Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Scrisoare pastorală pentru Postul Mare

Cu ocazia începerii timpului sfânt al Postului Mare, PS Petru Gherghel a semnat o scrisoarea pastorală, cu tema: Deus caritas est. Scrisoarea este o reflecție asupra iubirii care e arătată de Cristos prin jertfa crucii, care este tratată în prima enciclică a papei și pe care suntem invitați s-o descoperim în Sfânta Scriptură și în viață.

Scrisoarea pastorală, având ca moto cuvintele papei Benedict al XVI-lea, Schimbați lumea prin puterea iubirii, pornește de la sublinierea că ziua de Miercurea Cenușii este zi care "deschide seria unor exerciții de pietate, de rugăciuni, dar mai ales de acte de caritate, capabile să ne dispună sufletește și trupește la bucuria mântuirii săvârșită de Cristos și la împărtășirea cu însăși iubirea divină".

Este amintit faptul că "textele sfinte, care ne însoțesc în această perioadă, rugăciunile care se desprind din contemplarea cuvintelor Domnului, exemplul puternic al Mântuitorului, care ia asupra sa ispitele și încercările vieții, care se umilește și ascultă până la moarte... toate acțiunile liturgice din această perioadă, toate inițiativele, gesturile și faptele zilnice din timpul Postului Mare au un punct comun - iubirea; Drumul Postului Mare este drumul iubirii, drumul carității. Crucea, pe care Cristos o poartă în fața noastră, pe care o îmbrățișează și pe care se jertfește și moare, o putem defini cu un singur cuvânt - iubire".

PS Petru Gherghel, amintind despre prima scrisoare enciclică a Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, Deus caritas est (Dumnezeu este iubire), scrie că în această enciclică se vorbește despre adevărul iubirii divine care, "mai ales astăzi, într-o lume din ce în ce mai secularizată și impregnată de utilitarism, de materialism și indiferentism, trebuie să se facă vizibil prin creștini".

În a doua parte a scrisorii, Preasfințitul vorbește despre Iubirea în Sfânta Scriptură și în viață spunând că acest timp al Postului Mare "ne cheamă să intrăm mai adânc în conținutul bogat al Sfintelor Scripturi, care ne prezintă rând pe rând dovezile iubirii divine și ne invită să ne adăpăm la izvorul bogat și limpede al cuvintelor Domnului. Declarând anul acesta Anul Sfintei Scripturi, trebuie să știm să ne folosim de marele dar al revelației pentru a înțelege cine ne-a făcut, de ce ne-a creat, care este menirea noastră și cum trebuie să trăim pentru a contribui la făurirea unei lumi în care să domine iubirea, nu ura, binele și adevărul, nu răul și minciuna".

Scrisoarea se încheie cu urarea de "a crește în iubire și sfințenie în timpul sfânt al Postului Mare și a schimba lumea prin puterea iubirii!"

Scrisoarea poate fi citită în întregime pe acest sit, intrând în secțiunea Actualitate/Documente episcopale.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat