Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Buletin istoric, nr. 6(2005)

De curând a ieșit de sub tipar numărul șase al revistei de istorie bisericească Buletin istoric, editată sub egida Departamentului de Cercetare Științifică a Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

În acest număr al publicației Buletin istoric sunt prezentate principalele rezultate ale cercetărilor științifice interdisciplinare din 2005. Publicația găzduiește mai multe studii cu un conținut variat, recomandat atât specialiștilor, cât și publicului larg.

Revista se deschide cu articolul lui Dănuț Doboș privitor la contribuția savantului Ilie Bărbulescu la recunoașterea aportului Bisericii Romano-Catolice din Moldova și Valahia la apariția primelor scrieri în limba română. În cadrul unor studii publicate pe durata a patru decenii, la începutul secolului al XX-lea, slavistul ieșean Ilie Bărbulescu argumenta științific o curajoasă ipoteză, conform căreia nu husitismul, calvinismul sau protestantismul s-ar fi aflat la originea primelor scrieri în limba română, ci Biserica Romano-Catolică.

Sunt găzduite apoi mai multe studii monografice sătești sau dedicate unor biserici: studiile monografice semnate de prof. Anton Coșa pentru satele Faraoani și Valea Mare, prof. Iulian Sînzianu pentru satul Sprânceana, prof. Iulian Ghercă pentru satele Răchiteni și Izvoarele, precum și articolul dedicat bisericii din Focșani, semnat de pr. Iosif Gabor și cel dedicat bisericii din Vatra Dornei, semnat de Costel-Paul Baciu și Emanuel Bruckner.

Rubrica Din istoria Diecezei de Iași găzduiește șase studii privitoare la evenimente memorabile din istoria Bisericii Romano-Catolice din Moldova. Dintre acestea: clarificarea statutului juridic al catolicilor din Moldova în secolele XVII-XIX, datorat cercetătorului Rafael-Dorin Chelaru; articolul semnat de dr. Silviu Văcaru, dedicat privilegiilor obținute de Biserica Romano-Catolică de la domnii Moldovei în secolul al XVIII-lea; articolul pr. prof. Anton Despinescu, dedicat activității Fraților Minori Conventuali în Dieceza de Iași (1884-2005).

Studenții teologi Emanuel Imbrea și Marius-Claudiu Dumea evocă figura preotului Iosif Malinowski, o legendă a Bisericii locale, și respectiv activitatea Societății Catolice de Binefacere din Iași.

Rubrica Istorie universală este susținută de pr. Claudiu Dumea, cu un articol dedicat Bisericii și unității europene în evul mediu.

Este apoi publicată cea de-a doua parte a studiului colegilor de la Antropologie, dedicat cercetărilor antropologice în satul Gherăești. Prima parte a acestui amplu studiu a fost publicată în cel de-al V-lea număr al Buletinului istoric.

Rubrica Manifestări științifice este susținută prin discursurile de la simpozionul dedicat sfințirii catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din 1 noiembrie 2005, respectiv la lansarea celui de-al treilea volum al trilogiei domnului prof. I.H. Ciubotaru, intitulată Catolicii din Moldova. Universul culturii populare, din ziua de 16 decembrie 2005. La aceeași rubrică este prezentat și un rezumat al comunicării științifice susținute de Dănuț Doboș la simpozionul de la Roman din 3 octombrie 2005.

La sfârșitul revistei sunt prezentate recenzii ale ultimelor apariții editoriale în domeniul istoriei ecleziastice.

Revista este ilustrată cu foarte multe fotografii din fototeca diecezană.

* * *

Buletin istoric, nr. 6/2005
Departamentul de Cercetare Știintifică, Ed. "Presa Bună", 2005, ISSN 1582-103X, 17x23 cm, 352 p., 14 RON (140.000 ROL)

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat