Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tinerii și religia, într-un sondaj realizat în Italia

Între tineri și religie exista o atracție aproape firească. Dar în ce forme se concretizează? În Italia, acest interogativ a stat la baza unui sondaj.

"Peste 10 milioane de tineri italieni se declară catolici, dar puțini participă în mod regulat la celebrările religioase": sunt datele oferite de sondajul "Cum trăiesc tinerii italieni raportul cu religia", efectuat la solicitarea Centrului de Orientare Pastorală și prezentate recent în Sala Marconi de la Radio Vatican. Rezultatele raportului scot în evidență importanța figurilor feminine din interiorul familiei în transmiterea credinței.

Datele sondajului arată că 70 % dintre tinerii italieni se declară catolici; merg la sfânta Liturghie duminicală mai ales tinerii între 15 și 17 ani; foarte practicată este rugăciunea individuală: un tânăr din cinci se roagă în fiecare zi, unul din trei doar câteodată, și unul din patru afirmă că nu se roagă niciodată. Dintr-un eșantion de 3.000 de tineri, cu vârsta între 15 și 34 de ani, 73 la sută dintre tinere afirmă că sunt catolice, în timp ce tinerii ajung la 66 la sută. Procentajul este mai ridicat în sud și mai scăzut în centrul țării.

Determinant în transmiterea credinței rezultă a fi rolul familiei: copiii primesc primele rugăciuni și primele noțiuni de religie de pe buzele mamei sau ale bunicii.

Raportul aduce în prim plan o diferență semnificativă între tinerii care se definesc "catolici prin tradiție" și tinerii practicanți: pentru aceștia din urmă, a fi creștin presupune alegeri de viață precise și curajoase.

Mozaicul de situații rezultă, așadar, foarte diversificat, din care transpare în rândul tinerilor o căutare comună către o spiritualitate ce nu găsește întotdeauna un răspuns. Dar spre ce se îndreaptă căutarea tinerilor? Ne răspunde episcopul Domenico Sigalini, al Diecezei de Palestrina, președintele Centrului de Orientare Pastorală: "Tânărul nu cere consumul de bunuri religioase, nu cere rozarii sau sfinte Liturghii... Mă întreabă, în schimb, dacă Dumnezeu există, mă întreabă dacă se poate mulțumi cu horoscopul sau trebuie să facă ceva mai mult... Prin urmare, aceste rezultate vin în ajutorul Bisericii și o fac să se întrebe: «în ce mod poate fi potolită această sete? Nu cumva construim îngrădiri în jurul izvoarelor, dacă noi înșine ne considerăm izvor?» Iată, acest lucru mă face să tremur, pentru că înseamnă că noi avem izvorul vieții, care este Isus, înseamnă că tinerii simt nevoia de a-l căuta, iar noi, punem paleți sau garduri ca să nu se apropie!"

Tinerii sunt cei care mai mult ca toți ceilalți dispun de timp liber. Iată de ce - a îndemnat episcopul Sigalini - este important ca laici și persoane consacrate să desfășoare activități de evanghelizare chiar în locurile de... divertisment.

După Radio Vatican


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat