Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Instituire de lectori și acoliți

La Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași, duminică, 12 martie, în cadrul Liturghiei solemne de la ora 10.00, studenții din anii IV și V au fost instituiți lectori și, respectiv, acoliți. La celebrarea euharistică au fost prezenți PS Aurel Percă, pr. Wilhelm Dancă, rectorul institutului, împreună cu ceilalți părinți profesori, credincioși laici, părinți, rude și prieteni ai noilor lectori și acoliți.

Lectoratul și acolitatul reprezintă două ministere (slujiri) importante în drumul de formare spre sfânta Preoție. Între credincioșii care îndeplinesc anumite slujiri liturgice, așa cum subliniază și Cartea sinodală (nr. 50), îi deosebim pe slujitorii instituiți oficial de către Biserică și pe cei care ocazional îndeplinesc aceste slujiri. Aleși din rândul seminariștilor, slujitorii instituiți (lectorii și acoliții) au misiuni specifice.

Astfel, lectorul are misiunea: să ducă Evangheliarul (în lipsa diaconului) în timpul procesiunii de la începutul Liturghiei; să citească lecturile și psalmul, dar nu și evanghelia; să propună intențiile rugăciunii universale (când lipsește diaconul) etc.

Dintre îndatoririle ce revin acoliților amintim: să pregătească altarul și vasele sfinte; să poarte crucea în timpul procesiunii de la intrare; să așeze pe altar corporalul, purificatorul, potirul, pala și Liturghierul; să-l ajute pe preot la ofertoriu; să ajute, când este cazul, la distribuirea sfintei Împărtășanii; să-l ajute pe preot și pe diacon să ducă la credență vasele sfinte, să le purifice și să le pună în ordine etc.

Celebrarea solemnă a început cu o procesiune din sacristie spre altar. Viitorii lectori și acoliți, îmbrăcați cu reverendă și cotă, au ocupat locurile rezervate lor în apropierea altarului. În acest timp, corul institutului, sub bagheta prof. Mihai Bișoc, a intonat cântecul "Sub cruce ne strângem".

După proclamarea lecturilor (Gen 22,1-2.9a.10-13.15-18; Ps 115; Rom 8,31b-34) și a sfintei evanghelii (Mc 9,2-10), fiind invitați să se apropie de altar, candidații la treptele lectoratului și acolitatului au răspuns "Prezent!" la auzirea numelui și au făcut un pas în față.

La predică, PS Aurel Percă le-a vorbit celor prezenți despre importanța Postul Mare ca timp special de creștere în credință, de purificare și de pregătire pentru sărbătoarea Paștelui. Asemenea patriarhului Abraham, părintele nostru în credință, suntem îndemnați să creștem necontenit în credință și să ne purificăm inimile pentru a ajunge să ne bucurăm și noi de strălucirea gloriei lui Dumnezeu, asemenea apostolilor Petru, Iacob și Ioan, care au avut privilegiul de a contempla fața strălucitoare a lui Cristos pe muntele Tabor. "Sfânta Liturghie este Taborul strălucitor al vieții noastre de fiecare zi", a subliniat în acest sens episcopul. Celebrarea jertfei euharistice ne permite și nouă să ne bucurăm de strălucirea dumnezeirii lui Cristos, care ni se dăruiește zilnic în sacramentul Euharistiei.

A urmat ritul propriu-zis al instituirii lectorilor și a acoliților. După ce aceștia au îngenuncheat, episcopul a impus mâinile și l-a implorat pe Duhul Sfânt să le dea puterea exercitării acestor slujiri. Apoi, rând pe rând, fiecare a venit și a îngenuncheat în fața episcopului, care le-a înmânat lectorilor lecționarul, iar acoliților vasul cu pâine și vin. Fiecare a răspuns "Amin". Apoi, celebrarea euharistică a continuat cu celelalte momente. La Împărtășanie, noii lectori și acoliți s-au împărtășit sub ambele specii.

La finalul celebrării, PS Aurel Percă a transmis și din partea episcopului Petru Gherghel un cuvânt de felicitare pentru pasul realizat și, în același timp, de încurajare pe mai departe în vederea sfintei Preoții.

Întrebați fiind ce a însemnat acest moment în drumul spre sfânta Preoție, iată ce au declarat câțiva dintre cei care au primit aceste ministere:

  • "Orice moment din viață, pe care îl aștepți în mod conștient și simți că el va fi benefic, nu poate să nu-ți aducă bucurie. Mă bucur pentru această acceptare și încredere pe care mi-a acordat-o Biserica de a proclama cuvântul lui Dumnezeu, investindu-mă în slujirea de lector. Această slujire coincide perfect cu decizia Bisericii locale de a dedica acest an Sfintei Scripturi. Acest fapt trebuie să ne facă mai conștienți și mai responsabili de necesitățile Bisericii cu privire la cunoașterea și aprofundarea mesajului evanghelic. Vreau ca această instituire să mă impulsioneze să fac în așa fel încât și alții să poată cunoaște bunătatea lui Dumnezeu" (Iosif Bălteanu).

  • "Lectoratul este un moment de bucurie pentru fiecare dintre noi și totodată un semn de încredere pe care ni-l oferă Biserica în drumul nostru spre sfânta Preoție" (Marius Enășel).

  • "Această zi a fost deosebită, simțindu-ne cu toții mai aproape de Dumnezeu, fiind conștienți de răspunsul afirmativ dat din nou Bisericii și exprimându-ne astfel disponibilitatea de a ne angaja mai temeinic pe drumul formării spre sfânta Preoție. Prin primirea lectoratului vom putea proclama în mod oficial cuvântul lui Dumnezeu în adunările liturgice, crezând în totalitate ceea ce acesta ne propune și transmițând mai ales prin fapte îndemnul mesajului său. Dumnezeu ne-a chemat din nou prin glasul Bisericii, iar noi am răspuns cu promptitudine, asemenea lui Samuel, voind ca tot ceea ce facem să nu fie doar o formalitate, ci să pornească din inimă și să ne lăsăm în continuare călăuziți pe drumul maturizării noastre de către cei care ne doresc binele și depun multe sacrificii pentru noi, ca să împlinim planul lui Dumnezeu" (Sergiu-Felician Hârja).

  • "Nimic în viață nu se realizează spontan, ci presupune o perioadă de dezvoltare treptată. Perioada de formare în seminar este marcată tocmai de această creștere treptată care conduce spre sfânta Preoție și, implicit, spre Dumnezeu. Ministerul acolitatului punctează o etapă din această formare, care ne implică mai mult în slujirea Bisericii și ne apropie de treapta prezbiteratului" (Mihai Balan).

  • "Primirea acolitatului este un moment de mare bucurie și însemnătate, iar aceasta din două motive: mai întâi este un pas care ne apropie de sfânta Preoție, apoi este un moment care ne invită să medităm mai mult asupra misterului preasfintei Euharistii și asupra importanței acestui sacrament în viața noastră" (Claudiu Herciu).

  • "Cred că acolitatul trebuie privit din mai multe perspective. Ca un moment fix sau ca o celebrare în drumul de pregătire pentru sfânta Preoție înseamnă împlinirea unui pas inerent, chiar a unei dorințe, care lasă în urmă sau poartă cu sine o perioadă de timp oarecum lungă și deschide, în același timp, ultima poartă spre Preoție. Dacă însă privesc viața ca drum spre sfințenie și mod de sfințire, atunci primirea acestui minister înseamnă un ajutor special ce îmi este acordat mie și prin care pot veni și în ajutorul altora, mai ales prin distribuirea sfintei Euharistii. Consider că Euharistia este centrul și hrană a vieții noastre. Din acest punct de vedere, slujirea ca acolit mă apropie mai mult de misterul dăruirii lui Isus, exemplu și imbold pentru identificarea personală cu Cristos, jertfă, dăruire și aducere de mulțumire" (Lucian Avădăni).

Au primit ministerul lectoratului studenții din anul IV: Iosif Bălteanu (Butea), Ștefan Bogatu (Onești), Claudiu Cocuț (Tețcani), Lucian Diac (Pașcani), Marius Enășel (Bacău - "Sf. Nicolae"), Felician Hârja (Hălăucești), Răzvan Mătășel (Roman - "Fer. Ieremia"), Valerian Mihoc (Frumoasa), Andrei-Ionel Petrea (Lilieci), Iulian Roca (Bacău - "Fer. Ieremia").

Au primit ministerul acolitatului studenții din anul V: Lucian Avădăni (Pildești), Mihai Balan (Iazu-Vechi - Săveni), Emanuel Bejenaru (Păcuri - Dofteana), Marian Benchea (Bacău - "Sf. Cruce"), Claudiu Budău (Bacău - "Sf. Cruce"), Ciprian Bulai (Sagna), Daniel-Nicu Butacu (Bacău - "Sf. Nicolae"), Ștefan Ciubotaru (Moinești), Marius-Claudiu Dumea (Tămășeni), Ciprian Gabor (Roman - "Inima Neprihănită"), Gheorghe Gălățanu (Bacău - "Sf. Nicolae"), Claudiu Herciu (Horgești), Cristi Hodea (Gioseni), Emanuel Imbrea (Săbăoani), Vasile Petrișor (Izvoarele), Cristian Pișta (Bacău - "Sf. Cruce").

Emanuel Imbrea


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat