Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Premiul Templeton 2006 are un câștigător

Cunoscutul matematician John D. Barrow a câștigat Premiul Templeton 2006. Barrow este un cunoscut cosmolog, ale cărui cercetări se referă la relația dintre viață și univers și la natura înțelegerii umane. Prestigiosul premiu în valoare de 795.000 lire sterline (1,4 milioane USD), a fost anunțat la 15 martie 2006 la sediul Națiunilor Unite din New York, în cadrul unei conferințe de presă.

În vârstă de 53 ani, Barrow, profesor de științe matematice la Universitatea din Cambridge, a utilizat cunoștințe de matematică, fizică și astronomie pentru a elabora o viziune largă, care să-i provoace pe oamenii de știință și pe teologi să treacă dincolo de frontierele disciplinelor lor, pentru a cuprinde dimensiunea inteligibilului și a neinteligibilului - cum au luat ființă timpul, spațiul și materia, cum evoluează universul, încotro se îndreaptă și dacă are într-adevăr o direcție.

Opera sa - 17 cărți traduse în 27 de limbi și mai mult de 400 de lucrări științifice - a pus în lumină înțelegerea universului și a arătat limitările intrinseci ale interogării științifice în domenii abrupte.

Thomas Torrance, laureatul premiului Templeton din 1978, a comentat despre Barrow, "Paradigma operei sale rezidă în studierea profundă a acelor aspecte ale structurii universului și ale legilor sale care fac posibilă viața. Dezvoltarea pe scară largă a acestei idei simple a dus la o expansiune uriașă a întinderii și profunzimii dialogului dintre știință și religie".

Premiul Templeton pentru Progres pe calea Cercetării și a Descoperirilor privind Realitățile Spirituale a fost creat în 1972 de către investitorul și filantropul Sir John Templeton. El este acordat anual unei personalități în viață care contribuie substanțial la progresul cunoașterii asupra problemelor spirituale. Este cel mai cunoscut premiu religios din lume și cel mai mare premiu anual în bani, a cărui valoare depășește întotdeauna valoarea premiului Nobel. Ducele de Edinburgh îi va înmâna premiul lui Borrow în cadrul unei ceremonii private la Palatul Buckingham la 3 mai.

În primul său comentariu după primirea acestei distincții, Barrow a declarat: "Astronomia a transformat înțelegerea asupra universului, îndepărtându-se de conceptul simplist și fără finalitate al universului, schițat de filozofii sceptici. Multe dintre cele mai profunde și mai angajante întrebări pe care ni le punem și astăzi despre natura universului își au originea în căutarea noastră pur religioasă a sensului. Conceptul unui univers legiferat, cu o ordine care poate fi înțeleasă și pe care să te poți baza, a izvorât în mare parte din credințele noastre religioase cu privire la natura lui Dumnezeu".

Barrow a obținut doctoratul în astrofizică la Universitatea din Oxford în 1977 și a atras pentru prima oară atenția în 1986, când a publicat lucrarea "Principiul Cosmologic Antropic". Aceasta a fost urmată în 1988 de "Lumea dinăuntrul lumii", un studiu atotcuprinzător asupra originilor și dezvoltării "legilor naturii", și de prelegerile din seria Giffond susținute în 1989 la Universitatea din Glasgow, când avea doar 36 de ani, fiind cel mai tânăr lector din istoria seriei.

John David Barrow s-a născut la Londra în 1952. După ce a obținut licența în matematică (Bachelor of Science - Clasa I cu Onoruri), Barrow a obținut doctoratul la Oxford cu teza, "Modele Cosmologice Neuniforme". În 1989 s-a mutat la Centrul Astronomic al Universității din Sussex, devenind profesor plin în 1989, unde a activat ca Director din 1995 până în 1999, când a fost numit profesor de științe matematice în cadrul Departamentului de Matematici Aplicate și Fizică Teoretică de la Cambridge. În 2002, Barrow a fost numit profesor de astronomie la Gresham College din Londra, cea mai veche catedră științifică din lume, înființată în 1596.

Pentru mai multe informații privind Premiul Templeton și Fundația John Templeton sunt disponbile două adrese de situri: www.templetonprize.org și www.templeton.org.

Informații de contact pentru România:

Achelis & Partner Public Relations S.R.L.
Str. Uranus nr. 98,
Bl. U8, sc. 4, et. 2, ap. 74,
050826-București
dana.oancea@achelis.com
Tel: 031/4014245, 0722/964382,
Fax: 021/4442519


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat