Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Imagine de la  www.reppublica.itAsasinat în timp ce se ruga

Un "martor curajos al evangheliei carității", astfel îl definește Benedict al XVI-lea pe preotul Andrea Santoro, din clerul fidei donum al Diecezei de Roma, asasinat duminică, 5 februarie, în Turcia, în localitatea Trebisonda.

În două telegrame, una trimisă cardinalului vicar Camillo Ruini și alta Mons. Luigi Padovese, vicar apostolic al Anatoliei, papa deplânge "orice formă de violență" și dorește ca sângele vărsat de părintele Andrei să devină "sămânță de speranță pentru a construi o adevărată frățietate între popoare".

Misionarul a fost ucis de un adolescent cu două împușcături de pistol. Tânărul ar fi strigat "Allah e mare", înainte de a trage împotriva preotului, în timp ce se ruga aproape de altarul bisericii sale din Trebisonda, după celebrarea Liturghiei. "Pr. Andrea a fost ucis cu două focuri: după primul a putut să strige unui tânăr aflat în biserică să se adăpostească; al doilea l-a ucis..., a declarat episcopul Luigi Padovese, vicar apostolic de Anatolia. Pr. Andrea era îngenuncheat iar persoana care l-a împușcat nici măcar nu a intrat, a stat la ușa bisericii, la o distanță de 4-5 metri. L-a ochit și a tras".

O viață dedicată în întregime lui Cristos, dialogului dintre religii și culturi, înțelegerii reciproce între popoare. Acesta a fost preotul Andrea Santoro. Un om îndrăgostit de misiunea sa, care prin cuvinte și gesturi a demonstrat într-adevăr că Dumnezeu este iubire. Cu acest spirit, în urmă cu șase ani, pe atunci paroh al comunității "Sfinții Fabian și Venanțiu" din Roma, a cerut să poată pleca în Turcia. În locurile în care, a subliniat el însuși într-un interviu acordat cu câteva zile înainte de a fi ucis suplimentul săptămânal Roma sette, "apostolii au fost angajați într-o activitate de evanghelizare, din care a luat ființă Biserica". Aici, la Trebisonda, la Marea Neagră, părintele Andrea - născut în provincia de Latina, acum 60 de ani - a trăit ultima parte a vieții sale ca martor al evangheliei. Dar în acest ținut, părintele Andrei s-a angajat neobosit pentru cei slabi, pentru cei lipsiți de apărare. Îndeosebi, a ajutat atâtea tinere căzute în infernul prostituției.

Mărturia sa a fost una eroică, a afirmat cardinalul Camillo Ruini, după ce a binecuvântat sicriul cu trupul neînsuflețit al preotului Andrea Santoro, sosit marți, 7 februarie, la ora 11.00, la aeroportul Ciampino din Roma. Puțin după aceea, s-a aflat și despre arestarea tânărului de 16 ani care duminică, 5 februarie, îl asasinase pe preot în biserica sa din Trebisonda din Turcia. Tânărul - a relatat televiziunea turcă NTV - ar fi mărturisit că a acționat în virtutea valului de mânie suscitat de caricaturile la adresa lui Mahomed.

Cardinalul Camillo Ruini vicar general pentru Dieceza Romei, vineri, 10 februarie, la ora 10.00, în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", a prezidat Liturghia de înmormântare. În încheierea omiliei, vădit emoționat, cardinalul a amintit cuvintele mamei părintelui Andrei în vârstă de 90 de ani: "Mama părintelui Andrea iartă din toată inima persoana care s-a înarmat pentru a-i ucide fiul și simte o mare durere pentru el fiind și el un fiu al unicului Dumnezeu care este iubire".

Într-una dintre ultimele scrisori ale pr. Santoro, acesta îndemna pe credincioșii săi: "Fie viața voastră ca o lumânare, care să se consume de bună voie".

"Aș vrea să strâng destui bani pentru a merge în Italia și să-i sărut mâinile acelei femei bune și curajoase". Astfel, într-un interviu acordat cotidianului italian Il corriere della sera vorbește Hikmet Akdin, tatăl lui Ouzhan, băiatul turc arestat pentru asasinarea preotului italian Andrea Santoro. "Am aflat - spune bărbatul - că mama preotului l-a iertat. Aș vrea să o întâlnesc și să-i sărut mâinile în semn de gratitudine. Faceți să afle că prețuiesc mult bunătatea ei, că m-a impresionat. Este o femeie curajoasă și va fi, negreșit, o mamă excelentă". În ceea ce privește actul absurd comis de fiul său, "are 16 ani - spune Hikmet Akdin. Este în tratament psihiatric da câțiva ani și ia medicamente deoarece capul nu-l ajută întotdeauna. Nu este adevărat că e în contact cu islamiști radicali și nu e adevărat că a primit ordin de la cineva pentru a-l ucide pe părintele Andrei". Și încheie: "Am educat fiii mei la toleranță și la respect. În casa mea, un creștin și un musulman sunt doi oameni egali care se roagă la un Dumnezeu diferit".

Cu câteva zile înainte de a fi asasinat, părintele Andrei, a trimis papei Benedict al XVI-lea o impresionantă scrisoare. O scrisoare simplă și profundă în care preotul nu vorbește atât despre sine cât despre săracii săi, mai mult, ei sunt cei care vorbesc.

"Sanctitate, vă scriu în numele câtorva doamne georgiene din Parohia mea "Sfânta Maria" din Trabzon de la Marea Neagră în Turcia. Mi-au dictat-o în turcă, o traduc potrivit cuvintelor lor și fac să o aveți cu ocazia venirii mele la Roma". Astfel începe scrisoarea scrisă papei de părintele Andrea Santoro, cu 5 zile înainte de a fi ucis. "Turma mea - spune preotul - este formată din 8-9 catolici, numeroșii ortodocși din oraș și musulmanii care reprezintă 99% din populație". Părintele Andrei reproduce apoi ceea ce i-au dictat cele trei enoriașe ale parohiei care îl invită pe papa la Trabzon:

"Dragă papă, vă salutăm în numele tuturor georgienilor. De la Dumnezeu cerem pentru tine sănătate în numele lui Isus. Suntem foarte mulțumiți că Dumnezeu te-a ales ca papă. Roagă-te pentru noi, pentru cei săraci, pentru sărmanii din toată lumea, pentru copii. Credem că rugăciunile tale ajung direct la Dumnezeu. Georgienii sunt foarte săraci, au datorii, sunt fără casă, fără muncă. Suntem fără forțe. Trăim în acest moment la Trabzon și lucrăm. Tu roagă-te ca Dumnezeu să ne binecuvânteze și să creeze în noi o inimă nouă și curată. Noi nu uităm viața creștină, și pentru turci căutăm să fim un bun exemplu în numele lui Dumnezeu, pentru ca prin intermediul nostru să-l vadă și să-l preamărească pe Dumnezeu. Noi nu avem multe lucruri să-ți spunem și să-ți povestim, însă, "Inshallah" (dacă Dumnezeu vrea), dacă vei veni la Trabzon vom putea vorbi față în față. Venirea ta va fi o sărbătoare fericită".

"Sanctitate - scrie părintele Andrea - mă alătur acestor trei femei pentru a vă invita într-adevăr la noi. Este o mică turmă, cum spunea Isus, care caută să fie sare, aluat și lumină în acest ținut. O vizită a dumneavoastră, chiar dacă scurtă, ar fi de mângâiere și încurajare. Dacă Dumnezeu vrea... la Dumnezeu nimic nu este imposibil. Vă salut și vă mulțumesc pentru tot. Cărțile dumneavoastră mi-au fost de hrană în timpul studiilor mele de teologie. Binecuvântați-mă. Și fie ca Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă asiste și pe dumneavoastră". Semnată, don Andrea Santoro, preot "fidei donum".

Într-o mărturie culeasă în Turcia în 2004 de Paola Corneli pentru programul Rai Uno: "A sua immagine", părintele Andrei vorbea despre misiunea creștinului.

"Credința este plecare. Ca cea a lui Abraham, la fel ca Maria, ca Paul... Credința este a primi plecarea, venirea lui Dumnezeu spre noi. El ne caută. El vine în întâmpinarea noastră. Iar apoi devine plecarea noastră, animați de același spirit de iubire... În ce mod putem și astăzi continua această plecare a noastră? Înarmați cu același bagaj al lui Paul: numele lui Isus, un nume de mântuitor, de reconciliator, de împăciuitor. Un nume în al cărui sânge noi am fost adunați în unitatea Tatălui, a Fiului și a Duhului Sfânt, și un nume în sângele căruia suntem dispuși să dăm sângele nostru (...) resemănând același cuvânt. Aici suntem în zona Anatoliei, în toată Dieceza de Anatolia. Apoi este Europa noastră, este tot Orientul Mijlociu, este lumea întreagă... A semăna din nou, "a resemăna", a reaprinde aceste mici lumini, a reveni aici la Antiohia pentru a relua acest foc inițial, pentru a învăța din nou cum se seamănă Biserica în spiritul de pace... și cum se seamănă aici, în contact cu realități atât de diferite și la câțiva pași de locuri unde, din păcate, se varsă sânge! În contact cu musulmanii, în contact cu evreii, în contact cu feluritele comunități creștine: iată, este vorba de a se prezenta cu numele lui Isus, având în noi stigmatele sale, cum a făcut Isus când le-a apărut apostolilor. Le-a apărut și le-a zis: "Pacea să fie voi,...primiți pe Duhul Sfânt". Și le-a arătat mâinile și coasta. Trebuie să arătăm iubirea care ne străbate inima și care străpunge și mâinile noastre, pentru că nu există dar al lui Isus, nu există dar al iubirii Tatălui care să nu treacă printr-o monedă, care este darul vieții noastre, care este darul de a iubi peste măsură, iubind și pe cine nu ne iubește, servindu-l pe cine nu ne servește, dând viața celui care uneori ne-o face imposibilă".

După Radio Vatican


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat