Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Lansarea și prezentarea enciclicei Deus caritas est

Academia Catolică "Sf. Augustin" a organizat miercuri, 8 februarie 2006, începând cu ora 19.00, în subsolul catedralei romano-catolice "Sf. Fecioară Maria, Regină", lansarea și prezentarea primei scrisori enciclice Deus caritas est - Dumnezeu este iubire a papei Benedict al XVI-lea, enciclică apărută în limba română la Editura "Presa Bună", din Iași, în colecția "Documente". Într-un moment următor au fost prezentate alte două cărți ale Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea.

La acest eveniment PS Petru Gherghel, episcop de Iași, pr. Nicolae Dascălu, consilier cultural al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, rector al Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, în prezența PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a preoților, persoanelor consacrate, a seminariștilor și a credincioșilor, au prezentat noua enciclică.

PS Petru Gherghel, făcând o expunere despre personalitatea papei Benedict al XVI-lea, a amintit de ziua de 19 aprilie 2005, moment în care a fost anunțat noul papă și păstor al Bisericii Catolice, și de cuvintele rostite în Piața "Sfântul Petru" și în fața televizoarelor de către marele teolog și om de carte, Joseph Ratzinger: în acel moment "un mare teolog și cărturar se prezintă lumii ca un umil lucrător în fruntea Bisericii".

Episcopul de Iași, după ce a amintit de câteva momente din activitatea Sfântului Părinte, a spus: "Ne apropiem acum de el, împreună catolici și ortodocși, de cel care vine la noi cu această enciclică în care ni se prezintă fundamentul oricărei relații interpersonale și al oricărei acțiuni ecumenice: iubirea... Iată argumentul întregii sale doctrine, a întregii sale activități și al misiunii extraordinare pe care o desfășoară: Deus caritas est!".

La încheierea conferinței, Preasfințitul a mulțumit pr. prof. dr. Wilhelm Dancă pentru traducerea textului, Editurii "Presa Bună", prin pr. Cornel Cadar, pentru tipărire. A mulțumit apoi ÎPS Daniel, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, pentru veștile de la întâlnirea de la Roma și pentru că l-a delegat pe pr. Nicolae Dascălu pentru cuvântul despre enciclică, în cele din urmă a mulțumit Sfântului Părinte pentru faptul că "a venit la noi cu această primă enciclică".

Pr. Nicolae Dascălu a spus că din această enciclică se desprinde viziunea filozofică a unui suveran pontif la început de mileniu cu privire la iubire, cu privire la ceea ce omul are mai multă nevoie. A făcut în continuare o descriere a celor trei termeni, eros-philia-agape, termeni cu care este exprimat conceptul de iubire, dar cu nuanțe diferite; iubirea-agape fiind cea mai importantă, o altfel de iubire față de conceptele întâlnite înaintea sa, este cea care este adusă în lume de creștinism. Părintele a vorbit despre eros-iubirea ascendentă și agape-iubirea descendentă, un aspect important fiind acela că "termenul agape a devenit cu timpul un alt nume pentru Euharistie".

Părintele Wilhelm Dancă a expus unele lucruri cu caracter general despre scrisorile enciclice și apoi a vorbit despre enciclica Deus caritas est. A amintit că o scrisoare enciclică înseamnă un program al papei și, pe lângă aceasta, atrage atenția asupra unor probleme.

Vorbind despre noua enciclică, care are 43 de paragrafe și 36 de note (de remarcat că toate aceste note au fost scrise din memorie), pr. Dancă a spus că papa vrea prin aceasta să demonstreze că erosul-iubirea sensibilă nu-și găsește finalitatea decât în agape-iubirea lui Dumnezeu, descendentă, kenotică. Deoarece caritatea ține de esența Bisericii, "această iubire creștină nu poate fi ascunsă, tăinuită; prin natura ei, ea se arată..., se împărtășește; astfel că prin faptele noastre de caritate nu doar împărțim din iubirea noastră, ci îl facem prezent pe Dumnezeu". Părintele a spus că în partea a doua, mai practică, găsim diferite exemple, ceea ce nu prea se întâlnește în alte asemenea documente.

Enciclica a fost scrisă mai întâi în limba germană, iar prezentarea ei a fost în ziua de 25 ianuarie. Sfântul Părinte a remarcat că e providențial faptul că enciclica a fost făcută cunoscută în Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor.

După prezentarea enciclicei Deus caritas est, au fost prezentate pe scurt alte două cărți ale papei Benedict al XVI-lea: Introducere în creștinism. Prelegeri despre crezul apostolic, de către pr. lect. dr. Ștefan Lupu, și Sarea pământului de către pr. lect. dr. Lucian Farcaș, ambele apărute la Editura "Sapientia".

Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 februarie: Iași: Lansarea și prezentarea enciclicei Deus caritas est.

* * *

Deus caritas est
Benedict al XVI-lea, Ed. "Presa Bună", 2006, ISBN 973-8191-73-4, 14x20cm, 70 p., 3,5 RON (35.000 ROL)

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro

* * *

Știri despre această enciclică:


 

lecturi: 45.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat