Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Până unde poate merge libertatea de exprimare?

Pe fondul protestelor provocate de caricaturile publicate în diverse ziare cu privire la islam revine în actualitate întrebarea: până unde poate merge libertatea de expresie? În România ne amintim că aceleași discuții au avut loc și în decembrie anul trecut, cu ocazia punerii în scenă la Iași a piesei "Evangheliștii", după un text al Alinei Mungiu-Pippidi. Și atunci a fost sesizarea că libertatea de exprimare nu poate merge până la a jigni sentimentele religioase ale celorlalți. O mare parte a mass-media din România s-au solidarizat atunci pentru a demonstra contrariul și a acuza Biserica de amestec în libertatea de exprimare. Astăzi aceleași mijloace de comunicare din România spun contrariul. Când creștinismul este insultat este din partea presei românești o măsură, acum, după ultimele evenimente o alta. Atunci nu au existat chemări la respect pentru religie, acum, din partea acelorași persoane, se pare că lucrurile au luat o altă turnură. Să fie vorba de schimbare de optică, de convingeri, sau, mai degrabă, de o doză de ipocrizie?!

Pentru clarificare redăm în continuare câteva reflecții ale unor oameni ai Bisericii publicate de Radio Vatican luni, 6 februarie 2006.

* * *

Se intensifică în țările islamice protestele și represaliile violente provocate de caricaturile la adresa islamului apărute în presa Occidentală. În Liban, o biserica creștină de rit maronit a fost, în ziua de duminică, 5 februarie 2006, ținta unui atac din partea musulmanilor. De asemenea, în Siria au fost incendiate ambasadele Norvegiei și Danemarcei.

"Conviețuirea umană reclamă o atmosferă de respect reciproc" - este ceea ce se afirmă într-o declarație a Sălii de Presă a Sfântului Scaun cu privire la caricaturile asupra islamului.

Părintele Ciro Benedettini se referă la protecția lumii islamice, iar episcopul Vincenzo Paglia face o reflecție asupra semnificației pentru raporturile dintre Occident și islam.

"Dreptul privind libertatea de exprimare nu poate fi invocat pentru a jigni sentimentul religios al credincioșilor" - este ceea ce se subliniază într-o declarație a Sălii Vaticane de Presă difuzată sâmbătă, 4 februarie 2006.

Nota răspunde unor cereri de precizări privind poziția Sfântului Scaun față de chestiunea caricaturilor asupra lui Mahomed publicate de ziare europene, care au dat naștere unor proteste vehemente din partea lumii islamice.

Directorul adjunct al Sălii Vaticane de Presă, părintele Ciro Benedettini, a spus: "Dreptul la libertatea de gândire și de exprimare stabilit prin Declarația drepturilor omului nu poate implica dreptul de jignire a sentimentului religios al credincioșilor. Acest principiu este valabil, firește, cu referire la orice religie. Conviețuirea umană reclamă o atmosferă de respect reciproc pentru a favoriza pacea între oameni și națiuni. Totodată anumite forme de critică exasperată sau de batjocorire a altora denotă o lipsă de sensibilitate umană și pot constitui în unele cazuri o provocare inadmisibilă. Istoria învață că nu pe această cale se vindecă rănile din viața popoarelor".

Există însă o precizare a Sălii de Presă și în legătură cu protestele din aceste zile?

"În mod cert trebuie spus imediat că jignirile aduse de o singură persoană sau de un organ de presă nu pot fi imputate instituțiilor publice din țara respectivă, ale cărei autorități vor putea și vor trebui eventual să intervină potrivit principiilor legislației naționale. Acțiunile violente de protest sunt din aceste motive în aceeași măsură deplorabile. Pentru a reacționa la o jignire nu se poate ignora adevăratul spirit al fiecărei religii. Intoleranța reală sau verbală, din orice parte ar veni ca acțiune sau reacție, constituie întotdeauna o amenințare serioasă la adresa păcii".

* * *

Sâmbătă, 4 februarie 2006, ca și zilele trecute, nu au lipsit manifestații de protest împotriva caricaturilor. Zeci de tineri palestinieni au încercat sâmbătă dimineață să pătrundă cu forța în sediul Uniunii Europene din Gaza, strigând sloganuri împotriva Danemarcei și promițând că își vor vărsa sângele pentru reabilitarea profetului Mahomed.

La Londra, în schimb, circa 400 de persoane au organizat o nouă manifestație în fața ambasadei daneze după ce vineri asediaseră misiunea diplomatică. La rândul său, departamentul de stat american a condamnat ferm publicarea caricaturilor.

Asupra semnificației situației respective pentru raporturile dintre Occident și islam iată o reflecție a Monseniorului Vincenzo Paglia, episcop de Terni.

"Nicăieri nu trebuie expus batjocurii publice conținutul credinței, lucrul cel mai profund al vieții. Cred că a confunda libertatea cu bastonul este unul dintre marile pericole ale Occidentului, ceea ce apoi aduce și reversul medaliei: un fundamentalism care nu cunoaște nici o formă de mediere sau de toleranță.

Monsenior Paglia, în aceste zile numeroase drapele daneze sunt incendiate, dar se înmulțesc și amenințările cu moartea la adresa jurnaliștilor europeni. Cum apreciați aceste reacții?

Sunt descumpănit, nu există îndoială că e o reacție disproporționată, dar, așa cum se întâmplă adesea, anumite atitudini se transformă în pretext al unor bătălii politice mult mai ample, care se întâmplă să nu aibă nimic în comun cu motivul inițial. Trebuie evitată instrumentalizarea religiei în scopuri care nu au nimic de a face cu acestea.

Cum ar putea fi temperate aceste tensiuni?

Și de această dată revine nodul din totdeauna: raporturile umane, întâlnirea celuilalt, dar și clarificările necesare. Iată calea maestră în aplanarea tensiunilor. Aceasta recere o angajare continuă cum este și cea a Bisericii, mai ales după Conciliu, în a stabili raporturi umane între oameni de crezuri și culturi diverse. În momente ca acestea, cred că și din partea noastră trebuie să afirmăm cu tărie că credința nu trebuie expusă niciodată batjocurii publice.

De ce în Occident nu mai trezește indignare în rândul creștinilor, imagini, caricaturi, filme sau cărți care pun în ridicol persoana lui Isus?

Așa este. Creștinul nu se mai indignează pentru că a ajuns într-o formă de resemnare. Uneori nu o face din teamă sau, mai rău, dintr-un complex de inferioritate, crezând că toate acestea sunt forme culturale sau că fiecare, în fond, e liber să gândească ce vrea. De fapt, aceasta nu e semn de înțelepciune. Cred că este urgent ca toți, cu sau fără credință, să înțelegem că nu tot ceea ce putem face poate fi făcut, pentru că ceea ce contează este raportul uman, raportul religios, care sunt mult mai importante decât acel egocentrism sau acea libertate personală ce vrea să fie mai presus de orice și mai presus de toți.

Excelență, s-ar putea spune că în realitate această ciocnire de civilizații, care se întrevede deseori, nu este de fapt o ciocnire de religii cum ar putea dovedi această situație, ci o ciocnire între cei care instrumentalizează religia?

Într-adevăr, eu aș spune că are loc o ciocnire de incivilizații, pentru că nu este civilizată reacția, dar necivilizată este și ridiculizarea credințelor. Iată de ce sunt convins că e necesară o mai mare înțelepciune din partea tuturor".


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat