Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Tinerii și mass-media (II)

Biserica "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman a fost sâmbătă, 18 martie 2006, timp de 150 de minute, gazda unei întâlniri cu totul excepționale: "Tinerii și mass-media". Sub coordonarea parohiei gazdă și a Comunității "Sfântul Iosif" - Iosefinii lui Murialdo, la această masă rotundă au participat peste 250 de tineri din toate parohiile orașului mușatin, precum și numeroși tineri de confesiune ortodoxă.

Întâlnirea, care a fost moderată de pr. Alois Moraru, a cuprins trei părți: 1) prezentarea unor materiale despre mijloacele de comunicație socială; 2) dezbateri și întrebări pe marginea temei; 3) împărtășiri reciproce de experiențe și o mică agapă.

Cei prezenți la întâlnire s-au bucurat de prezența unor oaspeți deosebiți: pr. Fabio Volani - coordonator al multor activități ale tinerilor din Roman, pr. Cornel Cadar - directorul Editurii "Presa Bună" din Iași, soții Oana și Radu Capan din Cluj-Napoca - care sunt angajați în promovarea internetului în cadrul Bisericii Catolice din România și coordonează numeroase situri de acest gen, prof. Maria Sofronie - care se implică atât în domeniul educativ cât și caritativ al tinerei generații. Tineri din parohiile "Fericitul Ieremia" și "Isus, bunul Păstor" au prezentat experiențe din activitatea grupurilor redacționale din aceste comunități.

Cum s-a scris deja, această întâlnire a fost pregătită de tinerii parohiilor catolice din Roman în cadrul unei cateheze, când s-au analizat câteva aspecte importante din impactul pe care mass-media le au asupra tinerei generații.

Pornind de la concluziile tinerilor, prezentate de pr. Alois Moraru, invitații au surprins multiple aspecte pozitive și negative ale mijloacelor de comunicare socială, solicitând interesul tinerilor față de această temă.

Pr. Cornel Cadar și-a început expunerea prezentând "oferta televizorului", când au fost de remarcat câteva nuanțe ale "prietenului" care îi reține pe tineri timp de câteva ore într-o zi. S-au analizat apoi principalele mijloace de comunicare socială: presa, radioul, televiziunea, teatrul, cinematografia și internetul. Întrucât acestea sunt mijloace de formare și informare, s-au prezentat câteva rezultate ale unor sondaje de opinie. Astfel, coeficientul de impact al mass-media și cota pe piață au relevat faptul că tinerii sunt cuceriți de anumite posturi de TV și situri de internet. S-a remarcat că rata creșterii numărului de utilizatori de internet din România este de un milion pe an: dacă în anul 2001 erau un milion de utilizatori, în anul acesta numărul utilizatorilor va depăși 5,5 milioane de oameni. Raport realizat de PricewaterhouseCoopers, în anul 2005, arată faptul că în anul 2000, doar 3,6 % dintre români dețineau un calculator, în 2003 această cifră a crescut la 10%, iar anul trecut cifra a ajuns la peste 15%.

În fața acestor situații se pune următoarea întrebare: mijloacele de comunicare socială sunt pentru sau împotriva omului? Pentru tineri a fost dureros de constatat că, așa cum arăta un studiu al Asociației pentru Promovarea Tehnologiei și Internet, dat publicității acum câteva zile - la 17 martie 2006, jumătate din copiii României au accesat din întâmplare sau intenționat situri cu caracter pornografic și situri cu nuditate; aproape jumătate dintre copii au accesat situri cu un conținut violent; circa 25% din copii petrec mai mult de 4 ore pe zi în fața calculatorului, pe internet; circa 80% dintre copii discută online cu persoane necunoscute etc. Siturile cele mai accesate sunt cele cu muzică, urmate de cele cu jocuri, legate de hobby-uri, dar și cele informative și educaționale.

În fața acestei invazii a mijloacelor media, Biserica nu poate sta pasivă. În documentele ei afirmă cu tărie că aceste mijloace tehnice, care sunt, s-ar putea spune, la îndemâna fiecăruia, exercită asupra omului "o extraordinară putere și îl pot conduce astfel în împărăția luminii, a nobilului și a frumosului, cât și în împărăția întunericului și a depravării, a lăsării în voia instinctelor desfrânate, în funcție de obiectele oneste sau neoneste pe care spectacolele le prezintă simțurilor". Mai mult, mijloacele de comunicare socială au ajuns de o asemenea importanță încât sunt pentru mulți principalul mijloc informativ și formativ, de călăuzire și de inspirație pentru comportamentele individuale, familiale și sociale. În aceea ce privește proclamarea evangheliei, se poate recurge la media, atât pentru a o proclama, cât și pentru a o îndepărta de inima omului, se arată în documentul Aetatis novae, al Conciliului Pontifical pentru Comunicații Sociale, din 22 februarie 1992.

În încheierea prezentării, pr. Cadar i-a provocat pe tineri să spună ce-i de făcut în această nebuloasă mediatică. S-a ajuns la concluzia că pentru a folosi bine mass-media, tinerii au nevoie de disciplină, formare și alternative. Întrucât televizorul este considerat ca un idol în multe familii, au fost sugerate câteva sfaturi: 1) Să nu lăsați televizorul mereu deschis. Este posibil ca să vorbească doar el și va deveni repede stăpânul casei. 2) Nu deveni dependent de televizor! Dumnezeu a spus strămoșilor: "Stăpâniți pământul" (deci și televizorul). 3) Dezvoltă-ți simțul critic. Televizorul să nu stea în locul creierului. 4) Transformă televizorul într-un colaborator educativ. Este doar un obiect casnic electric. Pentru o bună formare a tinerei generații se cere o catehizare susținută, în care să fie implicate școala, Biserica și familia pentru a înțelege importanța, avantajele și pericolele media. Apoi: promovarea în diverse timpuri liturgice a acțiunilor concrete (de ex. "săptămâna fără televizor"), cu scopul de a forma pentru moderație și disciplină în folosirea mass-media. Promovarea cursurilor de mass-media de scurtă durată pentru cei interesați, folosirea mass-media în parohie (scenete, afișiere, videoproiector, diafilme, filme religioase etc.) și crearea de alternative și dezvoltarea de programe pentru folosirea timpului liber (biblioteci, reviste, librărie, conferințe etc.) sunt tot atâtea avantaje pe care le-ar putea aduce mijloacele de comunicare socială.

Pentru a-i conștientiza pe tineri de rolul important pe care îl au în societatea consumistă de astăzi, pr. Cadar a încheiat cu câteva cuvinte ale regretatului papă Ioan Paul al II-lea: "Acum mai mult ca oricând este nevoie să fiți "străjerii dimineții", care anunță lumina zorilor și noua primăvară a evangheliei, ai cărei muguri se văd deja. Omenirea are nevoie urgentă de mărturia unora, care să îndrăznească să meargă împotriva curentului și să proclame cu tărie și entuziasm propria credință în Dumnezeu, Domn și Mântuitor".

După expunerea sumară a celorlalte mijloace media, a urmat intervenția soților Oana și Radu Capan, care au avut misiunea de a vorbit despre rolul internetului în viața tinerilor. Aceștia au pornit de la faptul că există o asemănare perfectă între internet și tineret. Prin anagramare, din internet rezultă tineret la puterea n. Întrebarea de căpătâi pe care ați specialiști ai internetului au adresat-o tinerilor a fost: Putem trăi fără Internet? Răspunsurile au fost variate, dar concluzia a fost că se poate trăi, după cum puteau trăi bunicii și străbunicii noștri fără mașină, televizor, electrificare...

În prezentarea lor, soții Capan au abordat modul în care tinerii pot folosi bine și util internetul. Astfel, ei au ajuns la concluzia că principalele utilizări ale internetului sunt: comunicare, informare, petrecerea timpului liber și distracție, cumpărături, formare umană și spirituală. În ceea ce privește comunicarea, internetul este folosit pentru transmiterea de mesaje electronice, pentru grupuri de discuții, forumuri, chat-uri, comunicare instant etc. S-a evidențiat principalele aspecte pozitive (rapiditatea - chiar instant, dispariția distanțelor, posibilitatea de a cunoaște mulți oameni, libertate mare de exprimare, efectul de egalizare) și negative (cantitate în detrimentul calității, superficialitate mare, comunicare incompletă - fără ton și mimică, vulnerabilitatea informației, relativitatea identității, riscul contactului cu persoane și idei negative etc.) ale comunicării prin internet.

În ceea ce privește informarea prin internet, s-a constatat prezența multor știri și ziare online, posturi radio și TV online, multe situri de prezentare a instituțiilor, o varietate mare de informații culturale și de utile: mersul trenurilor, programe TV, formulare tipizate, orare, scoruri la meci, meteo, condiții pentru examene, itinerarii turistice, recenzii filme etc. Principalele avantaje pentru informare sunt informarea rapidă și mare varietate de domenii, dar sunt și multe surse inexacte.

Tinerii petrec mult timp în compania internetului pentru recreere și distracție: jocuri, muzică, filme (online sau pentru descărcat). S-a evidențiat diversitate mare a acestor segmente web, dar și pirateria care se practică. Tinerii folosesc din ce în ce mai des internetul și pentru cumpărături. În felul acesta, există rapiditate și ușurința în comandare, acces la o

varietate de produse și informații detaliate despre produse. Există totuși o nesiguranță asupra calității produselor (în funcție de magazinele online folosite).

În ceea ce privește formarea umană, se constată multiple resurse în documentarea pentru lucrări, referate, articole, literatură în format electronic, situri specializate pe anumite teme: hobby-uri, sexualitate, cultură generală etc. Pe internet se poate găsi o enciclopedie universală și internațională "la un click de noi", dar sunt și situri care sunt purtătoare de non-valori. În felul acesta se încurajează plagiatul și lenea. A fost interesant de constatat că internetul poate fi un mijloc și pentru formarea spirituală, căci abundă siturile religioase care conțin rugăciuni și cântece; sunt multe situri de teologie, apologetică, morală. Sunt multiple variante pentru consiliere spirituală, discuții și întrebări. Ținând cont de toate acestea, internetul este un nou forum pentru proclamarea evangheliei.

După ce pr. Alois Moraru a prezentat și alte concluzii ale tinerilor vizavi de impactul pe care mass-media le au asupra tinerilor, a urmat intervenția doamnei prof. Mariana Sofronie, care a ilustrat modul în care cuvântul este recepționat de tânăra generație. Indiferent de vârstă, oamenii se folosesc de cuvinte în toate împrejurările vieții. Deseori acestea au sensuri multiple, iar dacă nu sunt bine înțelese dau naștere la situații dramatice. Exemplificările prezentate au fost de un real folos tinerilor, care au fost sensibilizați nu numai să fie consumatori ai cuvintelor (scrise sau vorbite), dar să fie și emițători darnici pentru formarea și ajutorarea semenilor.

Un moment așteptat de numeroși tineri a fost timpul acordat mijloacelor de comunicare tipărită (ziare, reviste și cărți). Unii dintre ei aveau întrebări pregătite pentru reprezentanți ai mediei scrise laice, care, din varii motive au lipsit de la întâlnire. Absența lor a fost suplinită de doi tineri, care au prezentat aspecte din activitatea revistelor "Raze de speranță" - a Parohiei "Isus, bunul Păstor" și "Pași spre fericire" - a Parohiei "Fericitul Ieremia" din Roman.

Pentru a completa aspectele furnizate de invitați, tinerii au avut posibilitatea de pune întrebări. Cele mai discutate teme au fost legate de: influența nefastă a televizorului și computerului în viața copiilor și tinerilor, prezentarea "modelelor negative" (cum au fost cazurile de sinucideri în rândul liceenilor), impactul reclamelor, necesitatea psihologilor în cadrul grupurilor redacționale, modalități concrete de abordare a situațiilor dificile din viața unor persoane, încurajarea anchetelor sociale care prezintă "modele pozitive" pentru adolescenți și tineri etc.

Pr. Alois Moraru


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat