Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Două mâini pentru a sluji iubirea

Scrisă la inițiativa PS Petru Gherghel, cartea "Două mâini pentru a sluji iubirea", apărută la Editura "Presa Bună", se adresează în mod special surorilor din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot". Autorul, care poate fi "episcopul, parohul sau alt slujitor al Bisericii chemat să-l reprezinte pe Cristos între oameni", propune o viziune de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă o soră chemată să-l slujească pe Isus Cristos, marele preot.

Cartea pornește de la trei texte din Sfânta Scriptură: Buna-Vestire (Lc 1,26-38); Isus Cristos în casa celor două surori, Marta și Maria (Lc 10,38-42) și Imnul în cinstea dragostei (1Cor 13,1-13).

Textul din primul capitol al Evangheliei după sfântul Luca, referitor la Buna-Vestire, oferă cadrul pentru germenul vocației prezent în fiecare persoană consacrată. Relevante sunt reflecțiile pe marginea acestui text: "Dorința de a fi soră"; "Cineva te-a precedat în slujire"; "Prima slujitoare a lui Isus"; "Model de dăruire și credință"; "Imitatoarea lui Isus"; "Apare doar pentru a-l propune pe Isus"; "Îl însoțește la templu"; "Îl ocrotește purtându-l în Egipt"; "Îl educă în copilăria de la Nazaret"; "Slujitoare la Cina cea de taină"; "E prezentă sub cruce"; "Iat-o pe mama ta"; "Se roagă cu Biserica"; "Sunt o altă «slujitoare» a lui Isus?"

Cât privește prezența lui Isus în casa celor două surori, Marta și Maria, persoana consacrată înțelege că Dumnezeu nu poate fi slujit numai prin rugăciune, excluzându-se munca, dar nici numai prin muncă, excluzându-se rugăciunea. Dacă într-un corp ambele mâini sunt necesare, la prezența lui Isus în casa celor două surori s-au dovedit necesare amândouă. Singura precizare era doar de ordinul ierarhiei valorilor. Din acest text transpar reflecții ca: "Isus te-a preferat pe tine"; "Fidelitatea ta a fost răsplătită"; "Rugăciunea te-a susținut"; "Grija pentru Isus"; "Dumnezeu a învins în tine"; "Chemată la mai mult"; "Mergi și fă și tu la fel"; "În Biserică și pentru Biserică"; "Ca lutul în mâinile olarului"; "La drum cu Marta și Maria"; "Puterea rugăciunii"; "Întâlnirea cu aproapele"; "Ești în locul Mariei și al Martei"; "Cu o soră asemenea ție"; "Caută în toate sfințenia"; "Cu Marta și Maria alături de Isus".

În sfârșit, imnul în cinstea dragostei a clarificat necesarul absolut: "Totul din iubire"; "Nu ajunge să știi"; "Calitățile iubirii"; "Iubirea este veșnică".

Cartea se încheie cu o serie de rugăciuni specifice surorilor din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot".

În încheierea Introducerii, PS Petru Gherghel, întemeietorul surorilor "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", precizează: "Vă înmânez cu mare bucurie și speranță aceste gânduri și aceste minunate puncte de reflecție. Și tu ești mireasa lui Cristos, marele preot, și ești chemată să spui asemenea sfintei Fecioare Maria: "Iată slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău" (Lc 1,38).


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat