutului teolog și exeget francez Jean Daniélou, a fost tradusă de părintele profesor Mihai Percă, un cercetător pasionat al Bibliei. Acest studiu tratează primele 11 capitole ale cărții Genezei, prima carte din Biblie și din Vechiul Testament, carte care i-a fascinat pe exegeți și pe teologi, dar și pe cei care intră în contact cu universul biblic.

Cele 6 capitole ale volumului ne vorbesc despre crearea lumii, despre perspectiva biblică asupra omului, despre misterul păcatului, despre diversitatea popoarelor pământului și despre simbolul Turnului Babel. De asemenea, capitolul IV este o paralelă între Adam și Cristos, cel care l-a mântuit pe Adam și pe toți urmașii lui, adică pe noi, oamenii. "Dacă Adam a fost înfrânt de șarpe, Cristos - noul Adam - îl va înfrânge pe șarpe pentru Adam", afirmă autorul, sintetizând această paralelă.

Această lucrare își propune "să fie o lumină pentru oricine o citește, în a înțelege cât de minunat e Dumnezeu în lucrările sale și în iubirea sa perpetuă față de orice om", adresându-se, așadar, tuturor celor care doresc să-l cunoască pe Dumnezeu, care este iubire (cf. 1In 4,17).

Lucrarea poate fi achiziționată cu suma de 5 RON (50.000 ROL) de la marile librării catolice din țară.

Stud. Andrei Dumitrescu

* * *

Ce știm despre Biblie (2. vol),
Ariel Álvarez Valdés, Ed. "Sapientia", 2006, 14x20 cm: vol. 1: 124 p., 6,5 RON (65.000 ROL); vol. 2: 128 p., 6,5 RON (65.000 ROL)

Cred în Isus Cristos
Claudiu Dumea, Ed. "Sapientia", 2006, ISBN 973-8474-69-8, 14x20 cm, 536 p., 20 RON (200.000 ROL)

Calea crucii,
Albert Holenstein, Ed. "Sapientia", 2006, 21x14 cm, 34 p., 3 RON (30.000 ROL)

La inceput. Geneză 1-11,
Jean Daniélou, Ed. "Sapientia", 2006, ISBN 973-8474-71-X, 13x20 cm, 88 p., 5 RON (50.000 ROL)

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat