Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Noi apariții editoriale

Nouă cărți au apărut recent la Editura "Sapientia" a Institutului Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași. Pr. Ștefan Lupu, coordonatorul acestei edituri, a trimis câte o prezentare pentru aceste cărți, prezentări semnate de preoți, de un student de la Seminar sau chiar de PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași.

* * *

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții: Joseph Cardinal Ratzinger (Papa Benedict al XVI-lea), Sarea pământului. Creștinismul și Biserica Catolică la cumpăna dintre milenii. O convorbire cu Peter Seewald, tradusă din limba germană de dl. prof. Tudor Soroceanu. Cartea apare în format 14x20 cm, conține 338 de pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 17 RON.

Cartea de față reprezintă un amplu interviu realizat de ziaristul german Peter Seewald cu cardinalul Joseph Ratzinger, actualmente papa Benedict al XVI-lea, pe atunci prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, al cărei scop este acela de a veghea la respectarea adevărurilor fundamentale ale moralei și gândirii teologice catolice.

Apărută pentru prima oară în Germania, în 1996, această lucrare vede pentru întâia oară lumina tiparului în limba română, apărând în condiții grafice excelente la Editura "Sapientia" a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași.

Cartea este structurată pe trei capitole: "Persoana", "Problemele Bisericii Catolice", "În pragul noului timp"; iar răspunsurile cardinalului Ratzinger sunt surprinzător de naturale și lipsite de orice formalism. Cititorul își poate forma o imagine corectă și reală despre persoana și gândirea noului papă, care nu ocolește răspunsurile directe și simple, limbajul fiind accesibil atât persoanelor consacrate, cât și persoanelor care nu au primit o instruire religioasă complexă. Se remarcă tonul jurnalistic deosebit al lui Peter Seewald, care personalizează întrebările, astfel încât fiecare cititor se regăsește în paginile acestui volum. Lucrarea de față este deosebit de utilă și pentru faptul că oferă cititorului o radiografie complexă a situației actuale a Bisericii Catolice. "Fără doar și poate că nenumărați cititori și-au regăsit în ea propriile lor întrebări și au putut să întrevadă în răspunsuri călăuze care le-au fost de ajutor" spune cardinalul Ratzinger în prefața acestei lucrări.

Se poate afirma că multitudinea întrebărilor și varietatea răspunsurilor oferă o familiarizare cu spiritul real al catolicismului chiar și acelor persoane care sunt sceptice sau nu sunt catolice, cu alte cuvinte cititorul are ocazia de a intra în contact cu o carte umană și universală, deschisă tuturor. Această carte deosebită nu trebuie să lipsească din biblioteca nimănui, fiind accesibilă tuturor celor interesați de cunoașterea realității Bisericii Catolice și de modul în care se prezintă ea la începutul noului mileniu.

Stud. Andrei Dumitrescu

* * *

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Psalmii, în traducerea pr. Alois Bulai, pr. Anton Budău și pr. Iosif Răchiteanu, publicată în colecția "Studii biblice" cu nr. 5. Cartea conține numeroase note și comentarii. Apare în format 14x20, conține 583 de pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 25 RON.

Apariția unei noi traduceri a "Psalmilor" răspunde unei cerințe tot mai mari din partea credincioșilor de a avea la îndemână cărțile Sfintei Scripturi, cuvântul Dumnezeului celui viu și adevărat, prin care ne descoperă iubirea și planul său de mântuire. Traducerea și comentariile exegetice ale celor 150 de psalmi este semnată de părintele profesor Alois Bulai și de regretatul părinte profesor Anton Budău, care a trecut la Domnul în anul 1997, și de părintele Iosif Răchiteanu. Volumul beneficiază de o prezentare grafică frumoasă, iar limbajul este literar și în deplină conformitate cu normele academice în vigoare.

Textul propriu-zis al psalmilor este precedat de o introducere generală, în care sunt prezentați autorii, limba, contextul social și cultural care a favorizat apariția psalmilor; această introducere fiind utilă celor mai puțin familiarizați cu exegeza scripturistică. Această nouă traducere umple un gol simțit pe piața literaturii religioase catolice din România și nu numai, iar tematica variată a psalmilor (psalmi de laudă, de mulțumire, de pocăință, pentru răposați etc.), fac ca această lucrare să devină o adevărată carte de rugăciuni, utilă pentru fiecare moment al vieții. De menționat faptul că această traducere excelentă apare în Anul Sfintei Scripturi, în care Biserica locală de Iași și-a propus să aprofundeze și să mediteze mai profund cuvântul Domnului.

Lucrarea apare cu "speranța de a facilita o posibilă înțelegere mai aprofundată a acestui tezaur inepuizabil de rugăciune și spiritualitate", după cum ne spun autorii în "Introducere". Acest volum se adresează tuturor credincioșilor, indiferent de confesiune, și poate constitui un prim îndrumar în cunoașterea și contemplare frumuseții lui Dumnezeu.

Stud. Andrei Dumitrescu

* * *

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Adu-ți aminte, Marie, și de România, scrisă de Dănuț Doboș. Această carte apare în colecția "Istorie Bisericească", în format 14x20, are 148 de pagini și poate fi achiziționată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 6 RON.

Apărut sub egida Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, această nou studiu al domnului Dănuț Doboș își propune să descopere originile cultului Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, care a fost menționat documentar pentru prima oară în 1885, când la Parohia Romano-Catolică din satul Butea (IS) a fost adusă prima statuie a Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes. Astfel, treptat, cultul marian a cunoscut o răspândire rapidă pe teritoriul Diecezei de Iași, existând și astăzi.

Cartea se completează cu un fond ilustrativ bogat, cu rugăciuni și cântece mariane de epocă, cu reproduceri de documente originale, precum și cu o serie de mărturii de arhivă, referitoare la o serie de miracole care au avut loc în urma rugăciunii la Sfânta Fecioară Maria de la Lourdes. Lectura celor patru capitole ale lucrării captivează prin multitudinea de informații prezentate, prin eleganța limbajului științific folosit, accesibil totodată și cititorului obișnuit. Lucrarea se adresează atât iubitorilor de istorie ecleziastică, cât și celor îndrăgostiți de Mama cerească, sau care ar dori să cunoască mai multe din viața și obiceiurile catolicilor moldoveni.

Stud. Andrei Dumitrescu

* * *

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Trupul tău este făcut pentru iubire, scrisă de Daniel-Ange. Această carte apare în colecția "Diverse", în format 14x20, are 263 de pagini și poate fi achiziționată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 9 RON.

Autorul acestei lucrări este un preot francez, Daniel-Ange, fondatorul mișcării "Jeuneusse Lumière" și un cunoscut apostol al tinerilor. Lucrând și intrând în contact cu tineri din lumea întreagă, părintele Daniel-Ange a ajuns să cunoască foarte bine frumusețea, dar și neliniștile acestora, cauzate de influența lumii, dar și de vârstă. Din această bogată experiență s-au născut numeroase cărți, în care autorul folosește un limbaj cald și apropiat de realitățile cu care se confruntă tinerii din zilele noastre. Între aceste cărți se inserează și prezenta lucrare, "Trupul tău este făcut pentru iubire", în care autorul tratează o temă delicată a umanului: dimensiunea sexuală și conștientizarea ei la valoarea sa reală.

"Să spui adevărul despre sexualitate înseamnă să o redai luminii din care s-a născut: Inima lui Dumnezeu", scrie părintele Daniel-Ange în carte sa. Trupul uman este făcut pentru a colabora cu harul divin, nu pentru a-l terfeli în noroiul necurăției, așa cum propune lumea zilelor noastre, care se pare că l-a uitat pe Dumnezeu. Autorul prezintă corpul uman și energiile sexuale, care nu trebuie deviate de la parcursul lor normal, ci trebuie integrate ființei umane în ansamblul său. Cartea înfățișează și câteva dintre problemele majore de etică sexuală cu care se confruntă tinerii, acestea fiind întregite de un număr de mărturii cutremurătoare ale unor tineri care s-au eliberat de devierile lor și cu ajutorul acestei lucrări. Lucrarea este tradusă de doamna profesoară Daniela Floareș și apare pentru prima oară în limba română, fiind deosebit de utilă nu numai adolescenților și tinerilor, dar și părinților lor și celor angajați în educarea tineretului.

Stud. Andrei Dumitrescu

* * *

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Adjudeni, șase veacuri de prezență catolică pe valea Siretului, scrisă de Dănuț Doboș (coord.), Petronel Zahariuc, Lucia Cireș și Daniela Butnaru. Cartea apare în format 17x24, are 398 de pagini și poate fi achiziționată de la toate librăriile catolice din țară, la prețul de 20 RON.

Lucrarea de față este o amplă monografie a satului Adjudeni, din comuna Tămășeni, județul Neamț, așezat în lunca Siretului, atestat documentar în timpul domnitorului Alexandru cel Bun (1400-1432). Documentele bisericești atestă acest sat pentru prima dată în anul 1571, când episcopul Bernardino Querini a efectuat o vizită canonică în parohiile catolice din Moldova. Satul a cunoscut o dezvoltare firească, fiind astăzi una dintre cele mai mari comunități ale Diecezei de Iași. Domnul Dănuț Doboș, istoric al Diecezei de Iași, este autorul mai multor studii monografice dedicate unor comunități catolice precum Hălăucești (IS), Gherăiești (NT) sau Sagna (NT) și ne propune un nou studiu, asupra acestei localități.

Cele aproape 400 de pagini ale volumului oferă o privire completă asupra evoluției și a specificului acestui sat. Cititorul întâlnește în cuprinsul lucrării numeroase elemente de etnografie, de toponimie specifică acestui sat, obiceiuri culturale și religioase locale, istoricul bisericii parohiale din Adjudeni, (cea mai mare biserică catolică din Moldova), o caracterizare și prezentare succintă a preoților care au păstorit această comunitate de-a lungul timpului, printre care se remarcă regretatul preot Dumitru Adămuț (un adevărat erou modern al credinței) sau monseniorul Ioan Lucaci, care a murit de cancer în 1996.

Deosebit de interesantă este și prezentarea preoților catolici originari din Adjudeni, printre care se află monseniorul Ioan Bogleș (unul dintre primii preoți ai Diecezei de Iași distinși cu demnități pontificale), părintele Claudiu Dumea (cunoscut autor de cărți de spiritualitate) sau părintele Emil Dumea (autor de lucrări de istorie ecleziastică) etc. Nu sunt uitate nici persoanele consacrate, dascălii sau cadrele didactice care și-au legat numele de istoria satului.

Lucrarea deține un număr foarte mare de imagini de epocă, fotografii, documente, mărturii ale localnicilor, documente de arhivă, dintre care unele inedite. Este utilă nu numai pasionaților de istorie ecleziastică, ci și tuturor acelora interesați să observe modul în care a știut să-și trăiască credința o comunitate catolică românească.

Stud. Andrei Dumitrescu

* * *

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Cantate Domino, avându-i în calitate de coordonatori pe preoții Iosif Răchiteanu și Mihai Bișoc. Cartea apare în format 14x20, are 1060 de pagini și poate fi achiziționată de la toate librăriile catolice din țară, la prețul de 25 RON.

Înconjurat de minunățiile creației pe care le percepe în inefabila lor frumusețe și ordine, omul are o reacție religioasa fundamentală: se prosterna în adorație și aduce mulțumire, lăudându-l pe Creator - "Doamne, Dumnezeul nostru, cât de minunat este numele tău pe tot pământul...! Ce este omul că te gândești la el, sau fiul omului că îl vizitezi?" (Ps 8,1.5).

Mai ales experiența istorică îi oferă omului posibilitatea să experimenteze ocrotirea, eliberarea, vindecarea și răscumpărarea: "Să cântăm Domnului, căci strălucită este biruința lui... el m-a salvat... el este Dumnezeul părinților mei, pe el îl voi preamări" (Ex 15,1-2).

Numeroasele atitudini ale omului în fața Maiestății lui Dumnezeu unic și întreit și a atotputerniciei sale iubitoare și pline de îndurare, în fața tulburătorului eveniment al Întrupării în care este recapitulată toată creația, sunt prezente in colecția de față.

Îngrijitorii acestei ediții, pr. Iosif Răchiteanu și prof. Mihai Bișoc, ajutați de studenții teologi Adrian Ghercă, Ciprian Hușanu, Iulian Farțade, Vincențiu Balint, Fabian Tiba, Eduard Soare, George Ivan, Valentin Aenoaiei, Daniel-Ionel Medveș și Lucian Giurgea, au adunat cu grijă și au selectat ceea ce geniul uman a creat pentru sensibilitatea specifica spațiului geografic și timpului istoric in care viețuim, au ordonat și au corectat cu delicatețe tezaurul de cântece care s-a sedimentat și a fost asimilat de poporul nostru creștin, având in vedere în chip special comunitatea seminarului, pentru care este făcută și selecția pieselor și armonizarea, fără a exclude posibilitatea ca această colecție să poată fi utilizată cu folos și de alte ambiente.

Pr. Alois Bulai

* * *

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Gloria in excelsis Deo! Cântece pentru Advent și Crăciun. Este o colecție de cântece ce conține textele celor mai cunoscute cântece de Advent și Crăciun. Apare în format 12x17, cu 139 de pagini și poate fi achiziționată de la toate librăriile catolice din țară la prețul 5 RON.






* * *

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Sfântul Rozariu - Rugăciune contemplativă a Evangheliei, scrisă de Albert Holenstein. Această carte apare în colecția "Diverse", în format 14x20, are 136 de pagini și poate fi achiziționată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 7 RON.

Rozariu este, de la un capăt la celălalt, o rugăciune biblică. Meditațiile sale nu sunt nimic altceva decât mesajele fundamentale ale Evangheliilor. Rugăciunea Rozariului vrea să ne călăuzească, de mână cu sfânta Fecioară Maria, la Cristos, la o vie întâlnire cu el. Cei care se roagă contemplă cu ochii Marie viața lui Isus. În timp ce lasă să lunece printre degete perlele rozariului, iar inima lor se află lângă Isus, țin toată credința lor într-o mână.

Ceea ce este scris aici dorește să vă invite să intrați în liniște și reculegere. Cuvântul convingător este la început: este cuvântul Scripturii. El nu poate fi numai citit, el trebuie ascultat și iar ascultat - are nevoie de timp. Ceea ce stă scris nu este numai ceva trecut. Este mereu prezent. Istoria mântuirii merge mai departe cu noi și prin noi. Dacă, prin rugăciunea și meditarea misterelor Rozariului, ne este dăruit accesul la misterul cel mai adânc al vieții noastre, al istoriei lui Dumnezeu cu noi, atunci, această carte și-a atins scopul. Maria ar putea fi o cale. Ea a deschis calea lui Dumnezeu către noi, oamenii. Să învățăm de la ea să fim deschiși și disponibili, să ne lăsăm întâlniți de Dumnezeu, să tăcem și să cugetăm.

Albert Holenstein

* * *

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Zidind Biserica, trăind ca Biserică, scrisă de Albert Holenstein. Această carte apare în colecția "Diverse", în format 14x20, are 179 de pagini și poate fi achiziționată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 10 RON.

Parcurgând și meditând omiliile, cuvântările și gândurile exprimate în lucrarea de față, opera unui mare modelator de suflete, de sanctuare spirituale, de viitori preoți și misionari, precum și de edificii de piatră - biserici, mănăstiri și centre de formare -, se poate trage o concluzie: fiecare apostol trebuie să-și considere misiunea primită ca pe una de arhitect spiritual, modelând și desăvârșind adevărate sanctuare.

Fiecare suflet este un sanctuar, un templu al lui Dumnezeu, și este destinat să participe la cea mai mare și nobilă construcție: împărăția lui Dumnezeu, în care toți cei care cred sunt pietre vii, dispuși să zidească o casă duhovnicească o preoție sfântă, ca să aducă jertfe duhovnicești, plăcute lui Dumnezeu, prin Isus Cristos (cf. 1Pt 2,5). Titlul acestei cărți noi, dar scrise cu mare iubire de Prelatul Albert Holenstein, vorbește de la sine: Kirche bauen, Kirche leben (Zidind Biserica, trăind ca Biserică).

Experiența unui mare păstor, trăirea sacerdotală personală în mijlocul poporului lui Dumnezeu, angajarea în susținerea atâtor opere misionare la nivel național și internațional, contactul cu atâta lume care și-a dat concursul la atâtea inițiative pastorale, sociale și caritative sunt tot atâtea motive care ne încurajează și ne determină să primim această carte ca pe un dar de suflet, în munca ce ne revine și nouă de a contribui nu numai la construirea de biserici materiale, ci și a lucra cu mai mult zel și însuflețire a construirea sanctuarelor sufletești și, mai ales, la zidirea împărăției lui Dumnezeu.

Petru Gherghel, episcop de Iași

* * *

  • Sarea pământului. Creștinismul și Biserica Catolică la cumpăna dintre milenii. O convorbire cu Peter Seewald,
    Joseph Cardinal Ratzinger (Papa Benedict al XVI-lea), Ed. "Sapientia", 2006, ISBN 973-8474-70-1, 14x20 cm, 338 p., 17 RON

  • Psalmii,
    Pr. Alois Bulai, pr. Anton Budău, pr. Iosif Răchiteanu, Ed. "Sapientia", 2006, ISBN 973-8474-63-9, 14x20 cm, 583 p., 25 RON

  • Adu-ți aminte, Marie, și de România,
    Dănuț Doboș, Ed. "Sapientia", 2005, ISBN 973-8474-68-X, 14x20, 148 p., 6 RON

  • Trupul tău este făcut pentru iubire,
    Daniel-Ange, Ed. "Sapientia", 2006, ISBN 973-8474-64-7, 14x20, 263 p., 9 RON

  • Adjudeni, șase veacuri de prezență catolică pe valea Siretului,
    Dănuț Doboș (coord.), Petronel Zahariuc, Lucia Cireș, Daniela Butnaru, Ed. "Sapientia", 2005, ISBN 973-8474-67-1, 17x24, 398 p., 20 RON

  • Cantate Domino,
    Iosif Răchiteanu - Mihai Bișoc (coord.), Ed. "Sapientia", 2005, 14x20 cm, 1060 p., 25 RON

  • Gloria in excelsis Deo! Cântece pentru Advent și Crăciun,
    Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" Iași, Ed. "Sapientia", 2005, 12x17, 139 p., 5 RON

  • Sfântul Rozariu - Rugăciune contemplativă a Evangheliei,
    Albert Holenstein, Ed. "Sapientia", 2005, 136 p., 14x20, 7 RON

  • Zidind Biserica, trăind ca Biserică,
    Albert Holenstein, Ed. "Sapientia", 2005, 14x20, 179 p., 10 RON

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 57.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat