Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

In memoriam: Pr. Mihai Diac - după patruzeci de zile

La 40 de zile de la trecerea la cele veșnice a părintelui Mihai Diac (decedat la 1 ianuarie în Spania, într-un accident rutier), la Valea Seacă, Bacău, în ziua de sâmbătă, 11 februarie 2006, în solemnitatea Sfintei Fecioare de la Lourdes, s-a celebrat un requiem solemn împreună cu sfânta Liturghie pentru odihna veșnică a sufletului celui răposat.

Sunt deja patruzeci de zile de la tristul eveniment al morții părintelui Mihai. Peste credincioșii din Valea Seacă încă se mai simte trăirea evenimentului, de aceea, pe lângă preoții prezenți, au dorit să participe și ei într-un număr cât mai mare. Fotografia părintelui Mihai încă mai putea fi văzută între florile din fața altarului. De asemenea și stola, așezată pe catafalc, și ea amintea de vocația celui pentru care ne rugam la sfânta Liturghie.

"Părintele Mihai a făcut un pelerinaj scurt prin această viață, avea să amintească la predică pr. Lucian Simon, formator la Seminarul "Sf. Iosif" din Bacău și coleg de promoție cu pr. Mihai. A fost însă suficient să facă cunoscută iubirea lui Dumnezeu, precum și darurile pe care le-a avut din plin. Dacă n-ar fi fost suficient, Dumnezeu l-ar mai fi lăsat. Însă a considerat că trebuie să-l cheme la sine pentru a-i da deja răsplata pregătită slujitorului credincios".

Printre credincioșii prezenți puteau fi văzuți mama, tata, frații și surorile părintelui Mihai. Prezența lor era un semn al continuării fidelității față de Dumnezeu, care "nu l-a răpit" pe părintele Mihai, ci "l-a chemat" pentru a-l răsplăti pentru slujirea făcută în favoarea sa. Liniștea sufletească care se putea citi pe chipurile lor lăsa să se întrevadă nu o resemnare stoică, ci mai degrabă bucuria lucrului dus la capăt. Erau convinși că au făcut partea lor și au făcut-o bine. În rest, Dumnezeu, autorul vieții, va face mai mult, va face chiar mai mult decât poate omul muritor să spere.

A fost prezent și un grup de surori carmelitane, surori în congregația cărora părintele Mihai are o soră. Pentru că a considerat că slujirea lui Dumnezeu nu se poate bloca, în ciuda unui astfel de eveniment, cum a fost moartea fratelui ei, s-a întors acolo unde tocmai Dumnezeu o chemase, la mănăstirea din Italia. Au venit însă surorile ei în Domnul și prin ele s-a făcut și ea prezentă.

De asemenea și părintele paroh împreună cu părintele vicar ni s-au pus la dispoziție oferindu-ne posibilitatea de a ne ruga împreună pentru cel care a fost și va rămâne în veci colegul nostru întru preoție.

Părintele Mihai a fost pentru cei care l-au cunoscut un adevărat slujitor al lui Dumnezeu. Nu a avut nevoie de mulți ani de preoție pentru a arăta bunătatea, buna dispoziție și zâmbetul lui Dumnezeu. În cei șase ani și jumătate de preoție a celebrat sfânta Liturghie, sacramentele Botezului, Pocăinței, Maslului, diverse sacramentalii, a predicat, a făcut cateheze, a fost misionar printre creștinii din România și din Spania, într-un cuvânt, a fost preotul lui Cristos.

La patruzeci de zile de la trecerea sa din această lume suntem în continuare datori să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru că l-a oferit omenirii, pentru că l-a născut prin Botez în Biserica Catolică și pentru că prin preoție l-a învrednicit să participe la preoția Fiului său, Isus Cristos.

Colegii preoți, precum și cei care l-au cunoscut, spun încă o dată: "Odihna cea veșnică dă-o lui Doamne și lumina cea fără de sfârșit să-i lumineze lui. Să se odihnească în pace. Amin"

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat