Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Celebrarea și sfințirea Căii sfintei cruci

Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, cu ocazia începerii Postului Mare, Miercurea Cenușii, în ziua de 1 martie, începând cu ora 17.30, a celebrat în catedrala "Sf. Fecioară Maria, Regină", împreună cu un număr mare de credincioși, Calea sfintei cruci, totodată binecuvântând și stațiunile acesteia. După acest moment episcopul de Iași a celebrat sfânta Liturghie.

În catedrala "Sf. Fecioară Maria, Regină" Calea sfintei cruci redă mai întâi cele paisprezece stațiuni clasice ale drumului lui Cristos de la condamnarea la moarte până la luarea jos de pe cruce și așezarea în mormânt. Este adăugată o a cincisprezecea stațiune cu învierea lui Isus. Drumul crucii pornește de la dreapta icoanei centrale și se oprește în stânga.

După binecuvântarea stațiunilor Căii sfintei cruci, PS Petru Gherghel, avându-i alături pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, pr. paroh Iosif Dorcu și pr. Cornel Cadar, a celebrat sfânta Liturghie la sfârșitul căreia s-a pus cenușă pe capul fiecărui credincios ca semn al intrării în timpul sfânt al Postului Mare.

PS Aurel a anunțat în cadrul cuvântului de învățătură că pe parcursul Postului Mare în zilele de miercuri și vineri, la Liturghia de la ora 18.00, vor fi ținute predici cu o tematică specială, contemplându-l astfel pe Cristos pe lemnul cruci, urmând cele șapte cuvinte ale lui Isus de pe cruce, luate din Lc 23,33-49, In 19,25-30: Părinte, iartă-i căci nu știu ce fac; Femeie, iată fiul tău; Fiule, iată mama ta; Adevăr îți spun, astăzi vei fi cu mine în paradis; Mi-e sete!; Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?; Tată, în mâinile tale încredințez sufletul meu!

Adrian Blăjuță


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat