Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Momente de bilanț pentru Centrul Diecezan Caritas

Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" a fost duminică, 5 martie 2006, locul de prezentare, după fiecare Liturghie, a unui material audio-video ce redă activitatea Centrului Diecezan Caritas, prezentare susținută de pr. Egidiu Condac, directorul acestei organizații. Aceeași prezentare a fost susținută, tot la Iași, de pr. Mihai Budău, directorul executiv al Caritas Iași, la biserica "Sf. Anton", după Liturghia de la ora 11.00, și la biserica "Sf. Tereza", după Liturghia de la ora 17.00.

După fiecare sfântă Liturghie credincioșii au fost invitați să mai rămână aproximativ un sfert de oră pentru a li se prezenta, prin intermediul imaginilor proiectate pe un ecran amplasat în fața altarului, acțiuni concrete desfășurate de Centrul Diecezan Caritas Iași, atât pe plan intern, cât și pe plan extern.

În prezentare au putut fi identificate două părți. În prima parte s-a prezentat un montaj video realizat în programul Macromedia, prin care a fost expus modul în care Confederația Caritas din România a intervenit în ajutorarea persoanelor afectate de tsunami la 26 decembrie 2004.

În partea a doua s-a luat în evidență intervențiile la nivel local, și anume ajutorarea persoanelor afectate de inundațiile din anul trecut în județele Bacău, Galați și Vrancea.

După prezentare, la finalul fiecărei Liturghii, în toate cele trei parohii, voluntari de la Centrul Diecezan Caritas, în colaborare cu Acțiunea Catolică, au organizat o campanie de strângere de fonduri pentru a face o surpriză mamelor internate la maternitățile din Iași, precum și pentru achiziționarea de rechizite școlare necesare copiilor cu o situație materială precară.

Gabriel Trișcă

* * *

În continuare redăm conținutul prezentării acțiunii Caritas în India, material pus la dispoziție de Mihaela Condac, coordonatoarea Programului de intervenție în situații de urgență și catastrofe naturale din cadrul Centrului Diecezan Caritas din Iași.

Confederația Caritas România: După Tsunami - India 2005

Ranjitha are acum 9 ani și trăiește la surorile franciscane de la conventul Fatima din Pondicherry. Încă nu a trecut nici un an de la evenimentele care au schimbat pentru totdeauna viața fetiței. În 26 decembrie 2004 satul ei natal, Vaidhikuppam a fost distrus de tsunami. Din casa în care a trăit până atunci au rămas numai câteva bucăți de cărămidă. Dar ceea ce e mai grav e faptul că ambii ei părinți au fost uciși de valurile care au inundat satul.

Ranjitha este un caz tipic pentru ce s-a întâmplat în sudul Asiei. Soarta fetiței este un simbol pentru suferințele cauzate de tsunami, dar și al speranței. Solidaritatea care a apărut peste tot în lume după catastrofă a făcut posibil ca fetița să-și găsească o nouă casă. Astăzi surorile franciscane au grijă de Ranjitha. Aici trăiește împreună cu alți copii și învață la școală. Surorile au căutat deja o familie pentru ea.

În data de 26 decembrie 2004 un cutremur subacvatic cu magnitudine de 9,3 grade pe scara Richter a zguduit Oceanul Indian. Energia eliberată la coliziunea plăcilor tectonice a cauzat valuri uriașe - tsunami - care în timp de câteva minute au ajuns la regiunile de coastă ale golfului Bengal. Se estimează că 285.000 de oameni au murit și milioane au rămas fără adăpost.

În India regiunile cele mai afectate au fost insulele Andaman și Nicobar, precum și statul federal Tamil Nadu unde au murit peste 14.000 de oameni. Aproximativ 90% au fost pescari și familiile lor. O treime au fost copii care în momentul catastrofei - duminică înainte de masă - se jucau pe plajă.

Imediat după tsunami, Caritas India a început să ajute în zonele cele mai afectate: Caritas a primit aproximativ 125.000 de oameni în cele 115 tabere și adăposturi. Peste 800 de angajați și voluntari au distribuit alimente, articole igienico-sanitare și apă potabilă.

Tragedia, care a lovit oamenii din sudul Asiei, a provocat și un imens val de solidaritate pe plan internațional. Și Confederația Caritas România a organizat campania "Fă un gest de solidaritate!" ca să sprijine oamenii afectați de tsunami.

Câteva săptămâni după tsunami, Caritas India a finalizat primele adăposturi temporare pentru familiile care au rămas fără casă. Adăposturile au fost construite după un model propus de guvernul indian folosind ca materiale principale lemn și plăci din carton bituminat (ondulină). Oamenii vor sta în aceste adăposturi maximum doi ani până la finalizarea caselor. Dar modelul de adăpost propus de guvern nu a fost cea mai fericită soluție. Sub soarele verii temperatura din interior a devenit insuportabilă și în sezonul ploios apa a început să intre în case. Între timp Caritas India a îmbunătățit multe adăposturi. Structura a fost întărită cu cărămizi și acoperișurile sunt acum protejate de razele directe ale soarelui.

Înainte de tsunami, pentru majoritatea familiilor din zonele afectate pescuitul a fost ocupația principală. Valul uriaș a distrus aproape toate bărcile. Astfel, oamenii au rămas fără nici o sursă de venit. Caritas India a înființat mai multe ateliere unde se produc bărci care pe urmă sunt distribuite pescarilor.

Așa se întâmplă și în satul Kadinavayal: cinci familii primesc câte o barcă nouă și prin aceasta o șansă pentru un nou început. Din fondul provenit din campania "Fă un gest de solidaritate!" au fost finanțate 10 bărci și echipamentele necesare pentru pescuit.

Un alt program de ajutorare al Organizației Caritas India se referă la ajutorarea celor mai sărace sate. Unul dintre acestea este Poovanthoppu. Malathi are 15 ani și trăiește în Poovanthoppu, satul grav afectat de tsunami. Bicicleta primită de la Caritas o va ajuta să ajungă mai ușor la școală ca să-și împlinească visul: "Vreau să fiu învățătoare".

La Devanapattinam Caritas construiește 650 de case pentru familiile din sat care au rămas fără adăpost în urmă tsunami-ului. 50 de case sunt finanțate din donațiile strânse în cadrul campaniei "Fă un gest de solidaritate" în bisericile catolice din România.

Până la sfârșitul anului 2005 casele urmau să fie finalizate și familiile să se mute în noile locuințe.

Fiecare familie primește o casă constând dintr-un dormitor, o cameră de zi cu o mică bucătărie și un WC - în total aproximativ 30 mp. Pe acoperiș se găsește o terasă care poate fi acoperită.

Pe lângă construcția de case și distribuțiile de bărci, Caritas investește și în formarea persoanelor direct afectate. La Devanapattinam femeile participă la un curs de croitorie.

Tinerii învață să folosească calculatorul și astfel se pregătesc să-și găsească un loc de muncă.

La Vilunthamavadi, alt sat grav afectat de tsunami, Caritas a distribuit unelte pentru agricultura, căci oamenii de aici sunt agricultori.

Confederația Caritas România sprijină programul de reabilitare implementat de Caritas India în Dieceza Pondicherry cu suma de 150.000 EUR. Banii au fost donați în cadrul campaniei "Fă un gest de solidaritate!" de credincioși în bisericile catolice din România. Astfel, 60% din fonduri sunt folosiți pentru construcția a 50 de case, 29% pentru construcția a 10 bărci și echipamentele necesare pentru pescuit, iar restul de 11% vor fi folosiți pentru plantarea unor păduri de protecție între sate și malul oceanului.

Confederația Caritas România mulțumește tuturor celor care cu donația lor în cadrul campaniei "Fă un gest de solidaritate!" și-au dovedit solidaritatea lor și au dăruit un semn de speranță pentru oamenii din sudul Asiei.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat