Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Spiritualitatea comuniunii și în România

Prezent la Roma, unde a participat la o reuniune de episcopi, prieteni ai Mișcării Focolarelor, episcopul Aurel Percă, auxiliar de Iași, s-a aflat duminică, 16 februarie, în mijlocul credincioșilor români de rit latin din Roma și Ladispoli pentru care a celebrat Sfânta Liturghie. Împreună cu auxiliarul de Iași au concelebrat, parohul-capelan, părintele Isidor Iacovici și părintele Iulian Faraoanu, vicecapelan, precum și mulți dintre preoții români prezenți la Roma pentru studii.

Reuniunea spirituală anuală a episcopilor, prieteni ai Mișcării Focolarelor, s-a desfășurat în perioada 11-17 februarie la centrul Mariapoli din Castel Gandolfo, în apropierea Romei. Punctul de referință al întâlnirii, promovată de cardinalul Miloslav Vlk, arhiepiscop de Praga, a fost enciclica Deus caritas est a papei Benedict a XVI-lea, pe care cei aproape 100 de participanți la reuniune l-au întâlnit pentru prima dată cu ocazia audienței generale de miercuri, 15 februarie, în aula "Paul al VI-lea" din Vatican. Între participanții la cea de-a XXX-a reuniune de acest gen s-a aflat și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, Republica Moldova, cunoscător al Mișcării Focolarelor încă din anii de seminar. PS Aurel Percă, prezent pentru a doua oară la o asemenea întâlnire, a împărtășit Mons. Anton Lucaci de la Radio Vatican impresiile și semnificația acestor reuniuni de episcopi, prieteni ai Mișcării Focolarelor, înființată de Chiara Lubich.

Am avut fericirea să particip la această întâlnire cu episcopii, prieteni ai Mișcării Focolarelor, care a adunat în acest an circa 100 de episcopi din toată lumea, episcopi care au mai participat, dar și episcopi noi care au participat pentru prima oară. Anul acesta a fost a 30-a întâlnire inițiată de episcopul Klaus Hemmerle care în urmă cu 30 de ani, cu 15 episcopi, a început această frumoasă mișcare. Astăzi această mișcare este coordonată de cardinalul Vlk, arhiepiscop de Praga. În cadrul acestei întâlniri participarea episcopilor, într-adevăr, este un moment și de trăire a comuniunii episcopale preoțești, dar și a colegialității, în sensul că aceste zile oferă posibilitatea de a ne cunoaște, de a ne ruga împreună, de a cunoaște realitățile Bisericilor locale, de a lua act de anumite probleme și apoi de a ne aduna din nou în rugăciune și la celebrarea Liturghiei. De fapt acest aspect face parte din spiritualitatea comuniunii, spiritualitate promovată de Mișcarea Focolarelor care pornește de la realitatea subliniată și de Isus: "Unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt și eu prezent în mijlocul lor". Acest lucru vrea să canalizeze sau să unească preocupările tuturor participanților, în cazul de față episcopi, care au această conștiință că Isus este mereu prezent în mijlocul celor adunați pentru acest moment. Dar spiritualitatea comuniunii nu se limitează numai la aceste întâlniri la nivel mondial, ea continuă și atunci când episcopii se întorc în diecezele lor. Acolo, în fața problemelor care preocupă pastorația diecezană, episcopul trebuie să aibă conștiința că Isus este mereu prezent în mijlocul activității lui, a preotului sau a celor care fac parte din această mișcare. Este o motivație și o încurajare pentru a depăși momentele de dificultate, de singurătate, de izolare uneori, care se pot manifesta în viața episcopilor și a preoților. Spiritualitatea de comuniune are, așadar, menirea să dea acea garanție că Isus este mereu prezent în mijlocul activității episcopului sau a preoților în favoarea poporului creștin. Aș vrea să mai subliniez că la această întâlnire a episcopilor din toate continentele se stabilesc de obicei legături de prietenie, legături care continuă în timpul anului prin diferite forme, mai recent și prin internet, ceea ce ne ajută să fim la curent cu situația reală a unei Biserici locale, cu preocupările episcopilor care se prezintă și aduc aspecte îmbucurătoare din viața diecezelor, aspecte care privesc și situația țării din care fac parte sau de unde provin, ceea ce ne face într-adevăr să fim o singură inimă și un singur suflet, nu numai în momentul întâlnirii de la Castel Gandolfo, ci și în timpul anului. Până la următoarea întâlnire avem motive profunde de a ne simți în comuniune cu toți episcopii cunoscuți, care sunt angajați în această mișcare a episcopilor, prieteni ai Mișcării Focolarelor.

Deci o întâlnire benefică ce vă face să vă întoarceți acasă cu sufletul primenit, încurajat, întărit de confrații întru episcopat.

Sigur aceste zile oferă întâi de toate o posibilitate pentru fiecare participant să mediteze asupra diferitelor tematici care sunt propuse. Anul acesta, de exemplu, tema întâlnirii de la Castel Gandolfo a fost: "Cristos, răstignit și abandonat, chip al lui Dumnezeu, iubire și viață pentru unitate". Plecând de la această temă toate intervențiile, conferințele, meditațiile care au fost repropuse din scrierile fondatoarei Mișcării Focolarelor, Chiara Lubich, au subliniat tocmai acest aspect: Cristos răstignit și părăsit poate fi o imagine a episcopului sau a preotului care, în mijlocul problemelor pastorale, deseori poate fi abandonat, se simte părăsit, dar, întrucât momentul răstignirii și abandonării lui Isus este doar o trecere spre momentul următor al învierii, la fel și pentru viața episcopului sau a preoților nu ne oprim numai la momentele grele sau de părăsire, dar știm că, așa cum pentru Cristos a fost o înviere, la fel și pentru episcop sau preot, în mijlocul celor mai grave probleme de părăsire, există o ieșire. De cele mai multe ori această ieșire se bazează tocmai pe realitatea învierii lui Cristos. Această realitate oferă mult optimism și speranță pentru activitatea pastorală a fiecărui păstor. Cât privește această trăire a spiritualității care provine din tematica fixată pentru fiecare an, sigur că este ca un program de viață spirituală, de viață pastorală. Dacă mă gândesc la toate temele care au fost prezentate de diferiți relatori, teologi sau episcopi, într-adevăr pot spune că au fost foarte multe aspecte nu numai teoretice, ci și pornite din realitate, din viața pastorală, care au ilustrat modul în care trebuie să trăim această realitate a lui Cristos răstignit, părăsit în viața de toate zilele.

Preasfințite, ați intervenit la această adunare de episcopi?

Am intervenit în momentul în care erau impresii din partea participanților, pentru că fiecare episcop a fost invitat să își spună părerea sau să facă anumite considerații pe marginea experienței trăite. Eu am intervenit în penultima zi și am subliniat tocmai această bucurie că ne-am regăsit în jurul unor teme de actualitate pentru viața unui episcop și în al doilea rând bucuria de a fi trăit colegialitatea episcopală, faptul că am fost împreună episcopi din toată lumea și am putut să fim ca și apostolii într-un cenacol avându-l pe Isus în mijlocul nostru și împreună rugându-ne, împreună reflectând asupra realităților pastorale sau sociale din lumea de astăzi, în special cu referință la activitatea unui episcop.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat