Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu: Migranții români, misionari ai valorilor creștine

Între 7-12 martie PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iași, responsabil al Conferinței Episcopale din România pentru pastorația migranților, a vizitat comunitățile românilor de rit latin din nordul Italiei. Episcopul i-a întâlnit rând pe rând pe preoții prezenți în această zonă pentru îngrijirea pastorală a catolicilor români. A fost mai întâi oaspetele părintelui Daniel Mărtinaș, asistentul spiritual al comunității din Verona și din împrejurimi, apoi al pr. Ionel Jicmon, ce lucrează în orașul Padova tot cu același scop, ajutat de pr. Ciprian Ghiurcă. Sâmbătă, 11 martie, a fost rândul comunității din orașul Prato, păstorită de părintele Petre Antica Dominic-Felician și ajutat de pr. Eugen Anton. Duminică, 12 martie, credincioșii din Cremona și Verona au primit cuvântul și binecuvântarea arhierească a episcopului de Iași care a celebrat sfânta Liturghie în respectivele comunități. În semn de comuniune și cooperarea pastorală, episcopul Gherghel a întâlnit și episcopii diecezelor italiene în care sunt prezente comunitățile românești. Înainte de întoarcerea acasă, PS Petru Gherghel a vizitat și redacția română de la Radio Vatican (16 martie), acordând un interviu.

• Preasfințite, cu ce preocupări pastorale ați vizitat în aceste zile comunitățile catolicilor români din nordul Italiei?

Am răspuns în primul rând la cerințele planului pastoral care au reieșit la dezbaterile celebrării Sinodului diecezan. Am început astfel aplicarea normelor elaborate și prezentate în Cartea sinodală cu privire la asistența spirituală a credincioșilor emigrați din Dieceza de Iași, precum și din alte dieceze ale țării noastre, prin mandatul conferinței episcopale. În ce privește biserica locală din Moldova, în ultimii ani, un număr semnificativ de credincioși catolici au emigrat spre țările Europei occidentale. Sinodul diecezan a acordat o atenție deosebită acestei realități, cerând insistent ca Biserica noastră să se implice și mai mult în asistența spirituală a acestor credincioși, trimițând păstori destoinici, care să organizeze comunitățile de români catolici, să celebreze pentru aceștia sfintele taine și să-i întărească în credință" (cf. Cartea sinodală, 350).

• Cum vedeți Preasfinția voastră fenomenul migrației, care a modificat în mare măsură alcătuirea și speranțele societății din România, dar și a comunităților noastre creștine?

Fenomenul migrațiilor a provocat o adevărată mutație în societatea românească. Puținele aspecte pozitive sunt cu precădere de ordin material, în timp ce consecințele morale ne obligă la preocupări nicidecum ușoare. Schimbul de valori adus de circulația persoanelor este umbrit, din păcate, de influențele care pun în pericol credința și familia. Cei cuprinși de iureșul migrației, vin în contact cu stiluri de viață diferite de cele în care au crescut și este necesar ca acestui fenomen să i se facă față în mod organizat. Biserica trebuie să găsească spațiile necesare din societate, pentru a încreștina încontinuu fenomenul migrației. Am spus deseori migranților că, oriunde ar ajunge, poartă cu ei, dincolo de dorința de a obține bunuri materiale, și datoria de a duce cu ei valorile spirituale, fiind misionari într-o lume pe care o găsesc mai secularizată decât se așteptau. Cu toate aceste, migrația nu rămâne doar o problemă, ea poate deveni o șansă de îmbogățire reciprocă atunci când nu ne pierdem lumina de a distinge binele de rău.

• Cum au fost primiți migranții în diecezele italiene?

Din diferitele întâlniri pe care le-am avut și în aceste zile cu episcopii și responsabilii pentru pastorația migranților, m-am bucurat să constat că și-au manifestat un viu interes pentru situația lor, oferindu-le asistența și spațiile necesare îngrijirii lor spirituale. De asemenea, s-au bucurat când a fost posibil să primească pe capelanii aleși și trimiși de noi în acest apostolat. Subliniez aici situația pozitivă de la Cremona, unde bucuria și deschiderea episcopului față de noi a îndepărtat toate dificultățile și am reușit să înființăm în acest oraș comunitatea românilor de confesiune catolică. Era un vis al nostru, care acum a devenit realitate. Tot la fel la Milano, unde s-a început celebrarea regulată a sfintei Liturghii pentru numeroșii catolici din această metropolă, asigurată de preoții comunității de la Torino. În celelalte comunități din zonă, precum Padova, Torino, Prato și Bologna, avem bucuria de constata că activitatea desfășurată de preoții noștri este benefică, fiind apreciată și de episcopii diecezelor respective.

• Ce priorități pastorale ați întâlnit în comunitățile vizitate în aceste zile?

Principala grijă pastorală, care a reieșit și la Sinodul diecezan, este îndreptată spre familii, înțelegând aici armonia dintre soți și creșterea umană și religioasă a copiilor. Îndepărtarea care a intervenit între soți prin emigrarea unuia dintre ei generează o multitudine de preocupări și interogative, iar climatul necesar primirii și educării copiilor este grav afectat. Lipsa afecțiunii părinților accentuează și mai mult fragilitatea creșterii lor. Mărturia creștină a mamei și a tatălui a pierdut din semnificație în familiile marcate de migrație. În astfel de situații prezența și ajutorul preotului reprezintă fără îndoială un stimul continuu de mare importanță la păstrarea sensului creștin al vieții de familie. O altă preocupare va rămâne mereu trimiterea preoților pentru a-i însoți pe credincioși în această perioadă, astfel încât urmările negative să fie cât mai diminuate, dacă nu chiar pe deplin vindecate. Îmi exprim încă o dată mulțumirea pentru dăruirea generoasă dovedită de preoții din comunitățile de migranți, asigurându-i de rugăciunea întregii dieceze și de binecuvântarea noastră. Iar migranților, le urez un Post rodnic și un Paște fericit, adresându-le o invitație părintească: Biserica și cei dragi ai voștri vă așteaptă acasă!


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat