Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Parabolele lui Luca. Din amonte în aval

Parabolele lui Luca. Din amonte în aval, tradusă în limba româna de către domnul Marius Bitiușcă, este opera călugărului dominican Michel Gourgues, profesor de exegeză a Noului Testament la Colegiul Dominican din Ottawa (Canada) și profesor invitat la Școala Biblică și Arheologică Franceză de la Ierusalim. Volumul de față se înscrie într-o colecție mai amplă de comentarii biblice ale unor autori renumiți în domeniu ce urmează a fi publicată la Editura "Sapientia".

După cum indică deja titlul, cartea ne prezintă o analiză a parabolelor evanghelistului Luca. Avem în față un tezaur, după cum remarcă autorul în primele pagini. Metoda folosită în explorarea parabolelor este prezentată de acesta în introducere: "Pentru fiecare dintre ele, urmând metoda de analiză istorico-critică, vom parcurge totalitatea operațiunilor ce conduc de la exegeză la actualizare sau, așa cum spune formula din subtitlu, «din amonte în aval».

În amonte, mai întâi, încercând în primă fază să ne întoarcem la sursă. Ne vom strădui să înțelegem parabolele lui Isus în funcție de contextul în care Luca le-a situat, de semnificația pe care le-a dat-o, de aplicațiile pe care le-a dedus în strânsă legătură cu preocupările sale și ale comunității în care trăia. Pentru că aceste parabole aparțin celei de-a treia Evanghelii, nu va fi totdeauna posibil - cum se face, de obicei, prin compararea diverselor versiuni evanghelice - să ne întoarcem cât mai aproape de sursă, adică la Isus însuși. Totuși, în unele cazuri, debarasarea de partea redacțională a lui Luca, compararea cu alte parabole evanghelice sau cu tematica predicii lui Isus ne vor permite să întrevedem câte ceva din contextul și semnificația originală a parabolelor.

O dată încheiată această primă etapă, vom putea, mai apoi, să coborâm în aval și să analizăm lucrurile nu în relație cu locul de apariție al parabolelor, ci cu destinația lor: credința și trăirea credinței în ziua de astăzi. Vom încerca, deci, să desprindem, într-o perspectivă hermeneutică, câteva linii de actualizare în acord cu exegeza textelor, să schițăm o nouă lectură a parabolelor lui Luca în funcție de propriul nostru context cultural și eclezial".

În studiul de față, Michel Gourgues ne invită să redescoperim actualitatea acestui "repertoriu de aur", care sunt parabolele. Volumul se adresează nu numai celor pasionați de studiul Bibliei, ci și tuturor acelor persoane care doresc să ia un prim contact cu universul biblic sau să înțeleagă mai bine mesajul Evangheliilor.

Stud. Andrei Dumitrescu

* * *

Parabolele lui Luca. Din amonte în aval,
Michel Gourgues, Ed. "Sapientia", 2006, ISBN 973-8474-72-8, 14x20 cm, 314 p., 15 RON (150.000 ROL)

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat