Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: Comemorare și lansare de carte

În biserica parohială din Butea, jud. Iași, a avut loc, sâmbătă, 11 februarie 2006, în comemorarea aparițiilor Sfintei Fecioare Maria la Lourdes, o frumoasă sărbătoare a comunității: comemorarea a 120 de ani de la inaugurarea statuii Madonei de Lourdes la Butea și lansarea cărții Adu-ți aminte, Marie, și de România semnată de dr. Dănuț Doboș.

Sărbătoarea comunității catolice din Butea a debutat prin celebrarea unei sfinte Liturghii, care a fost prezidată de pr. decan Isidor Chinez. Alături de Sfinția sa au concelebrat peste 20 de preoți (fii ai satului, vecini și oaspeți) și au participat sute de credincioși, unii dintre ei sosiți din localitățile învecinate. Au participat, de asemenea, autoritățile locale și unii dintre intelectualii satului care activează în diferite orașe ale țării.

În cadrul predicii, părintele Iosif Dorcu - fiu al satului Butea - a făcut apel la memoria istorică a consătenilor săi și a evidențiat trei momente semnificative din istoria comunității: inaugurarea statuii Madonei de Lourdes (1886), rezistența oamenilor în fața Securității și solidaritatea lor în a-l apăra pe pr. Gheorghe Peț (1949) și jertfa preoților și a credincioșilor pentru ridicarea lăcașului de cult (1977-2000).

După celebrarea euharistică a avut loc lansarea cărții menționată mai sus. După ce părintele paroh Petru Blaj a făcut o introducere și a explicat ce înseamnă lansarea unei cărți, a luat cuvântul pr. Alois Moraru, paroh la biserica "Fericitul Ieremia" din Roman. În intervenția sa, a apreciat inițiativa parohului din Butea și a elogiat efortul făcut de autorul cărții pentru a sintetiza în câteva zeci de pagini un eveniment atât de important pentru Dieceza de Iași: începuturile cultului Madonei de Lourdes în România.

A urmat cuvântul autorului, dr. Dănuț Doboș, care a prezentat pașii pe care i-a urmat în scrierea acestei cărțulii speciale, care nu este altceva decât un capitol dintr-o sperată monografie istorică a comunității catolice din Butea, care împlinește în acest an 203 ani de atestare documentară. Un moment emoționant a fost finalul intervenției, când a fost provocat de pr. Petru Blaj să relateze impactul pe care l-a avut scrierea acestei cărți, dedicate Maicii Domnului, asupra vieții personale.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un frumos program artistic pregătit de copiii și tinerii comunității, coordonați de pr. vicar Robert Canceal și surori din Congregația "Misionarele Patimii lui Isus", care activează în acea parohie.

Pr. Alois Moraru


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat