Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Modalități de meditare și trăire a cuvântului lui Dumnezeu

Acțiunea Catolică a organizat vineri, 10 martie 2006, începând cu ora 19.00, în subsolul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină", o dezbatere asupra căilor prin care se poate dobândi o mai bună înțelegere și o apropiere mai mare față de cuvântul lui Dumnezeu. În acest sens a fost invitat pr. prof. Alois Bulai care a susținut o conferință, intitulată Modalități de meditare și trăire a cuvântului lui Dumnezeu. La dezbaterea moderată de pr. Cristinel Farcaș au participat aproximativ 100 de persoane (adulți, tineri, persoane consacrate).

În conferință, pr. Alois Bulai a vorbit mai întâi despre Lectio divina, metoda cea mai des folosită pentru a pătrunde Sfânta Scriptură, și despre componentele ei: lectura cuvântului lui Dumnezeu, meditarea lui, rugăciunea și contemplarea.

Amintind de o istorioară a lui Bruno Ferrero, a fost scos în evidență faptul că o cunoaștere, o pătrundere mai adâncă în Sfânta Scriptură, este tocmai acel mijloc care duce la maturizarea proprie, prin care fiecare se descoperă pe sine însuși și vocația sa.

În continuare, pr. Bulai a vorbit mai pe larg cu privire la meditarea cuvântului lui Dumnezeu și la elementele acesteia care sunt: poziția trupului, limitarea la o pagină sau fragment din Sfânta Scriptură (și mai ales ceea ce i se potrivește fiecăruia mai bine la momentul respectiv), reducerea la starea zero lăsând în urmă toate problemele și mai este nevoie și de un ritm ce trebuie observat în rugăciune.

În încheierea conferinței a fost explicată una dintre rugăciunile lui Isus, cea din Lc 22, "cel mai acut moment de criză: agonia, lupta cu moartea", evidențiindu-se faptul că "meditația nu poate fi ruptă de viață, de angajare..., ci implică întreaga ființă".

După conferință, cei prezenți au avut posibilitatea să pună unele întrebări cu privire la Sfânta Scriptură, pr. Alois Bulai clarificând nelămuririle în acest sens, iar alții au dat mărturie despre importanța Sfintei Scripturi în viața lor.

La această dezbatere, cei prezenți au înțeles că "nu ajunge să avem Biblie, ci trebuie să o și citim; nu ajunge să citim Biblia, ci trebuie să o și înțelegem și să o medităm, nu ajunge să o înțelegem și să o medităm, ci trebuie să o și trăim".

Adrian Blăjuță


 

lecturi: 42.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat